Előadás

2023.10.13. 19:54

Magyarok által finanszírozott hajókkal utazhatnak a kisiskolások Afrikában

A Jane Goodall Intézet Debrecenbe érkezett, hogy megosszák küldetéseiket, céljaikat az érdeklődőkkel.

Nagy Emese

Sokan kísérték figyelemmel az előadást

Forrás: Czinege Melinda

A Jane Goodall Intézet és a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara „Ne csak láss, érezz!” címmel közös rendezvényt szervezett pénteken délután a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara székházban.

A rendezvény középpontjában a hasznos utazás állt. Az eseményen elhangzott, a legtöbb ember életének fontos része az utazás, a felfedezés, de mindannyiunknak szüksége van pihenésre, amit a tartalmas kikapcsolódás biztosíthat. A rendezvényen olyan utazók szólaltak fel, akik hasznosan utaznak, azaz képesek megváltoztatni egyének, közösségek életét, és örömöt, reményt adni a számukra.

Forrás: Czinege Melinda

Globális hálózat szervezetei az állatok

Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára a Haon érdeklődésére megosztotta, Jane Goodall 1977-ben hozta létre a Jane Goodall Intézetet a csimpánzok és élőhelyük védelmének érdekében. Az azóta eltelt idő alatt pedig már a világ több mint 27 országában alakult Jane Goodall Intézet, s a globális hálózat összesen több mint 110 országot foglal magában. 1991-ben Goodall, a fiatalságba vetett hite és reménye jeleként útjára indította a Roots & Shoots környezeti nevelési programot, aminek tagjai aktív környezetvédelmi programok által azóta is nap mint nap enyhítik a bolygónkra nehezedő terheket. 

A globális hálózat szervezetei az állatok, a környezet és az embertársak védelmét tűzték ki célul Afrikában és a világ számos egyéb területén. A szervezetekben dolgozó fiatalok és idősek mind egy közös cél, a szebb és élhetőbb jövő érdekében munkálkodnak hatalmas erőfeszítéssel és lelkesedéssel

– emelte ki. Hozzátette, Magyarországon 2006-ban, Jane Goodall részvételével, jött létre a Rügyek és Gyökerek Egyesület, mely akkor elsődleges céljaként a hazai környezeti nevelés megerősítését tűzte ki. Számos, gyerekeknek és fiataloknak szóló fesztivál és rendezvény programját gazdagították és gazdagítják a Rügyek és Gyökerek Egyesület projektjei, aktívan segítjük az iskolai és iskolán kívüli környezeti oktatást (Újratáska Program, Békamentés) és minden évben az egyesület szervezi dr. Jane Goodall színes programokkal teli magyarországi látogatását.

Kádár András, a Jane Googall Intézet főtitkára
Forrás: Czinege Melinda

Küldetéseik és céljaik

A főtitkár kihangsúlyozta, az évek során a szervezet túlnőtte kezdeti célkitűzéseit, és az eddigi munkássága kiegészült afrikai és hazai állatvédelmi, természetvédelmi és humanitárius projektekkel. – Az Egyesület életében a 2010-es év fontos mérföldkőként szerepel, ugyanis a Rügyek és Gyökerek Egyesület Jane Goodall Intézet néven folytathatja tevékenységét. Víziónk, egy olyan, egészséges bolygó megteremtése, ahol az emberek kellő együttérzéssel hozzák meg mindennapi döntéseiket ahhoz, hogy fenntartható módon és harmóniában élhessenek egymással, a környezettel és az állatokkal. Küldetésünk, a csimpánzok és a többi főemlős, valamint élőhelyeik megismerése és megóvása, továbbá egy olyan tájékozott és együttérző sokaság létrehozása, amelynek segítségével az emberek, az állatok és a velük megosztott környezet számára egy jobb világot valósíthatunk meg. Céljaink, az összes állatról, de különösen a vadon és a fogságban élő csimpánzokról való tájékozottság és a feléjük irányuló együttérzés növelése. A közvélemény szemléletformálásának előmozdítása annak kapcsán, hogy az emberek, az állatok és a környezet szorosan összekapcsolódnak. Az élőhely- és fajvédelemre, különösen a csimpánzvédelemre fordított támogatások növelése és a csimpánzok viselkedésével kapcsolatos, beavatkozással nem járó kutatások folytatásának elősegítése – fogalmazott.

Forrás: Czinege Melinda

Kikötőket Ugandába! program

Kádár András részletezte a Kikötőket Ugandába! című programjukat, ami egy környezeti problémából kiindult projekt, aminek megoldása segít az ott élőknek az összefogás erejét megmutatni, de emellett lehetőséget is ad egy élhetőbb, fenntarthatóbb életmódra és biztonságosabb kikötőket, dokkokat eredményez a közösségnek. – A Bunyonyi-tó Uganda nyugati részén található. Területe 60 négyzetkilométer és 29 sziget található rajta. A szigetek, és a szárazföld közti legrövidebb és legbiztonságosabb út a vízen át vezet. Nem mindenkinek van csónakja, ezért sok a vízitaxi, és az emberek elviszik egymást egyik helyről a másikra. Nagyon erős a közösségek összetartása és egymás iránti szociális érzékenysége keresztény vallásukból adódóan. A csónakokhoz kikötési lehetőségre van szükség, ami sajnos nem mindenhol adott, így a ki-, és beszállás veszélyeket rejthet magában, vagy könnyen elsodródhat az életet jelentő csónak. Ezért elhatároztuk, hogy megpróbálunk minél több biztonságos kikötőt létesíteni, vagy a meglévőket újjáépíteni a tó körül. Emellett mivel a helyi közlekedési eszköz a fából kivájt rönkcsónak, így iskolahajók építését és a gyerekeknek mentőmellény vásárlását is elhatároztuk – hangsúlyozta. Leszögezte, 2021 évben sikerült egy 45 gyerek szállítására alkalmas iskolahajót megépíteni helyi alapanyagokból, fenntartható módon a helyi közösség összefogásában, szakértelmével. A környezettudatos magyar emberek, és a társadalmilag felelősségteljes hazai cégek támogatásának köszönhetően, ma már egy a magyar zászló színeiben pompázó hajó nap mint nap szállítja a gyerekeket, felnőtteket az iskolába, a piacra vagy a templomba.

– A 2022-es évre vállalt projekt, a vállalt 18 kikötő elkészült. Három iskolahajó is megépült, azóta szállítják a gyerekeket minden nap a beszállóhely, és az iskola között, teljesen ingyenesen. Ezzel 120 gyereknek tudunk segíteni, akik nem engedhették volna meg maguknak, hogy minden nap iskolába járhassanak – mondta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában