Helyi gazdaság

2013.04.24. 15:59

Az FHB nem fizet osztalékot

Budapest, 2013. április 24., szerda (MTI) - Az FHB Jelzálogbank Nyrt. részvényesei jóváhagyták az igazgatóság javaslatát a szerdán megtartott éves rendes közgyűlésen, így a bank 2012. évi eredménye után - az előző két évhez hasonlóan - nem fizet osztalékot, a mérleg szerinti eredményt az eredménytartalékba helyezik.

Budapest, 2013. április 24., szerda (MTI) - Az FHB Jelzálogbank Nyrt. részvényesei jóváhagyták az igazgatóság javaslatát a szerdán megtartott éves rendes közgyűlésen, így a bank 2012. évi eredménye után - az előző két évhez hasonlóan - nem fizet osztalékot, a mérleg szerinti eredményt az eredménytartalékba helyezik.

Az FHB magyar számviteli szabályok szerinti beszámolóját 647,790 milliárd forint mérlegfőösszeggel, 1,814 milliárd forint adózott és 1,633 milliárd forint mérleg szerinti eredménnyel fogadta el a közgyűlés.

A nemzetközi pénzügyi beszámolási szabályok (IFRS) szerinti konszolidált üzleti jelentést 752,625 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 4,464 milliárd forint veszteséggel fogadták el a részvényesek. A bank 2012-re a tavalyi éves rendes közgyűlésen ismertetett üzleti terv szerint pozitív konszolidált IFRS szerinti eredményt várt.

Spéder Zoltán igazgatósági elnök értékelése szerint tavaly "heroikus" munkát végeztek a bank dolgozói és menedzsmentje. Ez a számokban kevéssé látszik, de a számok mögött kitapintható trendfordulóból már érzékelhető, hogy 2012, amely az értékesítés megerősítéséről és az Allianz-akvizícióval kapcsolatos legfőbb teendők lezárásáról szólt, az FHB csoport életében egy picit talán a fordulat éve volt - mondta.

A hitelfolyósításban a volument tekintve enyhe trendforduló látszik az elnök szerint, amit valamelyest az idei számok is visszaigazolnak. A kamattámogatott hitel bevezetése óta a befogadás és folyósítás ütemesen, hónapról hónapra növekszik, bár azt a volumencsökkenést, ami a végtörlesztésből és a szokásos állománycsökkenésből származik, még nem tudja kompenzálni. A mérlegfőösszeget az állami hitel törlesztése folyamatosan csökkenti, de mérséklődése a piaci folyamatokat is tükrözi. "Ahol lehet, és ahol van értelme, ott a bank megpróbál növekedést produkálni" - mondta.

Kiemelte, hogy az FHB elsőként vezette be az otthonteremtő kamattámogatott hitelt, s részt vesz az otthonvédelmi programokban: az árfolyamgát konstrukcióban való részvételi szándékát 2012 végéig a jogosultak 40 százaléka jelezte; 440 ügyletben 2,7 milliárd forintnyi problémás devizaalapú devizahitelt váltott át bank forintra; a Nemzeti Eszközkezelőnek (NET) 410 - a piaci részesedéséhez képest jelentős számú - ingatlant ajánlott fel megvételre.

Az adózott eredmény, szomorú, de mínusz, egy pozitívum van, hogy a mínusz mértéke csökken - mondta Spéder Zoltán, hozzátéve, az eredmény remélhetőleg elég hamar a pozitív tartományba fog kerülni. A bank tőkehelyzete továbbra is stabil, a tőkemegfelelési mutató 15,5 százalék - hangsúlyozta.

Köbli Gyula vezérigazgató a közgyűlésen elmondta: nehéz éven van túl az FHB, a negatív fejlemények között említette egyebek mellett a végtörlesztést, a banki különadót, a lakáspiac helyzetét, az IMF-megállapodás elmaradását. A legsürgetőbb feladatnak a nem teljesítő hitelek kezelését nevezte. Ezek aránya 2012 végén 19,5 százalék volt, fedezettségük pedig közel 52 százalék, ami meghaladja a bankszektor átlagát. Hozzátette, arra számítanak, hogy a nem teljesítő állomány növekedése az idén megáll. A vezérigazgató azt mondta, bíznak abban, hogy jövőre már nyereségről tudnak beszámolni.

Az FHB az idén sem számít a fogyasztás és a beruházások érdemi bővülésére, várhatóan a lakáspiac is stagnálás közeli állapotban lesz, amit az otthonteremtési támogatások felfutása tud részben ellensúlyozni - ismertette Soltész Gergő vezérigazgató-helyettes. A bank az idén folytatja az informatikai fejlesztéseket, az elektronikus csatornák fejlesztését. A fiókhálózatban kismértékű korrekció elképzelhető, s kiemelten számítanak stratégiai partnerükre, az Allianz Biztosítóra.

A lakossági jelzáloghitelek állománya tavaly a végtörlesztéshez kapcsolódó hitelektől megtisztítva 3 milliárd forinttal bővült, ehhez képest az idén 200 százalékos bővülést vár a bank.

A vállalati üzletágban a múlt évi mintegy 17 milliárd forintos kihelyezés után az idén 20 milliárdos kihelyezést terveznek.

A közgyűlés tudomásul vette, hogy a vezetői részvényopciós program feltételei nem teljesültek, s elfogadta az új 2013-2014-re szóló program feltételeit.

A részvényesek felhatalmazták az igazgatóságot a társaság saját részvényeinek megszerzésére a vezetői részvényopciós program, illetve az üzleti stratégia tervszerű végrehajtása céljából, továbbá a társaság alaptőkéjének maximum 1 milliárd forintos felemelésére annak érdekében, hogy a bankcsoport ki tudja használni az esetleges üzleti lehetőségeket.

A részvényesek új tagokat választottak az igazgatóságba, mivel a tagok mandátuma április 29-én lejár. Öt évre újra az igazgatóság tagjává választották Spéder Zoltánt, Christian Rienert, Köbli Gyulát és Foltányi Tamást, s új tagként a testület tagja lett Balogh Gabriella, Soltész Gergő és Starcz Ákos. A közgyűlés továbbá az fb tagjává választotta Kádár Tibort. Az igazgatóság és az fb tagjainak, valamint elnökeinek tiszteletdíja nem változik.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában