Közbeszerzés

2022.09.21. 15:59

Megújulhat Hortobágy központja, keresik a kivitelezőt

Ismét elindították a közbeszerzési eljárást Hortobágy központjának átépítésére – derül ki a szeptember 19-ei Közbeszerzési Értesítőből.

Forrás: MW-archív

Mint arról korábban írtunk, az eredeti tervekhez képest később valósulhat meg Hortobágy község vásárterének átépítése, felújítása, ráadásul csökkentett műszaki tartalommal. A késedelem oka, hogy a beruházásokra kiírt közbeszerzési eljárás részben eredménytelen, részben pedig érvénytelen lett.
Egy hármas konzorcium, Hortobágy község önkormányzata, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. és a nemzeti park igazgatósága európai uniós pályázaton 3 milliárd forintot nyert turisztikai fejlesztésekre. Ennek a projektnek a része a falu vásárterének átalakítása, az ott lévő létesítmények felújítása. Az építőiparban tapasztalható folyamatos áremelkedés azonban a hortobágyi projekt esetében is szükségessé tette a műszaki tartalom módosítását, visszafogását.

Az újabb eljárásban már nem szerepel minden, korábban tervezett fejlesztési elem, ugyanakkor a módosítás nem érinti a teljes beruházást, a körszín és a pásztormúzeum az eredetileg tervezett formában újulhat majd meg.

Nem épül meg a tárológarázs, és az úgynevezett „Hosszúház”, ahol a vásártér árusai kaptak volna kulturált elhelyezést; valamint a víziszínpad felújítása is elmarad. Az eredetileg tervezett 2023 márciusi befejezéshez képest legalább fél évvel csúszik a beruházás befejezésének határideje. A vásártéren jelenleg 10-12 pavilon áll, az árusok ott kínálják portékáikat. Az eredeti elképzelések szerint ezeket a faházikókat elbontották volna, de a költségek növekedése miatt ez elmarad, és egyelőre a turisták által régóta várt fejlesztés, egy kulturált vizesblokk építése is kikerült a projektből. 

Az új ajánlattételi felhívás szerint a központi terület megújítása, magában foglalja a szekérállás műemléki helyreállítását.

„Az épület műemléki védelem alatt áll, és szerepel a hortobágyi UNESCO világörökségi attribútumok között” – hangsúlyozza a dokumentum. A tervezett beavatkozás homlokzati szempontból egy műemléki rekonstrukció, mely visszaállítja az eredetinek tartott nyílásrendet és tetőformát a házon, az eredeti falazat és a tetőszerkezet megtartásával és megóvásával. A belső tér szempontjából teljeskörű energetikai és belsőépítészeti korszerűsítés történik a kortárs múzeumi igények kielégítésére. A belső térben készül egy monolit vasbeton falszerkezetű, a ház tartószerkezetétől független doboz, mely a földszinten a kiszolgáló funkciókat (látogatói és személyzeti mosdó, takarítószer tároló, multimédia helyiség, jegyárusító fülke) foglalja magában, az emeleten pedig a gépészeti helyiségek találhatók.  

A beavatkozáshoz tartozik az épület körüli burkolatok bontása, a telek tájépítészeti rendezése (talajfeltöltés, térkőburkolat készítése, kerti szegély építése, 2 fa ültetése, növényápolás, gyepesítés stb.) és a közműellátás megújítása.

Átépítik a Körszín épületet és Turisztikai Információs Pontot alakítanak ki. A meglévő épületet teljes egészében lebontják, majd azonos helyen, azonos geometria szerint, de az új funkciónak megfelelő belső kialakítással és korszerű, de hagyományos megjelenést biztosító anyaghasználattal újra felépítik. A közönségforgalmi terület (információ, shop, pihenő) mellett kiszolgáló terület (mosdó, technológiai és személyzeti helyiség) létesül. Ez a munka szintén tájépítészettel jár (tereprendezés, humuszterítés, térkőburkolat készítése, kiemelt ágyások építése, évelő növények, díszfüvek ültetése, növényápolás, mulcsterítés).

A teljes központi területet érintő közműfejlesztés kapcsán a Szekérállás és a Körszín vízellátásának biztosítása új vízóra aknából és új vezetékekkel történik majd, a szennyvízelvezetés szintén új nyomvonalon halad. A két épület tetején összegyűlő esővizet a Hortobágy folyóba vezetik. A vásártéri három étel-ital árusító pavilon kap szennyvíz-bekötési lehetőséget és ivóvíz hozzáférést, ami egyben a növényesített felületek locsolására is szolgál majd. A terület kiszolgálására egy 99 köbméteres föld alatti tűzivíz tározó is létesül.

A rendelkezésére álló pénzügyi forrás alapján döntenek majd az opciós tételek lehívásáról is. Ezek között szerepel a Csárdakert tájépítészeti és kertészeti revitalizációja és kültéri installációk telepítése.

A központ megújításán túl a projekt része a Petőfi tér 9. szám alatti látogatóközpont 2020-as bővítéséhez és átalakításához kapcsolódó kiegészítő munkák elvégzése. Ezek közt van egy automata kétszárnyú, felülvilágítós ajtó beépítése a tornácról nyíló főbejáratnál; egy hátsó bejárati ajtó cseréje; meglévő szélfogó bontása, padlóburkolat helyreállítása; a szigetelés után lábazati burkolat pótlása 12 méter hosszan; 6 négyzetméternyi új gipszkarton fal beépítése; meglévő folyadékhűtő beszívó légcsatorna átalakítása; a meglévő napkollektoros rendszer fűtés oldali elbontása, a szükséges tető-helyreállításokkal.

Továbbá, a projekt harmadik elemeként szükséges a helyi vásártér kialakítása, a bevezető út és 7 parkolóhely, az aszfalt burkolat felújítása és új nyomvonalon út kialakítása, valamint tájépítészeti feladatok elvégzése. Itt a tájépítészeti beavatkozás térkővel burkolt felületek kialakítását, füvesítést, a terveken jelölt helyeken magaságyások kialakítását, fásítást és növényesítést foglal magában.

A munkára nyolc hónap áll majd rendelkezésre. Az ajánlatokat október 13-ig várják. 

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában