Változások jönnek

2021.09.08. 18:52

A Moto GP-pálya hírére emelkedni kezdtek a görbeházi ingatlanárak

Milyen hatással lesz a verseny- és szabadidőshelyszín a település életére?

Ale Erika polgármester asszony erre a kérdésre még nem tudott választ adni, viszont abban egészen biztos, hogy lesznek változások. Ennek egyik alapvető oka az, hogy a település fekszik legközelebb – három kilométerre – a tervezett beruházáshoz.

– Amint elhangzott, hogy a térségünkben épül meg Magyarország MotoGP versenypályája, azonnal emelkedni kezdtek az ingatlanárak. Ez már most érzékelhető. Véleményem szerint alaposan át fog alakulni az itt élők élete. Mivel a legközelebb mi leszünk a pályához, egészen biztos, hogy megnő a kereslet a szálláshelyek iránt. Ezzel együtt a kereskedelemnek és a szolgáltatásoknak is nagyobb szerep jut idővel. Mindezeknek a feltételeit az önkormányzatnak a vállalkozókkal karöltve kell kialakítania. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy ha megépül Görbeházán az M35 észak-déli és az M3 kelet-nyugati irányba haladó autópályákat összekötő fel- és lehajtó, az Görbeháza fejlődésének egy új szakaszát nyitja meg, és idővel jelentős helyzeti előnyt hozhat a településnek.

Az ötletességen is múlik

– A MotoGP-pálya mindenképpen megváltoztatja a görbeházaiak életét; pontosabban fogalmazva, lehetőségeket hordoz magában. De nem csak Görbeházának, amelyik kétségtelenül a legközelebb fekvő település lesz a verseny- és szabadidős komplexumhoz, hanem a tágabb térség minden helysége számára is új lehetőségeket nyit meg – mondta Tiba István a MotoGP-pálya építésének miniszteri biztosa, a térség országgyűlési képviselője. Példaként a Forma 1-es pálya mellett lévő Mogyoródot hozta, ahol kezdetben tartottak a versenyektől, következményeitől, most pedig már nagyon várják a hazai F1-es futamot, ugyanis akkor a szállásadók, a kísérőprogram szervezők, a kereskedők és vendéglátók jelentős összegű bevételhez jutnak.

– A MotoGP-pályán és a környezetében azonban évente nem csak egy alkalommal lesz rendezvény, hanem lényegesen többször. Tehát annyi alkalommal érkeznek majd oda nagy számban vendégek, és többségük egészen biztosan nem csak egy napot tölt majd el a környéken – mutatott rá a MotoGP-pálya környezetében lévő települések előnyösebb helyzetére a politikus, hozzáfűzve, hogy a vendéglátás és a szállásadás mellett sok más szolgáltatás nyújtására is lehetőség kínálkozik majd a helyiek számára. Hangsúlyozta, a motorosok többsége a nagyvárosi környezettel szemben előnyben részesíti a kistelepüléseket, a falusias környezetet, így Görbeháza, de a többi kisebb helység is előnyt élvezhet majd.

Tiba István elmondta azt is, hogy a MotoGP-pálya programjaihoz köthetően Görbeháza a belterületén nem érezhet majd forgalomnövekedést, hiszen megépül a sztrádalehajtó és a falut elkerülő közút is.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában