haon.hu PODCAST

2023.11.04. 09:46

Tényleg semmire nem jó a mai fiatalság? – debreceni pedagógus válaszolt

A fiatalok lusták, mindig csak a telefonjukon lógnak, és nem tudják, hogy mit akarnak magukkal kezdeni a jövőben – gyakran hallhatjuk ezeket a jellemzőket a Z generációról (és az utána következőkről). Legfőképp az idősebbek vélekednek így. De valóban igaz ez? Bozó Judit angol szakos pedagógus válaszolt a kérdésre.

Gubányi Patrik

Bozó Judit

Forrás: Napló-archív

„Bezzeg a mi időnkben" – gyakran hallhatjuk ezt a megjegyzést az idősebb korosztály tagjaitól, akiknek egy része szerint a mai fiatalság tiszteletlen, lusta, dologtalan, és csak a telefonját tudja nyomkodni. De valóban igaz ez? Bozó Judit debreceni pedagógus szerint sokkal tájékozottabbak és érettebbek a mostani gyerekek, mint korábban, hiszen számos információ jut el hozzájuk, több nyelven beszélnek, és ha motiválják őket, akkor hatalmas dolgokat tudnak elérni az életben.

A Z generáció nem feltétlenül lusta, inkább azt mondanám, hogy csendesebbek és nehezebben megközelíthetők. Meg kell találni hozzájuk az utat, ezt pedig csak kellő odafigyeléssel lehet elérni. A kezdeményezőkészségük gyengébb, ami annak tudható be, hogy egy elszigetelt világban szocializálódtak. Gondoljunk csak bele, ők azok, akik rákényszerültek a koronavírus miatt az online oktatásra, az pedig félénkebbé és visszahúzódóbbá tette őket

– mutatott rá Bozó Judit. Aláhúzta: a történelem folyamán az idősebbek mindig úgy gondolkoztak a fiatalokról, hogy nem annyira jók, mint ők. Csupán annyi a különbség, hogy más a személyiségük, más családi háttérből jönnek, és eltérő tapasztalataik vannak. Arra, hogy kiismerjük őket, időt kell szánnunk, és akarnunk kell meglátni a valódi énjüket – persze könnyebb rámondani, hogy lusták.

Ők mindent megtehetnek?

– A szépkorúak mellett az szólhat, hogy sok tinédzser úgy áll az élethez: megengedheti magának, hogy kényelmes legyen. Ez azokra igaz, akiket a szüleik túlféltenek és úgymond burokban tartanak. Az X generáció tagjai liberálisabban kezdték el nevelni gyermekeiket, sokan átestek a ló túloldalára. Ha mindig autóval visszük a gyerkőcöt iskolába, vagy minden készen várja, akkor hajlamos arra, hogy ne tegyen erőfeszítést, hisz más megteszi helyette – mondta a pedagógus.

Kitért arra is, hogy a szülőknek meg kell találniuk az arany középutat: engedjék gyermeküket játszani a számítógépen, telefonon, ám e mellé érdemes olyan szabadidős tevékenységet keresniük, ami segíthet abban, hogy a valódi világban építsen kapcsolatokat a fiatal, barátkozzon, és közben szórakozzon.

Bozó Judit szerint a Z generáció nagyon elfogadó mindenkivel szemben, nem előítéletesek, s az idegen nyelveket is előszeretettel beszélik.

Legújabb adásunkban részletesen beszéltünk a fiatalokat érintő előítéletekről, a szülők felelősségéről, valamint az internet pozitív hozadékairól.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában