Helyi életstílus

2023.05.12. 16:39

Jubilált a kutyás terápia a debreceni szociális intézményben

A Szellőrózsa Integrált Szociális Intézményben a 20 éve működő kutyás terápiát ünnepelték május 11-én.

Forrás: Dandé Melinda

Múltidézéssel, fotókiállítással, őrző-védő és terápiás kutyabemutatóval, a Jelnyelvi Kórus műsorával és tortával készültek az intézet dolgozói a jubileumi ünnepségen megjelenteknek. – 2003. április 15-én tartottuk meg az első kutyás terápiás foglalkozást az intézményben halmozottan sérült gyermekek számára. Kezdetben négyen voltunk alapítók két kutyával, a magyar vizsla Rudival és a német juhász Sziszivel. Akkor még nem gondoltam, hogy ezzel egy ilyen hosszú és sikeres történet veszi kezdetét. Jelenleg 33 önkéntesünk és 26 kiképzett kutyánk van. A Szellőrózsában hetente 5-6 terápiát tartunk, a 20 év alatt nem maradt el egyetlen egy foglalkozás sem, összesen 7000 emberhez jutottunk el, és 11000 bemutatót tartottunk országosan – tudtuk meg Nagy Lajos alapító tagtól, a debreceni Aura Segítő Kutya Alapítvány kiképzésvezetőjétől.

A rendezvényt köszöntötte Kiss Zoltán megbízott intézményvezető, Puskás Tímea vezető pedagógus egy mesében foglalta össze a kezdeteket, illetve az egykori vezető, Varga Csaba is megosztotta ünnepi gondolatait. A bentlakásos intézményben 152 halmozottan sérült, fogyatékkal élőről gondoskodnak, akikhez a 4 terápiás kutya közül a 9 éves labrador, Bigyó is jár heti rendszerességgel, jól ismerik már bent a négylábút. A tapasztalatok alapján a foglalkozások jó hatással vannak az ellátottakra, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az elmúlt 20 év. 

Dandé Melinda

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában