Finom falatok

2023.08.24. 12:43

Harcsapaprikásból nem lesz hiány: mintegy kétszáz csapat ragad fakanalat a tiszacsegei fesztiválon

Szombaton a vármegyei vadásznapot és a nemzetközi vadászhölgy-találkozót, szeptember 2-án pedig a tizenegyedik harcsapaprikás-főző fesztivált tartják meg a Tisza partján

Haon.hu

Olyan finom halas fogásokat, mint Tiszacsegén, nem kapni máshol

Forrás: Napló-archív

Forgács Barna, a hajdú-bihari vadászkamara elnöke a programokat bemutató szerdai tiszacsegei sajtótájékoztatón elmondta: a nagyközönség számára is nyitott vadásznapi rendezvényekkel a vadászat elfogadottságát is szeretnék növelni. A vadászat ugyanis nemcsak a vad elejtéséről, hanem a természet, a környezet szeretetéről, a barátságok ápolásáról és a sportról is szól - fűzte hozzá.

A rendezvényre 25 hajdú-bihari vadásztársaság jelezte részvételét, és ott lesz Bodrogi Gyula, a nemzet színésze, Magyarország első vadász nagykövete is - jelezte Forgács Barna.

Papp Zoltán hajdú-bihari fővadász elmondta: a vadásznap hagyományos rituáléval, terítékkel indul, ami a vadak iránti tiszteletadást jelképezi. Három éve - a koronavírus-járvány előtti utolsó vadésznapon - a vadászati kultúra jegyében tartották a találkozót, idén a vadászat közösségteremtő erejére helyezik a hangsúlyt, és ebbe törekvésbe illeszkedik a vadászhölgyek találkozója is - mutatott rá a fővadász.

Juhász Sándorné, a vadászhölgy-találkozó főszervezője kiemelte: Magyarországon mintegy 2500 körül van a női vadászok száma, közülük 150-200-an vesznek részt a tiszacsegei rendezvényen.

A Tisza-partján a trófeabemutató mellett festmény-, fotó és porcelánbemutatókat is tartanak a vadászhölgyek munkából, a mai kor elegáns vadászruháit pedig divatbemutatón tárják a közönség elé - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a találkozón a magyarok mellett szerb, szlovén, szlovák és bolgár vadászhölgyek is részt vesznek.

A harcsapaprikás-főző fesztiválra eddig 177 csapat jelentkezett: minden csapat térítésmentesen kap 2-2 kilogramm harcsát az étel elkészítéséhez - közölte Nagy Sándor, a tiszacsegei halászcsárda tulajdonosa.

Hozzátette: az idei versenyen hitelesített hazai rekordot szeretnének felállítani, vélhetően ugyanis egyfajta ételt egyszerre ennyi ember még nem főzött Magyarországon.

A főzés közben utcazenészek szórakoztatják majd a Tisza-partra látogatókat, délután pedig a vízparti színpadon művészeti csoportok mutatkoznak majd be.

Szalai János csárdavezető hozzátette: ők is kitelepülnek egy konyhasátorral, ahol kedvezményesen kínálják majd - a versenyen kívül főzött - halászlét, harcsapaprikást és sülthalat, miközben a csárda is teljes kapacitással üzemel majd a találkozó napján.

Tapasztalataik szerint a családok egyfajta majálisként élik meg ezt a napot: sokan már a reggelit is a Tisza-parton készítik, mások grilleznek, húst sütnek, de a főszerep a harcsapaprikásé lesz szeptember 2-án Tiszacsegén - jegyezte meg Szalai János.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában