HAON Sziréna

2018.10.02. 09:19

Szórakozásból gyújthattak fel egy tanyát, vádat emeltek a fiatalok ellen

Debrecen, Hajdúhadház - A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség közveszélyokozás bűntette miatt nyújtott be vádiratot az ellen a két fiatalkorú ellen, akik tavaly nyáron kedvtelésből tüzet gyújtottak egy lakatlan tanyaépületben.

Debrecen, Hajdúhadház - A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség közveszélyokozás bűntette miatt nyújtott be vádiratot az ellen a két fiatalkorú ellen, akik tavaly nyáron kedvtelésből tüzet gyújtottak egy lakatlan tanyaépületben.

A vádirat szerint az első- és a másodrendű vádlott barátok voltak, előzetes megbeszélésüket követően mentek el 2017. augusztus 8-án a kora esti órákban a Hajdúhadház külterületén lévő, hosszabb ideje lakatlan, elhanyagolt tanyához. A kerítés nélküli, őrizetlen ingatlanon három nagy épület volt, a vádlottak a középső, korábban állattartásra kialakított épület középső részébe mentek, amely padlódeszkákkal három szintre volt osztva. Az alsó szinten használaton kívüli berendezési tárgyak, illetve nagyobb mennyiségű deszka és léc volt. A vádlottak felmásztak az épület második szintjére, ahol korábban szénát tároltak – írja közleményében a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

A gyanú alapján eközben a helyszínre érkezett két gyermekkorú, akik látták a vádlottakat az épület felső szintjén, ezért odamentek hozzájuk. Ekkor a másodrendű vádlott elhatározta, hogy tüzet gyújt, elkérte az egyik kiskorú gyermektől az öngyújtóját. Lángra lobbantott egy papírdobozt, azonban a tűz hamar elaludt. Ezt látva az elsőrendű vádlott papírokat gyűjtött össze, majd azt meggyújtotta és fadarabokat tett rá. A tűz keletkezését látva a két gyermekkorú megijedt és elszaladt a helyszínről. A tűz a padló résein keresztül továbbterjedt, a parázs az alsóbb szintekre hullt és meggyújtotta az ott tárolt bútor-, illetve fa maradványokat. Látva a tűz egyre nagyobb kiterjedését, a vádlottak homokkal, illetve cserepekkel megpróbálták azt eloltani, azonban ez nem sikerült, ezért segítségkérés nélkül gyorsan eltávoztak a helyszínről – közölte a főügyészség.

A nagy füstöt észlelte egy közelben lakó férfi, értesítette a tűzoltóságot, akiknek a helyszínre érkezést követően röviddel sikerült a tűz továbbterjedését megakadályozniuk.

A tűz továbbterjedt a tanyát körülvevő erdő szélső fáira, illetve veszélyeztette a tanyát körbevevő erdő szélén lévő települést is.

A gyújtogatással hat és fél millió forint rongálási kár keletkezett, amely nem térült meg.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a két vádlott ellen társtettesként elkövetett közveszélyokozás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban mindkét vádlott vonatkozásában felfüggesztett fiatalkorúak fogháza büntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a járásbíróság állapítsa meg, hogy a próbaidő alatt a vádlottak pártfogó felügyelet alatt állnak. Indítványt tett továbbá arra, hogy a sértett által előterjesztett polgári jogi igényt a járásbíróság érdemben bírálja el.

- Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!