Csak óvatosan a hőségben!

2022.05.17. 07:00

Nagy utazás kis trükkökkel: ezekre mindenképpen figyeljünk oda, ha hosszú útra indulunk

Maradt a Balaton favoritnak, útvonalat választani és a hőséggel vigyázni viszont idén is tanácsos.

Legyen lakóautó vagy kombi: a család biztonsága az első | Forrás: illusztráció / MW-archív

Nem telhet el nap, hogy a híradások ne szólnának gyakran végzetes kimenetelű autóbalesetekről, ráadásul a közlekedési csúcs időszaka még most, a nyaralni indulók tömegével kezdődik. A Központi Statisztikai Hivatal a napokban közölte, hogy a friss felmérések szerint továbbra is a magyar tenger a legnépszerűbb, ha belföldi kiruccanásról van szó – ami a Hajdú-Bihar megyéből indulók esetén többórás utazást jelent.

A szakemberek szerint a közlekedési szabályok megtartása mellett a nyári utazások alkalmával a legfontosabb, hogy gondosan válasszuk meg az útvonalat, és kezeljük felelősséggel a magas hőmérsékletet, míg úton vagyunk.

Nagy utazás kis trükkökkel

A nyár közeledtével szinte a csapból is az folyik, hogy mennyire fontos a folyadékbevitel, a rendőrség azonban ezt azzal egészíti ki, hogy utazás előtt ne felejtsünk el a gépkocsiban hűtött ásványvízről vagy üdítőitalról gondoskodni. – Legyünk türelmesek, vezessünk kissé lassabban, tartsunk nagyobb követési távolságot! – tanácsolják. A nyári tartós hőség megviseli a szervezetet, és közlekedésbiztonsági szempontból is kockázatokat rejt. A járművezetők általában kevésbé tudnak koncentrálni, valamint a megszokottnál figyelmetlenebbek, ami egy közlekedési helyzetben megnöveli a reakcióidőt is. Emelkedik a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, másoknál pedig fokozódó ingerlékenységet, türelmetlenséget válthat ki. A gyalogosok jellemzően kevésbé néznek körül, mielőtt az úttestre lépnek, vagy rosszul mérik fel a veszélyeket – hívják fel immár sokadjára a figyelmet. 

Aki gyermekeket szállít az autójában, megtapasztalhatta, milyen kibúvókkal rukkolnak elő a legkisebbek annak érdekében, hogy a biztonsági öv vagy a gyermekülés mellőzésével utazhassanak. A KRESZ szerint 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekülésben utazhat. A kor mellett a másik kitétel a magasság: gyermekülés vagy ülésmagasító nélkül utazhatnak a 3 évnél idősebb és 135 cm-nél magasabb gyerekek, de csak a hátsó ülésen és csak bekapcsolt biztonsági övvel. Az első ülésre akkor ülhetnek át a gyerekek, ha elérték a 150 cm-es testmagasságot. Hogy ez miért is fontos?

A szakértők szerint az autók passzív biztonsági rendszerei az adott magasságok alatt nem hatékonyak, sőt sérülést is okozhatnak. A rendőrség jó tanácsaiból ez alkalommal is összegezhető, hogy kicsivel több előkészülettel jóval nagyobb esélyünk van az örömteli családi utazásra.

A Balaton viszi a prímet

Idén márciusban az előző év azonos hónapjához képest a belföldi vendégek száma több mint hat és félszeresére, a vendégéjszakáké több mint négy és félszeresére növekedett – tudatta a napokban honlapján a KSH. Mint írják, a vendégek száma 330 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 747 ezer volt. Az éjszakák csaknem nyolcvan százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva több mint hatszorosára emelkedett. A legnépszerűbb turisztikai régiók a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék voltak, mindkettőben a belföldivendég-éjszakák csaknem ötödét regisztrálták.

SZD 

Megkérdeztük: Milyen közlekedési eszközzel utazik legszívesebben nyaralni?

Asztalos-Keresztury Viktória: Háromszor jártam már Spanyolországban, minden alkalommal repülővel, ám idehaza az autós utak kötetlenségét részesítem előnyben. Terveim között szerepel, hogy a horvát tengerpartra is eljussak kocsival.

Asztalos-Keresztury Viktória | Forrás: Molnár Péter

Asztalos László: Épp most is üdülök, a fővárosból autóval érkeztem. Szívesebben utazom így, mert nem vagyok kötve semmihez, útközben is meg tudom nézni az érdekességeket, megállhatok, ha jólesne nyújtózni egyet, vagy akár fagyizni.

Asztalos László | Forrás: Molnár Péter

Kovács Laura: Örömmel vezetek, tavaly többször a magyar tengerig meg sem álltam. A saját szervezésű autós nyaralásokat kedvelem, szeretek a saját utamon járni, és ha nem érzem jól magam valahol, akkor elmehetek onnan.

Kovács Laura | Forrás: Molnár Péter

Szabó Gabriella Dzsenifer: Egy hete jöttünk haza Ciprusról, a repülős út azonban nem volt kellemes élmény. Ez még inkább megerősített abban, hogy a személyautós üdülés a legkényelmesebb. Nem én vezetek, nézem a tájat, így már maga az utazás pihentet.

Szabó Gabriella Dzsenifer | Forrás: Molnár Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában