Gyógyító természet

2021.03.10. 16:32

Megfázás és hörghurut ellen is alkalmazzák a gyermekláncfüvet

A legtöbben gyomként tekintenek rá, de gyógynövényként igen hasznos.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

– A Taraxacum officinale, azaz a gyermekláncfű gyógyító képessége már az ókor óta ismert. A hagyományos kínai gyógyászatban megfázás, hörghurut, májgyulladás és fekélyek esetén is javasolták. Széles körű alkalmazási lehetőségei miatt már a tizenhetedik században hivatalos orvosságnak tekintették – tájékoztatta a Naplót Nagyné Halász Anna természetgyógyász, reflexológus. Hangsúlyozta, a gyermekláncfű méregtelenítő hatása miatt elsősorban a máj támogatójaként ismert. Emellett az emésztésre is jó hatást gyakorol, erős vizelethajtó is, valamint a vízhajtó hatása a vérnyomás szabályozását is támogathatja.

„Ez a növény hasonlít a sárga virágú farkas kutyatejre, amely szárának fehér nedve mérgező. Felhasználás előtt győződjünk meg róla, hogy a megfelelő növénnyel van-e dolgunk!”

– figyelmeztet a szakértő.

A szakember arra is kitért, a gyermekláncfűnek minden része hasznosítható. – A leveleknek tavasszal a legmagasabb a C-vitamin-tartalma. A zsenge szárat is ilyenkor apríthatjuk a salátába, a gyökér vízben oldódó rosttartalma pedig ősszel a legnagyobb – fogalmazott. Hozzátette, a levelekből vértisztító tea készíthető, de ha inkább frissen fogyasztanánk, akkor a növény szárával együtt belekeverhetjük a salátánkba is. A lédús szár tejnedve szeplők és májfoltok halványítására alkalmazható, a virágzatból pedig méz és szörp is készíthető. – A gyökeret kettéhasítva és felfüggesztve érdemes kiszárítani, az ebből készült teát fel kell forralni, és édesítés nélkül ajánlott fogyasztani. Az ötven fokon szárított gyermekláncfű gyökérből koffeinmentes élénkítő ital is keverhető. Csupán le kell őrölni és a hagyományos kávéhoz hasonlóan kifőzni – részletezte Nagyné Halász Anna.

A szabályokat betartva

A szakértő kiemelte, bár a gyógynövényboltokban is pontos tájékoztatást kapunk, amennyiben valamilyen egészségügyi panasz áll fenn, orvosunkkal is konzultálni kell. – A betegek esetében a klinikai terápia mellett a fitoterápiás (gyógynövénytani) módszerek alkalmazása kiegészítő kezelés lehet. Minden esetben érdemes egyeztetni a kezelőorvossal, mielőtt teakúrába kezdenénk, annak ugyanis pontos szabályai vannak és módját is pontosan ismertetni kell – emelte ki Nagyné Halász Anna. – Májpanaszok esetén a gyermekláncfűgyökér-teát reggeli előtt ajánlott fogyasztani, naponta egy csészével, két héten keresztül, majd tartani kell ugyanennyi szünetet. Ezt követően már csak egy hétig alkalmazható. A cukorbetegeknek is jót tesz napi egy adag reggeli után fél órával, és az ő esetükben egy hónapnyi fogyasztás után két hét kihagyás következik – fogalmazott. Bezárólag hozzátette, kisgyermekeknek nem ajánlott a gyermekláncfűből készült gyógyteák fogyasztása, valamint várandósság esetén is kerülendő.

Berecz Dorina

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/megvan-az-ev-gyogynovenye-4966846/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában