+ menüsor!

2020.06.23. 09:41

Konyhatippekkel kalauzol a magyar gasztronómia világába egy fiatal szakács

A fiatalember a hazai ízek és a Hortobágy szerelmesévé vált.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

– Már gyerekkoromban nagyon érdekelt a szakács szakma. Mindig a konyhában jöttem-mentem, segítettem a főzésben, sütésben, óvodában pedig az egyik farsangi ünnepségen szakácsnak is öltöztem – emlékezett vissza Kónya Viktor arra, mikor is ragadta magával őt a gasztronómia ízes és színes világa. Hozzátette, a szakmának megannyi szépsége van, ilyen például a különböző konyhák íze vagy textúrája. Viktor kifejtette, a mai modern gasztronómia igazán varázslatos aromákat tud létrehozni a különböző konyhatechnológiai eljárásokkal. Persze nehézség is akad ám a szakács létben, hiszen ők az ünnepek alatt sem pihennek, az év legmelegebb évszakában pedig igen nehéz órákon át a konyhában főzni.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Egyedi ízek

Viktor kedvencei a kemencés, magyaros ételek, ezt a szeretetet pedig csak fokozza, hogy a Hortobágy közelében lakik. A puszta nyújtotta varázst egyedülállónak érzi a világon.

„A magyar konyha ízvilága rendkívül karakteres: olyan fűszereket használunk, amiket nagyon kevés ételbe tesznek a világon.”

– Egy tradicionális karcagi birkapörkölt, vasárnapi tyúkleves vagy a hortobágyi slambuc sok országban kuriózumnak számít, számunkra pedig „csak egy átlagos étel”. A hazai ételek nem nevezhetőek egyébként könnyűnek, sokszor elég fűszeresek és zsírosak, de mi, magyarok ezekhez vagyunk szokva, így nekünk kevésbé számítanak nehéznek – mondta.

A szakácsot megkérdeztük arról is, mi a titka a kemencés ételeknek. Viktor úgy véli, nem olyan könnyű elkészíteni őket, s sok szempontból különböznek egy sütőben sütöttnél: másabb az állaguk, továbbá kapnak egy kis utánozhatatlan füstös ízt is. Elkészítésükhöz ráadásul több órára lehet szükség, hiszen hozzá kell számolnunk az előfűtést és magát a sütést is. Hozzátette, igazán remek programnak kínálkozik egy kemencés sütögetés családi, baráti körben hiszen – vallja – a kemencés ételek nélkülözhetetlen hozzávalója a jó hangulat.

A hazai a legjobb

S milyen alapanyagok ne hiányozzanak egy olyan konyhából, aminek a gazdája szereti a magyaros ételeket? – A híres szegedi csípős és csemegepaprika, vörös hagyma, fokhagyma, hegyes erős paprika, valamint télen, amikor nincs friss magyar paprika vagy paradicsom, jól lehet használni az ételekbe a nyáron eltett lecsót – javasolta Viktor. Ha pedig a lecsónál tartunk: a szakembertől azt is megkérdeztük, mit ajánl egy, a konyhában nem annyira tapasztaltnak, aki meginvitálná egy könnyen elkészíthető, mégis különleges, magyaros ételre vendégeit? A lecsó – véli Viktor – nem igényel nagy szakmai tudást: egyszerű, mégis finom tud lenni. Kevés hozzávalóra van szükségünk, azonban friss, hazai zöldségekből a legízletesebb. Végezetül egy igazán hazai menüsort is összeállított nekünk.

– Nem hiányozhat egy üdvözlőital, ami magyar szilvapálinka. Előételként lehet ajánlani egy vegyes ízelítőt, ami mangalicát, biosonkát, -tepertőt és különböző füstölt kolbászokat, juhsajtokat kínál, mellé kemencében sült kenyérrel. A sort követheti az Újházi-tyúkhúsleves, a főétel pedig legyen egy kemencében sült kacsacomb párolt lila káposztával és hagymás, köményes sült burgonyával. Az étkezés végére a koronát pedig egy hagyományos diós zserbóval rakhatjuk fel – zárta szavait.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában