Nem örülnek, de veszik

2021.03.21. 17:44

Folyamatosan drágul a cigaretta, de leszokni így sem sokan akarnak

Már most csaknem kétezer forintot elkérhetnek egyetlen doboz cigarettáért.

Fotó: Kiss Annamarie

A Pénzügyminisztérium döntése értelmében, ebben az évben két ütemben emelkedik a dohánytermékek ára hazánkban. Az áremelkedés első ütemét januárra időzítették, de a dohánytermékek drágulását jóval előtte, már az előző év végén tapasztalhatták a vásárlók. A második ütemet áprilisra tervezték, de az év eleji példához hasonlóan, már most drasztikus áremelkedés jellemzi a dohánytermékeket. Az áremelkedésnek egyébként az az oka, hogy Magyarországnak is teljesíteni kell az Európai Unió 2011-es dohányadó-irányelve szerinti minimumelvárást.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos honlapján egy hete elérhető a dohánygyártmányok tekintetében alkalmazható kiskereskedelmi eladási árak legújabb listája. A dokumentum szerint márciustól a dohánytermékek átlagos ára már 1700 forint. Magyarországnak is teljesítenie kell az Európai Unió 2011-es dohányadó-irányelve szerinti minimumelvárást, ez magyarázza a jövedelemadó-emelkedéseket.

Megkérdeztünk néhány dohányzó járókelőt Debrecen utcáin, vajon hogyan kalkulálják bele a cigaretta drágulását a havi költségvetésükbe. A legtöbben felháborítónak tartják a drágulást, hiszen egyes termékek ára az elmúlt fél évben csaknem háromszáz forinttal lett több, de olyanok is akadnak, akik a leszokásra való ösztönzést látják ebben a kedvezőtlen helyzetben. Sokan azt állítják, nem mondanak le szenvedélyükről az áremelkedések miatt.

Ez még belefér

Többen úgy vélekedtek, a cigaretta árának emelkedése egyfajta ösztönzés lehet a leszokásra, ugyanakkor állítják, nem a legjobb módja annak. A lapunknak nyilatkozók azt mondták, a dohányzók nem teszik le a cigarettát, ha mindig csak száz-kétszáz forinttal emelkedik az ára.

– Az a termék, amit én vásárolok, az 1200 forintba került korábban, fél év alatt pedig csaknem 300 forinttal drágult.

„Úgy vagyok vele, ennyi pénzt másra ugyanúgy elköltök, ez még semmiség, egy csokoládé vagy egy péksütemény ára, emiatt nem mondok le a cigarettáról.”

– Az, aki láncdohányos, nem foglalkozik az árral. Panaszkodunk legfeljebb, de ugyanúgy megvásároljuk a napi egy dobozt akkor is, ha csaknem kétezer forintot kérnek el érte – mondta egy járókelő.

– Évek óta ugyanazt a márkát választom, jelenleg 1800 forintért vásárolok egy doboz cigarettát, pedig tavaly télen ugyanez még 1600 forint volt. Felháborítónak tartom, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen sokat emeltek az árakon. Ettől függetlenül a szokásos mennyiségben vásárolom meg, inkább másból veszek vissza. Korábban például inkább energiaitalt fogyasztottam, most helyette kávét iszom, ezzel tudok spórolni – nyilatkozta lapunknak egy másik dohányzó.

– Nem érdekel, hogy mikor és mennyit emelnek az árakon, akkor is meg fogom venni a cigarettát. Ez a saját döntésem, amit nem az áremelkedés fog befolyásolni.

„Sokan élnek azzal a kritikával, hogy több százezer forintot tehetnék félre évente, ha leszoknék, de én nem értek egyet ezzel. Szerintem nem ezen múlik, hogy tudok-e spórolni vagy sem.”

– Azt gondolom, hogy anélkül is megtehetem, sőt, korábban, amikor sokkal kevesebb volt az átlagkeresetem, akkor is félre tudtam tenni dohányos emberként is a nyaralásom árát minden évben – vélekedett egyik másik válaszadónk.

Megtudtuk: kevesen vannak azok, akik a lemondás mellett voksolnak, akár csak részleges formában is. Többen akadnak viszont olyanok, akik a pénzüket nem, de az idejüket feláldozzák, és inkább vágott dohányt vásárolnak. Azt mondják, ezzel a lehetőséggel két-három doboznyi termék árából akár öt-hat doboznyi cigarettát töltenek, emellett többen az elektromos cigarettára voksolnak, mert állítják, ehhez jelenleg olcsóbban hozzájutnak.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában