óvatosság a turizmusban

2021.11.24. 17:30

Még kivárnak a Debrecenbe utazók, a szobaárak viszont kúsznak felfelé

A belföldi érdeklődés továbbra is magas, azonban érzékelhető a bizonytalanság.

Aki spórolni akar, az minél hamarabb foglaljon, ugyanis a költségek csak emelkedni fognak | Fotó: MW-archív

Fotó: Máthé Daniella

A 2020-ban hazánkban is berobbant koronavírus-világjárvány egyik legnagyobb gazdasági áldozata kétségkívül a turizmus iparága volt. Ennek ellenére az elmúlt időszakról Debrecen vonatkozásában mégis rendkívül jó hírekkel tudott szolgálni a Naplónak Gődény Gábor, a Debrecen Turisztikai Ügynökség ügyvezetője. Lapunk kíváncsi volt, hogy a járvány negyedik hulláma jelenleg befolyásolja-e a város idegforgalmának alakulását. Továbbá arra is választ kaptunk, hogy miként alakulnak az ünnepi időszakra szóló foglalások.

Aki spórolni akar, az minél hamarabb foglaljon, ugyanis a költségek csak emelkedni fognak | Fotó: MW-archív

– Azok az eredmények, amelyek a harmadik negyedévet jellemezték, szerencsére még most is éreztetik a hatásukat a vendéglátószektor teljesítményében. Több szálloda is rekordárbevételről és magas foglaltságról számolt be októberre vonatkozóan, és van olyan ház, ahol ez a lendület még novemberre is kitart. A belföldi érdeklődés magas, az utazási kedv nem tud külföldi utazások során kielégítést nyerni, így az érdeklődés a hazai desztinációk felé fordul, amelynek egyik győztese Debrecen. Ugyanakkor az utazók egyre óvatosabbak a vírushelyzet miatt.

Az a bizonytalanság, ami a korlátozások esetleges bevezetéséből fakad, kivárásra készteti az utazni vágyókat. Erre tevődik rá az aggodalom a saját egészségi állapotukat illetően, ami további korlátot jelent, különösen az idősebb utazóközönség esetében

– fogalmazott érdeklődésünkre.

Csoportos visszamondások

Gődény Gábor kitért a mostani periódusra, amiről a következőképpen vélekedett: – A szerencsés időszakot követően most valóban látszanak már a korábban átélt hullámok okozta, visszaeséshez hasonló előjelek. Először a nagyobb létszámú konferenciák és az üzleti utazások piacát sújtja mindig a járvány, ennek megfelelően máris csoportos visszamondásokról számolnak be a szállodavezető kollégák. A külföldi utazások piaca egyébként sem lábalt még ki a válságból, most erre adódik a belföldi hivatásturizmust korlátozó rendelkezések és ajánlások hatása. Debrecen vezető szerepet tölt be a gyógyszeripari és orvoskonferenciák rendezésében, az ezeken való részvételt korlátozó miniszteri rendelet értelemszerűen érzékenyen érinti a város konferenciaturizmusát.

Gődény Gábor | Fotó: Napló-archív

Az ünnepek alatt – járványmentes időben – általában telt házzal üzemelnek a szállodák. Általános tendencia (mely egyértelműen a Covid–19 miatti pandémiás helyzetre vezethető vissza), hogy a vendégek később foglalnak, az utolsó pillanatig kivárnak az utazási döntéseik meghozatalával. – Ez alól az ünnepek valamelyest kivételt jelentenek, mivel az köztudott, hogy ilyenkor már csak korlátozottan érhetőek el a korábban kinézett szabad szobák – tájékoztatott a szakember, hozzátéve: ennek megfelelően a szilveszteri időszak – különösen azon hotelek esetében, amelyek meghirdetett programmal, esetleg ahhoz kapcsoltan csomagajánlattal készülnek, már eladták a férőhelyeik nagy részét. A karácsony tekintetében és különösen a két ünnep közötti időszakra vonatkozóan azonban már érvényesül a fentiekben jelzett tendencia:

egyelőre még kivárnak az utazók.

Dráguló szobaárak

Ha figyelemmel követjük az aktuális ajánlatokat, akkor láthatjuk, a szobaárak szépen lassan kúsznak felfelé. Mint megtudtuk, ennek egészen egyszerű oka van. Gődény Gábor hangsúlyozta: korszerű yield és revenue management (hozammenedzsment) rendszerek használata mellett egy professzionális szállodavezetés már nem kényszerül arra, hogy árat csökkentsen. – A kérdés csak az, hogy a beérkező foglaltsági eredmények birtokában milyen mértékben emelkednek az árak. Nyilván magasabb kereslet magasabb realizálható szobaárakat eredményez. Ezért árcsökkenésre nem lehet számítani.

Aki spórolni akar, az minél hamarabb foglaljon, mert a tervezett utazás időpontjához közeledve a költségek csak emelkedni fognak.

A szállodák is szeretik a biztos, kiszámítható bevételt, ezért a korán foglaló vendégek nagyobb eséllyel reménykedhetnek olcsóbb árakban – fűzte hozzá.

– Egyelőre nincsenek az egyéni utazást korlátozó intézkedések érvényben, úgyhogy mindenkit arra bátorítok, hogy bátran foglaljon. A debreceni szállodák emelt szintű higiéniás protokollok életbe léptetésével, a mindenkori járványügyi intézkedések maximális betartásával várják továbbra is a pihenni vágyókat, Debrecen pedig az őszi-téli időszakban is gazdag attrakciókínálattal gondoskodik arról, hogy a vendégeink maradandó élményekkel gazdagodjanak – mondta a szakember.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában