Helyszíni riport

2022.12.22. 20:00

Karácsonyi hajrá: ezekért a termékekért állnak sorban most a boltokban

Már csak kettőt kell aludni szentestéig, de még mindig kígyózó sorok állnak a húsboltok előtt Debrecenben.

Forrás: Czinege Melinda

Alig néhány nap van karácsonyig, így az ajándékvásárló dömping lassan a végéhez közeledik, ám az ünnepi menü hozzávalói még sokaknál hiányzott csütörtökön délelőtt. – Nagy tömegre számítunk a napokban, már most sokkal több vásárló fordul meg nálunk, mint hét elején – fogalmazott a Haon érdeklődésére Gábor, a Csapó utcai csarnok egyik eladója. Mint kiemelte, a vevők megnézik, mi mennyibe kerül, viszont nem jellemző, hogy panaszkodnának. Persze körbejárják a piacot, hogy megtalálják a legkedvezőbb árakat, viszont így karácsony előtt azt tapasztalják, hogy mindenkinél a minőség az első. A piacon mindent kapni, amire szükség van, nincs hiánytermék. 

Egyedül a burgonya az, ami hamarabb elfogy, mivel nálunk a boltokkal ellentétben: nincs mennyiségi korlátozás

 – emelte ki. Hozzátéve, szombaton 12 óráig várják a vásárlókat.

Gábor, a Csapó utcai csarnok egyik eladója
Forrás: Czinege Melinda

A levegőben érzékelhető a feszültség, mindenki rohan, összeszedetlen, próbálná gyorsan letudni az utolsó bevásárlást, és otthon már csak a menüre koncentrálni. – Mindent megvettem az ünnepekre, legalábbis úgy gondoltam tegnap – mondta mosollyal az arcán Esztike néni, aki éppen mákot vásárolt az egyik standnál. Úgy véli, nincs karácsony bejgli nélkül, már három rúd otthon pihen a konyhaasztalon, azonban az idős hölgy szerint azért még két rúd biztosan kelleni fog. Egy eladó megosztotta velünk tapasztalatait, miszerint az emberek a mákot és a diót idejében megvásárolják, nem igazán szeretik az utolsó pillanatra hagyni, mert nem mindegy, milyen hozzávalóból készül a hagyományos tészta.

Sokan meglepődnek, amikor meglátják, hogy a dió kilogrammját 4 ezer forintért adom, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy nálam magyar terméket vehetnek, nem külföldit, amihez hozzájuthatnak akár 2600 forintért – jegyezte meg.

Forrás: Czinege Melinda

A pultok telis-tele voltak húsokkal

A húsos standok előtt is alig lehetett kikerülni az embereket, fiatalok és idősek egyaránt várakoztak, hogy sorra kerüljenek. A pultok telis-tele voltak húsokkal, a hentesek számítottak arra, hogy az ünnepek előtt 2-3 nappal megrohamozzák őket. 

A hagyományos ételek közül semmi sem hiányozhat az asztalunkról. A család kedvencei közé tartozik a töltött káposzta és a halászlé, amiknek a hozzávalóit már beszereztük, viszont kiderül, többen leszünk, így eljöttünk még venni darált hús

 – taglalta Ilma néni, aki a lányával szerezte be csütörtökön az utolsó termékeket. Mint elmondták, kisebb bevásárlásokat szoktak végezni karácsony előtt, így biztosan nem felejtenek el semmit. Nem izgulják túl a dolgokat, a lényeg, hogy együtt legyen a család, és finomabbnál finomabb ételek kerüljenek az ünnepi asztalra.

Ha azt gondolnánk, a kisboltokban nem volt fennforgás, akkor minden bizonnyal napok óta nem tettük be a lábunkat a sarki közértekbe. A kasszás azt sem tudja, hol áll a feje, a vevő, amikor már fizetne, eszébe jut, hogy a vajat, az élesztőt elfejtette, így visszaszalad gyorsan, megkérve az utána következőt: kérem, várjon, egy perc és jövök! – Tegnap előtt úgy jöttem be a városba, hogy már ezen a héten nem fogok, de persze mindig beugrik valami, ami nélkül bizony nem telhet el az ünnep – mondta kacagva Kriszta, aki szerint még 24-én is tele lesz a város vásárlókkal.

A megkérdezettek többsége úgy fogalmazott, nagyon elégedettek, ugyanis nem kell egyik boltból a másikba rohanniuk, hogy hozzájussanak 1-2 kilogramm liszthez, 1-2 liter olajhoz. Úgy látják, a kisebb és nagyobb boltok is felkészültek az év végi rohamra, árstoppos termékekből is lehet kapni, szóval elmondható: a vevők elégedettek. 

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában