Egészségbiztosítás

2020.11.08. 18:05

Féléves tartozással nincs ingyenes ellátás

Járuléktartozás miatti tajszám-érvénytelenítés 2021. január közepére várható.

20200519 Mosonszentmiklós Mosonszentmiklósi háziorvosi rendelő. Képen: Dr. Benke Tamás háziorvos rendelőjében Fotó:Huszár Gábor HG Kisalföld

Fotó: MW-archív

A társadalombiztosítási járulék ellenőrzése július 1-jétől az adóhatóság feladata. Attól a naptól ketyeg az óra azoknak, akik elfelejtik befizetni a jelenleg havi 7710 forintos egészségügyi hozzájárulást. – Ha a belföldi magánszemély nem biztosított és más jogcímen sem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, akkor egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie – tájékoztatta a Naplót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Többféleképpen fizethető

Ha a magánszemély nem fizeti meg az egészségügyi szolgáltatási járulékot, és a 2020. július 1-je után keletkező hátraléka meghaladja a 46 260 forintot, vagyis az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát, akkor nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást

– írták. Ebben az esetben a Nemzeti Egészségbiztosítási Adatkezelő (NEAK) érvényteleníti a társadalombiztosítási azonosító jelet (tajszám), ami ezután legkorábban a tartozás megfizetése utáni naptól lesz újra érvényes. A 7710 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot minden hónap 12-éig a „NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla” elnevezésű, 10032000-06055826 számlaszámú, 408-as adónemkódú számlára kell befizetni, amit – az adóazonosító jel feltüntetésével – átutalással, bankkártyás fizetéssel vagy csekken is lehet teljesíteni. Az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsággal kapcsolatban a feladatkörrel ellátott, a magánszemély lakóhelye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási szakterülete adhat teljes körű tájékoztatást.

A NEAK figyelmeztetett: ilyen okból történő tajszám-érvénytelenítés 2021. január közepére várható. A hozzájárulás-fizetési előírásokkal most először találkozhatnak azok a diákok, akik befejezték a tanulmányaikat, nem tanulnak tovább, és munkát sem találtak. A tanulói, hallgatói jogviszonyuk megszűnését követő 46. naptól ugyanis már társadalombiztosítási kötelezettségük van. Akinek októberben végleg lejárt a diákigazolványa, decembertől már fizetnie kell a havonta meghatározott 7710 forintot.

Kérvény szükséges

Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés kiegyenlítésének elmaradásával a magánszemély Társadalombiztosítási Azonosító Jele az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére érvénytelenné válik. Ha az érintett magánszemély méltányolható jövedelmi, vagyoni és szociális körülményei miatt nem tudja határidőre befizetni a járulékot, fizetési kedvezményt, vagyis részletfizetést, fizetési halasztást vagy mérséklést is kérhet a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól. Ha a NAV a fizetési kedvezményes eljárásában olyan okot talál, amely a szociális rászorultság megállapítását megalapozhatja, akkor az érintett személy jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeinek adatait elektronikusan hivatalból elküldi a járási hivatalnak azért, hogy az egészségügyi szolgáltatásokra a jogosultságot megszerezze. A járási hivatal eljárásának megindításához elengedhetetlen a rászoruló személy kérelme. Ezért annak, aki ezeknek a szigorú feltételeknek megfelel, érdemes a járási hivatalt megkeresnie, hogy az egészségbiztosítási szolgáltatásra való jogosultságát a járási hivatal a lehető legrövidebb időn belül megállapítsa.

BBI

A biztosítás színei

  • „ZÖLD lámpa” – A taj érvényes, jogviszonya rendezett.
  • „PIROS lámpa” – A taj érvényes, jogviszonya rendezetlen (az egészségügyi szolgáltató nem tagadhatja meg az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott ellátás nyújtását, a szolgáltató köteles a NEAK honlapjáról letöltött értesítő átadásával tájékoztatást adni a betegnek a jogviszony rendezetlenségéről).
  • „KÉK lámpa” – Külföldön biztosított, a taj átmenetileg érvénytelen (az ellátások igénybevételére Magyarországon a külföldi biztosító által kiállított EU-kártyával van lehetőség).
  • „SÁRGA lámpa” – A taj érvényes, de korlátozott egészségügyi szolgáltatásokra jogosult (a beteg az egészségbiztosítóval kötött megállapodás alapján jogosult egészségügyi szolgáltatásra, nem jogosult fogászati ellátásra, külföldi gyógykezelésre, illetve a transzplantációs várólistára sem kerülhet fel).
  • „BARNA lámpa” – A taj egyéb okból érvénytelen (az egészségügyi szolgáltatások csak térítés mellett vehetők igénybe).
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában