csábítják a pecásokat

2020.06.10. 17:30

Bőséges halfogás ígérkezik az idei évben

Az eddigi legnagyobb logisztikai feladatot igénylő, rendkívüli haltelepítést hajtották végre hazánkban a közelmúltban.

Fotó: Napló-archív

A programot a Halászati Szakmaközi Szervezet kezdeményezése alapján a Magyar Országos Horgász Szövetség valósította meg. A felvásárlás támogatási keretösszegére bruttó 800 millió forintot határozott meg az Agrártárca, a Pénzügyminisztériummal egyeztetve.

Három turnusban több mint 50 ezer kilogrammnyi háromnyaras pontyot telepítettek megyénk 25 különböző vizébe. A folyamatot – mely nemrég fejeződött be – a Látóképi víztározónál kezdték.

„A hirtelen megjelenő koronavírus okozta külföldi és belföldi értékesítési nehézségek miatt történt a felvásárlás, mely mintegy 1500 halászati és 2500 halgazdálkodási munkahely megtartását segítette”

– nyilatkozta a Naplónak Cserepes Norbert Ernő, a Hajdú-Bihar megyei Horgász Szervezetek Szövetségének ügyvezető elnöke. – A világjárvány kapcsán elrendelt veszélyhelyzeti korlátozások fokozatos enyhítése mellett, a megvalósult művelet hatékonyan segíti a folyamatosan bővülő szabadidős sporthorgászatot, a versenysportot, a horgászturizmus újraindítását, valamint a hazai halfogyasztás serkentését is. Nem hiszem, hogy nagyobb mennyiségű hal könnyebbséget fog jelenteni a horgászoknak, hiszen ugyanúgy a szabályok betartása mellett lehet a horgászati tevékenységet végezni. Az eredményesség nőhet, ami mindenképpen csábító lehet a ritkábban kijutó pecások számára – tette hozzá Cserepes Norbert.

Nehézségek

A telepítési folyamat számos kihívás elé állította a munkálatokat végzőket; a legnehezebben kezelhető a halőrzés és a logisztika volt. – A folyamat elkezdése előtt segítséget kértünk a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivataltól, a rendőr-főkapitányságtól és az érintett települések vezetőitől, hogy a telepítést követően akár önállóan, akár a halőrökkel közösen végezzék a horgászok ellenőrzését – mondta az ügyvezető elnök. – A munkaterhelés a vírushelyzet előrehaladtával szüntelenül emelkedett, hiszen a horgászat ajánlott tevékenység volt, és az emberek éltek, vagy szerettek volna élni a sport által nyújtotta lehetőségekkel. A veszélyhelyzet ideje alatt a halőrök a vizek partján folyamatosan végezték a munkájukat – egészítette ki mondandóját.

Cserepes Norbert elárulta, a nyilvántartás szerint a Keleti-főcsatorna a leglátogatottabb horgászvíz – 2019-ben valamivel több mint 1700 horgász váltott rá éves engedélyt és töltötte ott a szabadidejét –, melyet szorosan követ a Látóképi L-I víztározó népszerűsége. Megyénkben legalább 60 horgász­egyesület van, melyből 59 a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének, és ezáltal a Magyar Országos Horgász Szövetségnek a tagegyesülete.

Indulnak a versenyek is

A járvány miatt az összes megyei horgászbajnokság eddigi fordulója elmaradt, s ezeket nem is pótolják, de most beindul a szezon. – A megyei szövetség éves szinten 6-8 megmérettetést szervez, a különböző szakágak egyéni, páros és csapatbajnokságait, ezek mellett gyermekversenyeket is. Az első egy csapatbajnoki játszmával kezdődik a Látóképi L-I-es víztározón – válaszolta arra a kérdésünkre Cserepes Norbert Ernő, hogy mikortól hódolhatnak újra a szenvedélyüknek a horgászok. – Amennyiben a horgásztársadalom megfelelő módon, a szabályok betartása mellett horgászik, úgy megalapozhatja a következő évek magasabb pontyjelenlétét és az alkalmas helyeken az eredményesebb szaporodást – tette hozzá.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában