Fotók és videó!

2022.06.30. 12:56

Óriásit buliztak a végzősök a debreceni strandon, még ugróversenyt is szerveztek nekik

„Napfény járja át a szívem újra…” Egy régi sláger refrénjét is dúdolhattuk volna az Aquaticum Debrecen Strandra kilátogató végzős diáksereg láttán.

Forrás: Czinege Melinda

A város polgármestere, Papp László kezdeményezésére – már-már hagyományos módon – ismételten színes programokkal teletűzdelt, ingyenes napot ajándékoztak a frissen végzett tanulóknak.

Tikkasztó hőségre kelt Debrecen városa csütörtök reggel is. A szerencsésebbek légkondicionált irodákban vagy otthonról dolgoztak. Mások pedig épp jól megérdemelt szabadságukat töltötték, és ha a tengerpartra nem is jutottak el, a debreceni strand kiváló hűsölési lehetőséget biztosított számukra. Így jártak Debrecen gimnáziumainak, technikumainak és középiskoláinak tanulói is, akik a város jóvoltából ingyen lubickolhattak a medencék hűs vizében.

Lapunk már a korai órákban ott volt, hogy üdvözölje a frissen érettségizett fiatalokat. A kalandmedencénél kezdtünk, ahol viszonylag hamar belebotlottunk az első végzősökbe. A Tóth Árpád Gimnázium három diákja már lassan két hete élvezi a nyarat, várva az egyetemi felvételik eredményét. Pár méterre tőlük hasonló örömmel lubickolt a Debreceni Szakképzési Centrum Kreatív Technikumának két egykori diákja, Pércsi Petra és Bíró Ágnes. Az ő tervük a nyárra munka és pihenés. Kiemelték, kifejezetten jó ötlet, hogy végzősként kaptak egy ilyen lehetőséget a várostól.

Most kell kiélvezni

A lányokkal beszélgetve, a medence túloldalán egy nagyobb csapatra lettünk figyelmesek. A Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának diákjai szó szerint belecsobbantak a nyárba. Bár csak néhányukkal tudtunk szót váltani, a három végzős osztály megannyi diákja a helyszínen hűtötte le magát ezen az izzasztó napon. Egyikük, Kovács Karina lehetőleg minél több bulizást tervez a nyárra. – Természetesen készülünk némileg szeptemberre, én speciel a Debreceni Egyetem pszichológia, illetve anglisztika szakára adtam be a jelentkezésem. Ez a nyár azonban még a szórakozásról szól, kifejezetten üdvözlendő a polgármester kezdeményezése. 

Jólesik, hogy gondolnak ránk, fiatal végzősökre, és úgy vélem, remek lenne, ha további, hasonló ötletekkel is élnének felénk. A diákoknak ugyanis most adódik igazán még lehetőségük arra, hogy felhőtlenül éljenek a felelősségteljes felnőtt élet előtt

– hangsúlyozta. Osztálytársa, Bakk Imre Levente szintén az egyetemre készül, de Karinával egyetemben a pihenés, a családdal való kiruccanások kötik le most minden idejét. Vagy éppen a strand… – A Covid-időszak sokban hátráltatott minket, felszabadító érzés, hogy túl vagyunk rajta, ahogy az érettségin is. Jó egy kicsit hátradőlni a dolgos napok után – fejtette ki, utalva jövőbeli tanulmányaira is, hiszen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai logisztika szakára jelentkezett, és már az alkalmassági vizsgáin is túl van.

Forrás: Czinege Melinda

A fiatalok tehát már kora délelőtt ellepték a strandot az egész napos rendezvény okán. A délután folyamán ráadásul extrém ugróversenyt tartottak az ugrómedencénél, amely megmérettetésre összesen 22-en regisztráltak. A végzős diákok különböző látványos elemekkel tarkított ugrásokkal próbálták meggyőzni a négyfős zsűrit.

Végül Gönczi Roland, a DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum frissen érettségizett diákja nyert. Mint mondta, soha nem ugrott még ilyen magasról, de alapvetően a magasság nem ismeretlen számára, mert BMX-ezni szokott.

– A vakáció során szeretném kicsit élvezni a szabadságot, kis munka, és sok nyár. Később karosszérialakatos szakmát tanulnék, és esetleg az egyetemi tanulmányok is szóba jöhetnek – mondta.

Gondolnak a fiatalokra

A zsűri egyik tagja Széles Diána alpolgármester volt, aki magáról a kezdeményezésről, a fiatalok fontosságáról nyilatkozott lapunknak.

Forrás: Czinege Melinda

– A koronavírus-járvány fenekestől felfordította az életünket. A strandberuházás épp akkor végződött, gyakorlatilag egy csonka szezonnal tudtunk kezdeni. Polgármester úrral azt gondoltuk, hogy azokat a fiatalokat, akiknek elmaradt a bolondballagása, az érettségi bankettje, meglepjük azzal, hogy egy napra meginvitáljuk őket a strandra, nekik szervezünk tematikus programokat a TikTok vízalatti dance-től az extrém ugrásokig. Annyira jól sikerült az első alkalom, hogy úgy döntöttünk, minden Debrecenben tanuló fiatalt, aki elvégzi a középiskolát, meghívjuk erre az eseményre – hangsúlyozta, további fiatalokat érintő kezdeményezésekre is kitérve. – A Sziget-kék-beruházás már a kisebbeket célozza meg, egy széles spektrumban, közösségi térben tudja majd kezelni a fiatalokat, a családosokat minden hétvégén programokkal kedveskedve nekik. Üde színfolt lehet az ifjúság számára, akár a 10-12 éves korosztálynak is. Szeretnénk kiemelni a debreceniséget, erősítve bennük a cívis mentalitást – összegezte.

PSZ

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában