Helyi gazdaság

2016.04.18. 10:48

Fordult a kocka: száraz, meleg idő jött

Debrecen - Az esztendő második negyedébe lépve gyökeres fordulatot vett az időjárásunk. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Debrecen - Az esztendő második negyedébe lépve gyökeres fordulatot vett az időjárásunk. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Az eddigi nedves, gyakran csapadékos, jórészt enyhe időt április első dekádjában az évszakhoz képest kifejezetten meleg és száraz napok váltották.

Déliesre fordult

A belvízzel sújtott területek számára kedvező volt, hogy területi átlagban az öt millimétert sem érte el az időszakban lehullott csapadékmennyiség, jócskán vesztett tehát nedvességéből a talajok felső 20 centiméteres rétege. A vetési munkálatok szempontjából azonban kevésbé jó hír, hogy a vetési mélységben alacsony a talajnedvesség mértéke, s ez hátráltatja, egyenetlenné teszi a csírázást, kelést. Míg a művelt rétegben a szabadföldi vízkapacitás felére, harmadára csökkent a vízkészletek nagysága, addig a mélyebb rétegek még mindig telítettek, néhol túltelítettek, levegőtlenek. A kertészeti kultúrákban a csírázást segítő „kelesztő” öntözést érdemes gyakori, kis vízadagokkal végezni, bőséges, áztató öntözés egyelőre a lazább talajokon sem kell. A talajfelszín átmeneti, de jelentős relatív vízhiányát tetézte a gyakran megerősödő szél és a szokatlanul magas hőmérséklet. Az időszak középhőmérséklete 4-5 fokkal is meghaladta a sok­éves átlagot, nem véletlen, hogy a napi párolgás magas volt, egyes napokon akár három millimétert meghaladó vízmennyiséget is veszítettek talajaink. A magas hőmérséklet felgyorsította növények fejlődését, sokfelé néhány nap alatt elvirágoztak egyes gyümölcskultúráink, de az őszi szántóföldi állományok – árpa, búza, repce – is szépen fejlődött. A nagyrészt száraz idő optimális feltételeket biztosított a növényvédelem számára, ám a nagy mértékű napi hőingadozás próbára tette a növényt és az állatot.

- DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában