Fotókkal, videóval

2022.09.18. 07:00

Újabb ízmámoros napon van túl a Zamat Fesztivál

Hatalmas érdeklődés övezte a Vágod?! kolbásztöltő versenyt.

Forrás: Kiss Annamarie

A második napon sem tétlenkedtek a kulináris élvezetek után vágyók Debrecenben. Hiába eső vagy szél, már reggel sorban álltak a látogatók a finomabbnál finomabb ételekért. A kiállító éttermek mellett olyan szervezetek, mint a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete is tiszteletét tette az idei fesztiválon. Az egyesület kiállítóstandjának kóstoltatásáért felelős cég értékesítési vezetője, Hajdúné Török Emese elmondta, a mangalica hungarikumként nagy népszerűségnek örvend, a folyamatos jelenléttel pedig csak erősítik annak presztízsét. – Ezen a fesztiválon megkóstolható a mangalica hamburger például, de bármilyen étel, ami mangalicából készül, melegen ajánlott, hiszen egészséges, nagyszerű ízvilágú, egy normál sertésnél kevésbé megterhelő – mondta.

A Barabás Étterem mangalica burgerét kóstolva aláírhatjuk, igaza volt Hajdúné Török Emesének.

Forrás: Kiss Annamarie

A coleslaw salátával és édes, szinte kalácsszerű bucival készült étel egyike volt a kreatív, igazi gasztroélményt nyújtó ételeknek, mellyel a fesztivál szolgált. És bár a csöröge házi baracklekvárral, a kézműves finomságok sokakat lenyűgöztek, a Zamat Fesztivál második napján is nagy hangsúly került a kolbászra.

Kreatív csapatok

A Vágod?! kolbásztöltő versenyen mintegy félszáz csapat indult el. Az egyre népszerűbb megmérettetésen többek között a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának dolgozóiból alakult társaság is elindult. Bittner Beáta adjunktus, a csapat egyik tagja elmondta, először álltak rajthoz és nagyon élvezték a verseny minden pillanatát. A receptjük ráadásul egészen autentikus helyről származik. Beáta ugyanis leszármazottja annak a Bittner János hentesmesternek, aki a Budapesti Hentesipartestület elnökeként (valamint felsőházi tag, kormányfőtanácsos) szerkesztette 1929-ben a Finom Hentesáruk Könyvét, mely könyvben lejegyezte a debreceni páros kolbász hagyományos receptjét.

Ezt a receptet igyekezett feldolgozni a dinamikus, egyben kreatív egyetemi csapat, akik a tálaláskor egy Dezső névvel ellátott mini ravatalt is képeztek tányérjukon, a feldolgozott malac tiszteletére.

A nap folyamán több híres, a gasztronómiához köthető médiaszemélyiség show-jára is becsatlakozhattak a kilátogatók, ahogy dumaszínház és különböző koncertek is várták a vendégeket, élükön az R-GO-val.

PSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában