mezőgazdaság

2021.08.20. 16:20

Jól áll búzafronton Hajdú-Bihar megye

Jó évet zárnak a kenyérgabona-termesztők ebben az évben; főleg Hajdú-Bihar megyében.

Csizi Zoltán Debrecen melletti földjén is jó termés volt | Fotó: Napló-archív

Fotó: Kovács Péter

Évről évre csökken a búza vetésterülete Magyarországon, és ez alól nem kivétel Hajdú-Bihar megye sem. Ezzel együtt viszont folyamatosan emelkednek a hektáronkénti termésátlagok. Lakatos Zoltánnak, a Hajdú Gabona elnök-vezérigazgatójának jó rálátása van a gabonatermelésre. Őt kérdeztük az aratást követően, hogy milyen búzatermésünk volt ebben az évben, különös tekintettel megyénkre.

Csizi Zoltán Debrecen melletti földjén is jó termés volt | Fotó: Napló-archív

– Magyarországon ebben az évben 846 ezer hektár volt a búza vetésterülete. Ez sajnos minden esztendőben csökken. Azt kell hogy mondjam, a búza jövedelmezősége az utóbbi években nem volt olyan magas, mint a napraforgóé és a kukoricáé. Emiatt a gazdák nagyon sok helyen a kenyérgabona helyett kukoricát és napraforgót vetettek. Ez odáig vezetett, hogy 2021-ben Hajdú-Bihar megyében a napraforgó vetésterülete nagyobb volt, mint a búzáé. A számok tükrében: a búzáé 48 ezer hektár, míg a napraforgóé 68 ezer hektár körüli. Ahhoz képest az előzetesen várt termés mennyiségében és minőségében sokkal kedvezőbbek a tapasztalatok.

„Kijelenthetem, hogy Hajdú-Bihar megyében lett az országban a legmagasabb termésátlag.”

Soha nem volt még 7 tonnás átlagnál magasabb hektáronkénti hozam. Most magasabb lett, 7,05 tonna körül van. Az országos is elérte a 6 tonnás nagyságrendet. Összességében tehát körülbelül 4,9 millió tonna búza termett Magyarországon ebben az évben. Ez a mennyiség, úgy gondolom, jó közepes termésnek mondható, még ezzel a kis vetésterülettel együtt is.

Nemcsak sok, de kiváló is

A megtermelt búza minőségében azonban lényeges különbség mutatkozott az országon belül. Lakatos Zoltán úgy fogalmazott: ezen a téren kettévált Magyarország. Hajdú-Bihar azonban az úgynevezett jó oldalon van, hiszen nálunk nemcsak sok, hanem kiváló minőségű kenyérgabonát arattak a gazdák. – Nagyon régen tapasztaltunk ilyen termést. A korai búzáknál is gyönyörű termések jöttek ki. A magyar fajták eddig hektáronként 4,5–5,5 tonnát hoztak. Most 7–8 tonnásokat is mértek itt belőle, ráadásul kiváló minőségben. Ez azt jelentette, hogy Hajdú-Bihar megyében nyolcvan százalék körül jó minőségű búza termett. Ennek az is lett a következménye, hogy sokan ide jönnek búzát vásárolni. Az ország többi részéről azt kell hogy mondjam, hogy olyan 50–55 százalék körül van a jó minőségű búza. A termés többi része takarmánybúza. A megtermelt malmi minőségű azonban bőven elegendő arra, hogy a Magyarország élelmezéséhez szükséges mennyiség meglegyen.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában