tesznek a környezetért

2020.08.15. 18:05

Neves természetvédőkkel találkozott a váncsodi aktivista

A Jane Goodall Intézet több mint tíz éve van jelen Magyarországon.

Fotó: Simics János-archív

Borbély Szabolcs, a 15 éves váncsodi természetvédő és környezetvédelmi aktivista nemrégiben Budapesten a Jane Goodall Intézet meghívásának tett eleget. Szabolcs fiatal kora ellenére már több alkalommal tett a környezetért. 2019 októberében szülőfalujában, záportározó szélén ültetett fákat az „Ébredj” szervezettel közösen, majd Hajdú-Bihar megye 21 településén szerveztek ültetéseket, összesen több mint ezer fát földbe helyezve.

A tevékenységei és médiaszereplései által megismerték a nevét, ezért is kapott meghívást a Jane Goodall Intézethez. A nonprofit szervezet az állatvilág kutatásával, természetvédelemmel és oktatással foglalkozik.

Fotó: Balogh Boglárka-archív

– A Jane Goodall Intézet ügyvezetőjével, Kádár Andrással találkoztam, valamint az ország minden részéről a Jane Goodall’s Roots & Shoots környezeti nevelési program csoportvezetői is jelen voltak. A találkozás célja az volt, hogy megismerkedjünk egymással, valamint egy szervezett kiránduláson beszéltek a tevékenységükről és a terveikről – mondta el Szabolcs a Naplónak. Kitért arra is: az intézmény felkérte, hogy tartsanak közös előadásokat a Hajdú-Bihar megyei iskolákban, hiszen fontos számukra, hogy a fiatalokat inspirálják a természet és a környezet megismerésére, tiszteletére és szeretetére.

– Nagyon kitartó csapattal találkoztam. Őket nem a pénz érdekli, hanem az állatok és a világ megmentése. Ha összefogunk, akkor sokra vagyunk képesek. Ezt jelképezi a megyében is sikeresen működő, használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampányuk, a „Passzold vissza Tesó!” – hangsúlyozta a váncsodi aktivista.

Gyerekkori álmok

Szabolcs dr. Jane Goodallról is sokat megtudott a találkozáson, az intézet alapítójának gyermekkori álmairól is beszélt.

– Jane nagyon szeretett a szabadban lenni. Amit csak tudott, megtanult a kertben látott állatokról és növényekről. Négy barátjával együtt alakítottak egy természetbarát társaságot. Jane arról álmodott, hogy Afrikában fog élni az állatok között, és mindegyiküknek segít. Egy nap álmai valóra váltak – mondta Szabolcs, aki a 2018 tavaszán átadott Jane Goodall Tanösvényt is végigjárta a II. kerületi Vörös-kővárnál.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában