recepttel

2021.06.29. 20:13

Megtudtuk, ez a jó kovászos uborka titka

A hűsítő savanyúság nemcsak finom, de egészséges is.

20210601 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Vénkerti közösségi kert. képen: Vajda Erzsébet

Fotó: Kiss Annamarie

A kánikula beköszöntével a zöldségeskertek uborkái is érésnek indultak, ez pedig nem jelenthet mást, mint a kovászos uborka szezonkezdetét. A népszerű savanyúság különböző elkészítési módjairól, valamint szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásairól Vajda Erzsébet, a Vénkerti Közösségi Kert szervezője beszélt a Naplónak.

Akkor jó, ha roppan

Az ízmesterek nagyjából július és szeptember közé teszik a kovászos uborka szezonját, amikor friss, nem túl magvas uborkákat lehet kapni. Vajda Erzsébet és a vénkerti közösség is termeszt és készít kovászos verziót. – Gyakran kisebb eseményekre harapnivalónak, zsíros kenyérhez tökéletes kiegészítés, így mi is foglalkozunk kovászolással a közösségben. Mint az ismeretes, a nyári zöldségfélék egyike az uborka, alkalmas méregtelenítésre, sőt arcpakolásokhoz külsőleg is javasolt. Kovászos verzióként pedig nagyon üdítőleg hat, és az emésztést is serkenti. Én ötliteres üvegben készítem, kettő kilogramm, 10-12 centiméter hosszú uborkából. Fontos, hogy ne túl magvas verziót vegyünk, a kovászos uborka ugyanis akkor jó, ha roppanós. Az elkészült kovász levét is ajánlott felhasználni, leszűrve remekül tartósítja az uborkát, sőt kiváló nyári ital lehet – emelte ki a szervező.

Megannyi típus

A szakemberek szerint a kovászos uborka valóban hasznos étel: bélbetegségekkel, allergiával, gombás fertőzésekkel vagy legyengült immunrendszerrel rendelkező betegeknek is gyakran ajánlják. Bizonyos verzióit ráadásul a gluténérzékenyek is tudják fogyasztani, hangsúlyozta Vajda Erzsébet. – A különböző változatokat többnyire az határozza meg, mi kerül az elkészített alap tetejére. Én a száraz kenyér mellett van, hogy pirítóst, sőt akad, hogy szeletelt burgonyát helyezek a fedő alá. Utóbbi a gluténérzékenyek számára különösen ajánlott, a gluténmentes kenyér ugyanis keményítőben szegény, vagy egyáltalán nem tartalmazza azt, így ront a kovászos uborka ízén. Az édesanyám, zsákai származásúként egy egészen különleges, úgynevezett vizesuborka-verziót is gyakran készített. Ennek lényege, hogy a kenyér helyett zöld szőlőfürttel borította be az uborkákat, ami így tovább elállt, és kevésbé volt zavaros a leve – összegezte.

PSZ

Recept

Kovászos uborka (Vajda Erzsébet házi receptje) Hozzávalók: 2 kg uborka 1 csokor kapor 1,5 evőkanál só 5-6 gerezd fokhagyma 1 szelet kenyér/1 darab burgonya Elkészítése: Kaporral kibéleljük az üveg alját (levelével, szárával együtt, ízlés szerint a virágával is). Forralunk két liter vizet, másfél evőkanál asztali sót hozzáadva.

A megmosott uborkát beirdalva, szorosan egymás mellé állítjuk a kaporágyon, a lyukakat kibéleljük 5-6 gerezd fokhagymával, majd a sós vizet ráöntjük. Száraz kenyérre, pirítóssal vagy szeletelt burgonyával betakarjuk. Az összerakott alapot – a választott kenyér-burgonya borítással – lefedjük egy tányérral, majd a napsütésben, 2-3 nap alatt folyamatosan forgatva kovászoljuk.

Fontos megjegyezni, hogy a tűző nap nem tesz jót az uborkának, hiszen könnyen felforr­hat vagy megpuhulhat a végtermék. Miután elkészült, a kovászos uborkát annak leszűrt levébe visszatesszük, és a hűtőben behűtjük. Főételek mellé, vagy kisebb harapnivalókhoz kiegészítésként tálaljuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában