Újabb nemzetközi siker

2020.09.15. 10:30

Debrecenben jó befektetni

Debrecen befeketetési stratégiája a Financial Times neves pénzügyi szaklap FDI magazinjának európai rangsorában a második helyet szerezte meg a kisvárosok (100-350 ezer lakos) kategóriában.

Fotó: Kiss Annamarie

– Az Észak-Alföldi Régió befektetési szempontú költséghatékonysága pedig harmadik helyezést ért el – jelentette be Barcsa Lajos alpolgármester keddi sajtótájékoztatóján a megyeszékhelyen, az EDC székhelyén.

Barcsa Lajos hangsúlyozta: a Debrecen 2030 program továbbra is kiemeltként kezeli a város gazdaságfejlesztését. – Ma is több száz hektár ipari területünk vár fejlesztésre. Az Északnyugati Gazdasági Övezetben, a BMW-gyár 400 hektárjától északra van egy beszállítói ipari park. A Déli Ipari Parkban, ahol jelenleg is számos cég építkezik, több száz hektár áll még rendelkezésre. A D2030 programban a kormány támogatásával jövőre kétmilliárd forinttal tudjuk továbbfejleszteni a Déli Ipari Parkot, ezáltal további olyan területeket kialakítva, amely várja a befektetőket.

Fotó: Kiss Annamarie

– Mindezek mellett fontos, hogy versenyképes maradjon a város. Ennek egyik eleme, hogy 2018-ban a Financial Times külföldi működő tőkeáramlással, befektetésekkel foglalkozó magazinja, a FDI a jövő városának választotta Debrecent; ez a későbbi tárgyalásainkon már előnyt jelentett számunkra – árulta el Barcsa Lajos. – Most is megpályáztuk a címet, amit kétévente ítélnek oda, ezúttal második lett Debrecen, de ez is komoly siker – jelentette ki az alpolgármester, hozzátéve, hogy 505 helyszín versenyzett. – Az Észak-Alföldi Régió is elismerést kapott, mégpedig a költséghatékonyság tekintetében a harmadik helyen végzett. Ez összhangban áll azzal az elképzelésünkkel, hogy ne csak a debreceni befektetésekre ügyeljünk, hanem húzzuk magunkkal a megyét, a régiót is – hangsúlyozta az alpolgármester.

Megjegyezte: jelenleg is több aktív befektetői tárgyalás zajlik, a Déli Ipari Parkban pedig előkészítés alatt van egy kis- és középvállalkozói rész, ha elkészülnek a tervei, tárgyalnak majd a vállalkozásokkal a területi igényeikről.

Fotó: Kiss Annamarie

– A FDI magazin kétévente felméri, mely városok a legjobbak befektetési szempontból. Több kategóriában vizsgálja ezt, egyik, hogy mennyire jó a befektetésösztönző stratégiájuk. Ebben a kisvárosok közül másodjára kerültünk a top háromba; nemcsak Közép-Kelet-Európa településeivel versenyeztünk, hanem olyanokkal is, mint Antwerpen, Belfast, Reykjavík, vagy Cambridge – hangsúlyozta Póser Zoltán, az EDC Debrecen ügyvezetője. Megjegyezte, a díjat 2010 óta ítélik oda, és 2018-ig nem is szerepelt közép-kelet-európai ország a dobogón, nekünk pedig most másodszor sikerült. – Egy másik kategóriában, költséghatékonyságban régiónk az élvonalba került, ez a régió növekvő hatását mutatja – tette hozzá.

Debrecent idén Reykjavík előzte meg, az észak-alföldi régió pedig a közepes méretű európai régiók között lett a harmadik egy boszniai és egy romániai régió után.

„A FDI elismerése továbbviszi Debrecen nevét; sok tárgyalásra már úgy érkeztek a partnerek, hogy olvastak rólunk, kevesebbet kérdeztek, mert tudták, hova jönnek.”

– A BMW-hez kapcsolódó közvetlen beszállítói megkeresés egyre több, és nagyon nagy az érdeklődés az egyéb gépipari területeken is – mondta Póser Zoltán.

– Fontos, hogy az ipari területeink infrastruktúrával el vannak látva, és rendelkeznek autópálya-kapcsolattal; ezzel Közép-Kelet-Európában egy-két évnyi előnyünk van a versenytársainkhoz képest, amit ki szeretnénk használni – hangsúlyozta.

Arról is beszélt, hogy Debrecenben már három nagy irodaház létezik szabad kapacitással, és jelentős irántuk az érdeklődés. Szükség is van rá, mert az üzleti szolgáltató szektorban még fel kell zárkóznunk a lengyel nagyvárosok, Lódz, Katowice vagy Krakkó mellé.

Fotó: Kiss Annamarie

Barcsa Lajos gazdaságfejlesztésért felelős alpolgármester emlékeztetett: az elmúlt öt évben a városba érkező 2 milliárd eurónyi külföldi működő tőke mintegy 8 ezer új munkahelyet teremtett. Ennek természetesen számos további pozitív hozadéka van; így például csökkent az olló a dunántúli és a debreceni fizetések között, illetve jótékonyan hat a helyi kis- és középvállalkozásokra is, amennyiben azok beszállítóvá tudnak válni. Ez nem feltétlenül valamilyen alkatrész gyártását jelenti, hanem számos egyéb szolgáltatás lehetőségét, például étkezés biztosítását a nagy cégeknél – részletezte az alpolgármester.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában