Amerika magyar grófja

2024.04.29. 13:25

Újabb díjat nyert Amerikában a debreceni készítésű dokumentumfilm

Széles Tamás filmje lett kategóriája legjobbja a Santa Monica-i fesztiválon.

Haon.hu

Az Amerika magyar grófja forgatásán

Forrás: Facebook / Debreceni Mozgóképkultúra Alapítvány

Újabb tengerentúli díjat zsebelt be a Debreceni Mozgókép Alapítvány Amerika magyar grófja című alkotása: a Haraszthy Ágoston életét bemutató dokumentumfilm tavaly ősszel kategóriája legjobbja lett a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon, most pedig a Santa Monica-i Nemzetközi Filmfesztivál dokumentumfilm-kategóriáját nyerte meg. 

A díjról szóló közlemény emlékeztet: Haraszthy a világhírű kaliforniai szőlő- és borkultúra megteremtője volt, a film az életének amerikai szakaszát mutatja be. Várost alapított Wisconsinban, ő volt San Diego első seriffje, majd aranybecsüs San Franciscóban, végül pedig a kaliforniai Sonoma-völgyben kötött ki. Nicaraguában érte a halál (ahová üzletet kötni utazott), rejtélyes körülmények között tűnt el egy mocsaras vidéken, vélhetően krokodilok áldozata lett.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült dokumentumfilm már képernyőre került több hazai tévécsatornán, illetve elérhető az IMDb-n. A Los Angeles-i és a Santa Monica-i sikerek mellett az alkotás elődöntőbe jutott Hawaiin és St. Louisban is.

A filmet rendezte és a forgatókönyvet írta Széles Tamás, producere Lipcsei László, operatőre Renyó Norbert, Papp Ferenc és Széles Péter, vágója Papp Ferenc. Az alkotás fikciós dokumentumfilm, egyes jeleneteiben sejtelmesen feltűnik a „főszereplő”, a magát szerényen csak „grófnak” neveztető Haraszthy Ágoston alakja.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában