Közmunkások termesztik

2019.08.08. 08:58

Veszélyben volt a nyíracsádi uborkaültetvény

A sok csapadék utáni nagy meleg és a magas páratartalom kiváló táptalaja a peronoszpórának.

Fotó: Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A nyírségi település önkormányzati telkein dolgozó közfoglalkoztatottak bármennyire szívükön viselik a kertek zöldségeinek, gyümölcseinek gondozását, komoly kihívást jelent számukra az idei nyár szélsőséges időjárása.

Lakatosné Nagy Erzsébet csoportvezető elmondta, hogy kellett a csapadék, de a szokatlanul heves zivatarokkal teli nyárelő nem tett jót az uborkának. – A sok esőre rájött a nagy meleg, a sorok között megmaradt a víz, nagy volt a páratartalom, ami kiváló táptalaja lett a peronoszpórának. Nem szoktunk vegyszereket használni, de ha meg akartuk menteni az ültetvényt, idén muszáj volt a tápoldat mellett legalább egyszer permetezni is. A biztonság kedvéért rásegítettünk egy kicsit, leszedtük az alsó, sérült leveleket, így nem tudott tovább terjedni a betegség. A felső levelek és a kacsok már egészségesek, az új kötések már szépek – magyarázta a csoportvezető. Megtudtuk azt is, hogy a fóliákban lévő uborka védve volt az időjárás viszontagságaitól, egyenletesebb volt a páratartalom is, ott nem ütötte fel a fejét a betegség. Így az idősek otthonát és az óvodát az átmeneti időszakban is el tudták látni permetmentes zöldséggel.

Kedves Zilahi Enikő

Borítókép: Lakatosné Erzsike csapata mindent megtett, hogy ne terjedjen tovább a betegség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában