Mozi

2023.11.01. 12:58

Debreceni filmet is díjaztak a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon

Kategóriája legjobbja lett a Haraszthy Ágoston életét bemutató dokumentumfilm.

Haon.hu

Debreceni siker is született Los Angelesben a 21. alkalommal megrendezett magyar filmfesztiválon: a Debreceni Mozgóképkultúra Alapítvány Amerika magyar grófja című dokumentumfilmje a kategória legjobbjának járó díjat nyerte el.

Amerika magyar grófja
A film plakátja

A sikerről beszámoló közlemény rámutat: az 52 perces alkotás Haraszthy Ágoston, a világhírű kaliforniai borkultúra megteremtőjének kalandos életét mutatja be. Pontosabban annak amerikai részét, mely igen gazdag volt:

19. századi honfitársunk ugyanis várost alapított Wisconsinban, San Diego első seriffje volt, aranybecsüs San Franciscóban, az amerikai szőlő- és borkultúra atyja Sonoma-völgyben, majd Nicaraguába utazott üzletet kötni, ahol eltűnt. Vélhetően krokodilok áldozata lett egy mocsaras területen.

A debreceni stáb tavaly forgatott az Egyesült Államokban, Budapesten és Hajdúhadházon (itt a szüretet rögzítette a csapat), az alkotás vágása a nyár derekán készült el. A Nemzeti Film Intézet támogatásával készült dokumentumfilm rövidesen képernyőre kerül több tévécsatornán, de volt díszbemutatója szeptember elején Hajdúhadházon (a Városok-Falvak Szövetsége jóvoltából), Los Angelesben, majd most bekerült a 21. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál nagyon erős mezőnyébe.

A Bunyik Béla szervezésében megrendezett magyar filmfesztivál mindig óriási érdeklődést vált ki. Az október 27-31. között bemutatott alkotások közül természetesen kiemelkedett Koltai Lajos Semmelweis című játékfilmje, amely három díjat nyert, de a debreceni alkotók is örülhettek - és nemcsak az elismerésnek, hanem annak is, hogy nagyon sokan ott voltak a vasárnapi vetítésen a Santa Monica-i moziban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában