Egyháztáji vásárt tartottak

2022.10.22. 12:07

Megkóstolhattuk az őszt ezen a debreceni vásáron, még sült teát is árultak – Fotókkal

A szüret jegyében válogathatunk a portékák közt az egyháztáji vásárban.

Forrás: Molnár Péter

Rendhagyó Egyháztáji vásáron válogathatnak a helyi termelők legjobb portékáiból és finomságaiból az érdeklődők szombaton délelőtt a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközösség Leány utcai központjában.

Október ugyanis nemcsak a reformáció hónapja, hanem a szőlőművelésé is. A hátsó udvarban dűlő helyett ugrálóvárra mászhattak a gyerekek. Előttük egy kedves, idős hölgy préselte az otelló szőlőt, musttal kínálta a nézelődőket. A Haonnak elmondta, ezt a fajtát mindenki afroditaként ismeri, mint a szépség istennőjét.

A házfal melletti ketrecben szökdécselt Süti, Füge és Pablo. A három magyar órásnyulat a gyerekek meg is simogathatták, amennyiben a gazdájuk megengedte: a tízéves Panna gondozza ugyanis a termetes nyuszikat.

Közben már rotyogott a friss slambuc a hatalmas bográcsban, a tavasszal helyben levágott sertés zsírján pirult a tészta és a krumpli. Molnár Szabolcs, a Református Nagytemplom lelkésze kavarta, és adomány fejében porciózta a sorban állóknak.

A vásárban száraztészta, füstölt hús, pörkölt kávé, szörpök, lekvárok, savanyúságok, horgolt dísztárgyak, vászonszatyrok kerültek eladósorba, de még sült teát is láttunk.

Forrás: Molnár Péter

Közvetlenül a termelők kínálták árujukat, így járulékos költségek nélkül eljuthattak a termékek a vásárlókhoz, akiket kérésre lelkesen beavattak az előállítás menetébe, a portékákkal kapcsolatos érdekességekbe.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában