egy szebb jövőért

2021.06.10. 12:50

A következő évtizedeket a természet és a környezet védelme határozza meg

Kiselejtezett mobiltelefonok gyűjtésével védi a veszélyeztetett fajokat a Jane Goodall Intézet.

Fotó: Molnár Péter

Csütörtökön rendezte meg a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) a RE-MOBIL: Újra passzoljuk vissza! környezetvédelmi verseny és az ahhoz kapcsolódó Helló, erdő rajzpályázat díjátadó ünnepségét. A HBKIK a világhírű csimpánzkutató által létrehozott Jane Goodall Intézettel és a KÖVET Egyesülettel közösen indította a környezetvédelmi versenyt idén februárban, melynek célja a használt mobiltelefonok visszagyűjtése volt.

– Immár két éve, hogy csatlakoztunk a jelenlegi akció elődjéhez, a Passzold Vissza Tesó kampányhoz 2019-ben. Már ekkor minden területi irodánkban gyűjtőpontokat alakítottunk ki a felesleges mobiltelefonok és elektromos eszközök leadására. Az így összegyűlt készülékeket olyan helyekre juttattuk el, ahol a még értékes alapanyagaikat újrahasznosítják – fogalmazott köszöntőjében Kathiné Juhász Ildikó, a HBKIK vidéki alelnöke, aki elmondta, közel hétszáz telefon gyűlt össze az idei akció keretein belül.

Több kategóriában is díjazták a legjobbakat. Az óvodák közül a debreceni Faragó Utcai Óvoda, az iskolások közül a Debreceni Kinizsi Pál Általános Iskola 4.a osztálya bizonyult a legsikeresebbnek a megyében. Az önkormányzatok között Hajdúsámson, a vállalkozások között pedig a Magyar Posta Zrt. hajdúböszörményi intézménye magasodott ki, a kamarai tag kategóriát pedig a Trans-Sped Kft. nyerte.

Kathiné Juhász Ildikó kiemelte, mivel a jövőkutatók szerint a következő évtizedeket igencsak tematizálja majd a természet- és környezetvédelem, fontos, hogy már gyerekkorban kialakuljon egy olyan hozzáállás, amely a mai globalizált világban is azt helyezi előtérbe, hogy aktívan tegyünk azért, hogy a következő generációk is jól érezzék magukat a Földön.

„Bár a jelenlegi kampány lezárult, most is vannak gyűjtőpontok, ahova lehet hozni a telefonokat”

– hívta fel a figyelmet.

– Nagy öröm számunkra, hogy az egész megye aktívan részt vett a kezdeményezésben. Nagyon fontos visszajelzés az is, hogy a gyerekeknek érdekes ötletei vannak a természetvédelemmel kapcsolatban, ezek tükröződtek a beérkezett pályázatokon. Nekünk ez mind reményt ad arra, hogy érdemes folytatni a munkánkat – mondott köszönetet Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára.

„Ez az akció nem csak arról szól, hogy megváljunk régi telefonjainktól, ugyanis ezen készülékek újrahasznosításával csökkenthetjük azon nyersanyagok szükségletét, amelyeket a gorillák és csimpánzok élőhelyéről bányásznak Afrikában, veszélyeztetve ezáltal a fajokat”

– hívta fel a figyelmet a szakértő, aki kiemelte: a fenntartható körforgású gazdaság megvalósításáért tevékenykedő KÖVET Egyesület és az Innovációs és Technológiai Minisztérium segítségével sikerült nagy tömegekhez eljuttatniuk a pályázat hírét.

A rajzpályázatra is több mint kétszáz mű közül kellett kiválasztani a legjobbakat a zsűrinek, akik három kategóriába sorolták a résztvevőket. 3-6 éves korosztályban első helyezést ért el Kari Csaba „Csodamadár” című művével, 6-10 évesek között Szarvas Eliza „Odaút oda!” című rajza bizonyult a legjobbnak, míg a 10-14 évesek sorából Nagy Mira „Ne csak az élményt, hanem a szemetet is vidd magaddal!” című festménye érte el az első helyezést.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában