Környezettudatos karácsony

2020.12.16. 20:27

Ha már csomagolunk, válasszunk inkább papírt!

Ha élményt ajándékozunk, egyáltalán nem keletkezik felesleges hulladék.

20200128 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Makó Balázs az A.K.S.D. Kft. Lakossági Hulladékudvar ügyvezetője adott interjút a Naplónak.

Fotó: Napló-archív

Elkezdődött a karácsonyi szezon, a sokszor online rendelt és a kiszállítás miatt gondosan becsomagolt ajándékokkal pedig a szemétkibocsátás mennyisége is jelentősen megnő. Az A.K.S.D. Kft. által részünkre küldött statisztikai adatokból látszik, hogy évről évre egyre többen élnek a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségével az ünnepek alatt is. A Napló utánajárt, hogy mit érdemes szem előtt tartani az ajándékválasztásnál és a csomagolásoknál, mire érdemes figyelnie annak, aki tudatosan szeretné gyűjteni hulladékot ebben az időszakban.

Az idei karácsony más lesz, mint az eddigiek. Bár a bevásárlóközpontok jelenleg is nagy népszerűségnek örvendenek, sokan online intézik ajándékaikat, a több csomag pedig több szemetet is jelent.

„Sokszor azt tapasztalom, hogy nagy mennyiségű felesleges dolgot tudnak felhalmozni az emberek. Fontosnak tartom, hogy már gyerekkorban elkezdjük a tudatos gondolkodás kialakítását, és mondjuk el gyermekeinknek, nem feltétlenül a tárgyi ajándék a lényeg, mert ugyan­olyan örömet tud okozni egy közös élmény is”

– nyilatkozta a Naplónak Molnár Antal, a Zöld Kör Egyesület elnöke, aki a saját családjában is az élményajándékozást preferálja. Hozzátette, bár sajnos a vírushelyzet miatt most a programok között is óvatosan kell válogatni, de egy közös családi kirándulás a természetben, vagy egy séta a Nagyerdőn is jó ajándékötlet lehet. Azoknak, akik mégiscsak maradnának a tárgyi ajándékoknál, azt tanácsolta a szakértő, hogy figyeljenek oda a csomagolásra. – Sokszor látunk megdöbbentő és gyomorforgató képeket a tengerek, óceánok vizén elterülő szeméthalmokról, de abba nem sokan gondolnak bele, hogy ehhez a mi háztartásunkban kitermelt szemét is hozzájárul. Ma már többféle, természetben lebomló csomagolóanyag is létezik. Minden esetben próbáljunk a papírra törekedni a műanyaggal szemben, hiszen ne felejtsük el, hogy úgyis csak pár óráig élvezhetjük a csomagolásokat, mielőtt előkerülnek belőlük az ajándékok – tette hozzá.

Népszerű a szelektív gyűjtés

A Napló megkereste az ügyben az A.K.S.D. Kft.-t is, hogy amennyiben minden igyekezet ellenére mégis keletkezik otthonunkban csomagolóanyag-hulladék, mit tehetünk vele. – Debrecenben már minden háztartásnak megvan a lehetősége a szelektív hulladékgyűjtés választására, tehát arra, hogy sárga fedeles edényt tartson fenn. Ez praktikus megoldás, hiszen így nem kell a szelektív szigetekig vinni a hasznosítható hulladékot – nyilatkozta lapunknak Domokos Csilla szóvivő. A részükre küldött statisztikai adatokból jól látszik a cívisváros lakosságának környezettudatosságának változása. Az ünnepi időszakban szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége folyamatos növekedést mutat az elmúlt években.

Grafika: MW

– A telephelyre érkezés után meghatározott minőségű begyűjtött hulladékot válogat szét a rendszerünk, majd célzottan eljuttatják a megfelelő hasznosító üzemekbe, akik aztán ezt szigorú szempontok alapján átveszik. A papírból készült csomagolóanyagokat, műanyagokat és a különböző, ilyenkor gyakran használt fóliákat is újrahasznosítják, így ezeket mind érdemes szelektíven gyűjteni – tanácsolta a szóvivő.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában