Múltidézés

2021.09.03. 16:53

A debreceniek is féltek a nagyhegyesi tűztől

Az óriási gázrobbanás okozta, apokaliptikus lángfal távoli településekről is látható volt.

Forrás: Vass Attila

A nagyhegyesi gázrobbanás és a Kráter-tó keletkezésének 60 évvel ezelőtti történetéről szóló Napló-cikket a 92 éves dr. Major Józsefné is olvasta. Múltidézésünk hatására jutott eszükbe, hogy őriz egy fényképet az 1961. augusztus 24-én bekövetkezett katasztrófáról. Szerkesztőségünkben azt is felidézte, hogy 1961-ben a megyei tanácson dolgozott dr. Tatár Kiss Lajos elnök gépíró titkárnőjeként, amikor hírét vették, hogy kitört a nagyhegyesi gáz. A tanácsról az egyik kollégája ment ki fotót készíteni, és az akkori képek közül neki is adott egyet.

Mint elmesélték, sokan voltak a helyszínen, nagyon féltették a gyerekeket (akik még a felnőtteknél is jobban látni akarták a katasztrófát).

Beszélgetőtársunktól azt is megtudtuk, hogy még nem járt a helyszínen, de most esetleg kilátogatnak – ha lesz, aki kiviszi őket. Dr. Major Józsefné elmondta azt is, hogy a Napló olvasói rovatában körülbelül 70 cikke jelent meg, amelyekben egyebek mellett nevezetes debreceni épületek, létesítmények sorsára hívja fel a figyelmet, és ezeket a közölt írásait ma is őrzi. Kísérője, aki nem akart névvel szerepelni, érdeklődésünkre elmondta, hogy copfos kislányként anno ő is látta a tüzet Debrecen határából – ahol volt egy kis pánik is, hogy nehogy Debrecent is elérjék a lángok. Pár nappal később aztán a nagyhegyesi helyszínre is kiutaztak, és a tejes bácsi lovas kocsijáról nézték meg a területet. Ott égési nyomokat, romos házat és a nagy gödröt is látták.

Csaknem 40 órán át égett

Fotó: Vass Attila

Miként azt a Napló annak idején és a 60. évforduló alkalmából is megírta, a földgáz a Nagyhegyes határában végzett fúrások közben gyulladt be. A lángoszlopok egyesültek, és 100 méter magasságot is meghaladó, több mint 200 méter hosszan valóságos tűzfüggönyt képeztek. A tüzet csaknem 40 órai szakadatlan lángolás után a földrétegek omlása fojtotta el.

A gyors intézkedéseknek köszönhetően a hatalmas tűz emberéletben és anyagi javakban sem okozott kárt.

VA

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/hatvaneves-a-nagyhegyesi-krater-to-5578592/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában