Ez a helyzet Kokadon

2020.11.09. 14:34

Nincs szakmunkára fogható férfi a faluban

„Olyan jól hajtottuk végre a közmunkaprogramot, hogy gyakorlatilag elfogyott a szabad munkaerőnk.”

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Ezt Ozsváth István, Kokad polgármestere mondta, amikor a települése munkaerőhelyzetéről kérdeztük. – Lényegében az önkormányzat körüli szakmunkára fogható férfi nincs a faluban, mert elmentek a cégekhez, a magánszférába dolgozni, érthetően, több pénzért – folytatta a faluvezető, hangsúlyozva, hogy a közmunkában az éveken át tartó következetes munkájuk elérte a célt.

– Az emberek rájöttek, hogy nálunk a közmunkában is dolgozni kell, és inkább elmentek a versenyszférába, nyilván több keresetért. Igaz, utazniuk kell érte. Akik a községházára bejöttek segélyt kérni, tízből kilencszer azt a választ kapták, hogy hová lehet innen dolgozni járni. Kokadról Debrecenbe, Budapestre járnak, de többen vannak külföldön is. Sokan változó munkahellyel közműépítőknél dolgoznak. Tehát ahol a munka, oda mennek. Nem mindegy, hogy a dolgozó 53 ezret visz haza vagy 150–200 ezret. Külön történet a konzervgyárunké, ahol helyben van munkalehetőség, de csak idényszerűen. Kis létszámban dolgoznak itt kokadiak. Az itt dolgozóknak a munkába járással nem volt gondja. Volt olyan periódus, amikor három műszakban több mint 300 embert foglalkoztatott az üzem.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában