Vízi paradicsommá fejlesztenék

2022.02.11. 14:00

Megszüntetnék a turisztikai fekete lyukat Egyeken

Olyan kitörési pontokat keresnek, amelyekkel nem ütik a szomszédos települések programjait.

Úszóműves csónak- és kisgéphajó-kikötőt építettek a Tisza-partra, tizenkilenc férőhellyel | Fotó: önkormányzat

Ugyan a legtöbben nem fő turisztikai célpontként tekintenek Egyekre, a település mégis olyan adottságokkal rendelkezik, amelyek lehetőséget adnak erre. – Bár itt vagyunk a Hortobágyi Nemzeti Park és a Tisza-tó csücskében, négy megye határán, illetve a közvetlen környezetünkben öt csárda is működik, a természeti kincseink ellenére mégsem bővelkedünk látványossággal – mondta lapunknak Miluczky Attila polgármester. 

 

Maga a település a 202 éves katolikus templomán és a parasztházain kívül sok építészeti örökséget nem kínál, de igazi horgász- és kerékpáros-paradicsom. – A turizmus területén kettőt léptünk előre: 19 férőhelyes úszóműves csónak- és kisgéphajó-kikötőt építettünk a Tisza-partra, és a falu közepén lévő elmocsarasodott Válykos-tóból egy csónakázásra, vízibiciklizésre, horgászatra és szabadidő eltöltésére alkalmas tavat alakítottunk ki. Azt gondolom, ezek egy olyan hosszú útnak voltak az első lépései, melynek a végén akár az is lehet, hogy pezsgő turisztikai élet jön létre – mutatott rá a polgármester. Pályázati támogatással szeretnének a kikötőt kiszolgáló épületet létrehozni, ahol az odalátogatóknak lehetőségük lenne a tisztálkodásra. 

 

Igazi paradicsom 

 

– Célunk a Tisza-tavi és hortobágyi kiemelt fejlesztési térségeket összekapcsolni, és megszüntetni azt a turisztikai fekete lyukat, amely már régen jellemző erre a vidékre. Olyan kitörési pontokat keresünk, amelyekkel nem ütjük a szomszédos települések programjait, hanem inkább erősítjük. Ilyenek a vízi-, kerékpáros és ökoturizmus szerelmeseinek nyújtott lehetőségeink. Mindehhez kiváló segítség a Tisza, az EuroVelo 11-es út és a Hortobágyi Nemzeti Parki közigazgatási területünket átfedő része – részletezte. 

 

Rámutatott, a horgászoknak igazi paradicsomként hat az érintetlen Tisza-part, az Ohati-halastavak és a falu központjában található Válykos-tó. 

Évente több száz kutyának találnak új gazdát | Fotó: önkormányzat

Szerető otthont a kutyáknak 

 

A természeti adottságok mellett a polgármester a hozzájuk látogatók figyelmébe ajánlja az egyeki gyepmesteri telepet is, ahol 42 település ebrendészeti feladatait látják el. – Az ország legjobban működő gyepmesteri telepe a miénk. Mitől tartjuk magunkat a legjobbnak? – vetette fel a kérdést, majd meg is válaszolta. – 2020-ban 602 kutyát sikerült újra gazdásítani, nem tudunk olyan telepről, amelyiknek több sikerült volna, de sajnos altatnunk is kellett – mondta Miluczky Attila. Tudatta, több állatvédő szervezettel kitűnő együttműködésük van, ugyanakkor keresnek olyan embereket, akik segítenek nekik az újragazdásításban, hogy minél több négylábú találhasson szerető otthonra.

 

KD 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában