így látja a szakértő

2020.07.18. 14:03

„Az aranyról kevesen hiszik, hogy jó befektetés lehet”

Az emberek inkább valutába fektették a pénzüket az elmúlt időszakban.

Szilágyi Gergő

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Több, egymásnak ellentmondó hír érkezett az aranyárakról az elmúlt két negyedévben. Míg sokan az árak emelkedését várták a növekvő kereslet miatt, addig mások pont az ellenkezőjét, hiszen a pandémiás helyzetben nem ritka, hogy egyesek minden értéküket pénzzé akarják tenni. A tapasztalatokról és az arany árának változásáról Ablonczy Dávidot, a Correct Change ügyvezetőjét kérdezte a Napló.

– A cégünk hat éve foglalkozik tört-, befektetési arany és ékszerek vételével, eladásával.

„Ez alatt szerzett tapasztalataink alapján elmondató, az arany felszállási éve 2011 és 2012 között volt. Egy gramm színarany ára 18 ezer forint volt, dollárban és euróban pedig még magasabb. Ez az abszolút csúcsot ugyan nem érte el, de mindenképpen közelített hozzá”

– nyilatkozta lapunknak Ablonczy Dávid. Megjegyezte, 2016 és 2018 között felére, körülbelül 9 ezer forintra esett vissza a grammonkénti ár, most viszont ismét emelkedés tapasztalható, amire a gazdasági nehézségek is rátettek egy lapáttal.

Emelkedett az ár

Mint Ablonczy Dávid elmondta, sokan valutába próbálták menekíteni vagyonukat. – Amikor a koronavírus okozta válság felütötte a fejét, a forint elkezdett romlani. A pandémia előtt 330 forint körüli volt az euró árfolyama, aztán ez a Magyar Nemzeti Bank beavatkozásáig 370 forintig is felment. Ekkor sokan gondolták úgy, hogy a pénzüket bármibe befektetnék, csak ne forintban legyen. Ennek megfelelően sokan keresték a svájci frankot, a dollárt, és aranyat is többen vásároltak. Az árfolyamot sokan nem is figyelték, hiszen a tényező nem a jó hozam volt, hanem, hogy menekítsék a pénzüket. A másik oldalról viszont a részvények bezuhantak, és mivel az arany ára emelkedett, a válság által okozott lyukat legegyszerűbben úgy lehetett betömni, ha megszabadultak az aranytartalékoktól. Jelenleg is 18 ezer forint környékén alakul egy gramm arany. Ez azért nem lett magasabb, mert a vásárló és az eladó tömeg kiegyenlítette a piacot – ismertette az elmúlt hónapok történéseit a szakértő.

Nagy volt az igény

Ablonczy Dávid kifejtette, az elmúlt időszakban tapasztalható volt az aranyhiány. – Nagy volt az igény a nemesfémre, és a vírus miatt a határokat is lezárták. Mi a befektetési aranyat Ausztriából hozzuk, és a törtaranyat is odavisszük beolvasztani. Mivel kimenni nem lehetett, így sokáig a februári szállítmánnyal kellett kiszolgálni a vásárlókat, ami kompromisszumhoz is vezetett. A helyzet mostanra valamennyire normalizálódott, de érzékelhető a kihagyás. A befektetési tömbökre még mindig nagy a kereslet, a külföldi cég pedig nem tudja ezeket olyan gyorsan előállítani. Azt lehet mondani, a piac jelenleg körülbelül 80 százalékon áll – tekintett a jövőbe az ügyvezető. Arra a kérdésre, hogy az emberek körében a valuta vagy az arany volt-e a népszerűbb, némileg meglepő választ adott.

„A valuta jobban ment, mert azokat mindenki ismeri. Az aranyról kevesen hiszik, hogy jó befektetés lehet, és nem is igazán tudják, hogy ezeket hol lehet eladni”

– mondta. Szerinte inkább pánik uralkodott az elmúlt időszakban, mint tudatos vásárlás. – Valutából is fogyott a készlet, hiszen abból sem tudtunk rendelni. Euróból többet vásároltunk, mint eladtunk, mivel sokan járnak dolgozni külföldre, és a munkaforgalom nem állt meg teljesen a hónapokban. Hiány inkább svájci frankból és dollárból volt, de át tudtuk hidalni ezt az időszakot – tért ki a valutakészletre.

Nehéz felkészülni

Ablonczy Dávid szerint nehéz felkészülni a következő hullámra. – A vásárlóknak azt tudom tanácsolni, hogy próbáljanak tájékozódni az aranyárakról, ha be akarnak fektetni, bár ez a jelenlegi helyzetben nem könnyű. A szakértők és az elemzések gyakran homlokegyenest mennek egymással szemben, így ember legyen a talpán, aki ebben az útvesztőben ki tud igazodni. Az 1800-1900 dolláros unciánkénti árat nem rúgta át az arany úgy, mint 2011-ben. Amennyiben ezt áttöri, könnyen mehet még feljebb, és vannak is erre vonatkozó előrejelzések – osztotta meg.

Szilágyi Gergő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában