gázrobbanás

2019.11.19. 16:15

Elmúlt a veszély, megkezdődött a kárfelmérés Püspökladányban

A lakosság megnyugodott, akik elmentek, visszatértek otthonukba, a kárrendezés elkezdődött.

Fotó: Kovács Péter

Minderről a gázvezetékeket üzemeltető FGSZ Zrt. kommunikációs szakértője, Taligás Ildikó, illetve Tóth Lajos, Püspökladány polgármestere tájékoztatta a Naplót.

– Kedden délelőtt is kint voltam a gázkitörés helyszínén, ahol a szakhatóságok további méréseket, kárfelméréseket végeztek. A robbanás helyszínét körbekerítették, oda nem lehet bemenni. A robbanás miatt szétesett vezeték maradványai még mindig szanaszét hevernek a területen. Azok az FGSZ tulajdonát képezik, idővel elszállítják. A szolgáltató helyszíni szakembere elmondta, hogy a gázszolgáltatásban nem volt kimaradás – adott tájékoztatást a kedd déli állapotokról Tóth Lajos. A városvezető azt is elmondta, hogy a Keleti sor kárt szenvedett épületeinek tulajdonosait a biztosítók már felkeresték, tehát elkezdődött a kárfelmérés. A hétfő kora hajnali gázrobbanás után sokan elhagyták otthonaikat, ők már aznap reggel visszatértek. A katasztrófavédelem, a gázszolgáltató, a rendőrség és a többi segítő összehangolt és szakszerű munkájának köszönhetően lényegében a robbanás után két órával normalizálódott a helyzet a Keleti soron, a városban. A védelmi bizottságot nem kellett összehívni – tette hozzá Tóth Lajos polgármester.

Nem volt előjele a robbanásnak

Mint ismeretes, hétfő hajnalban, 3 óra körül Püspökladány térségében a nagynyomású gázvezeték felhasadt és tűz keletkezett. Taligás Ildikó, az FGSZ Zrt. kommunikációs szakértője kérdésünkre elmondta, hogy a sérült vezeték kiszakaszolását, nyomásmentesítését az FGSZ perceken belül elvégezte, megakadályozva ezzel a további gázkiáramlást. A katasztrófavédelem szakemberei megfékezték a vezeték környezetében begyulladt növényzet és szalmabálák okozta lángokat, ezzel a közvetlen veszély reggel 5 órára megszűnt. Gázszivárgás nincs, ezt az FGSZ szakemberei és a hatóságok gázkoncentráció mérővel folyamatosan ellenőrzik. A térség fogyasztóinak ellátásában az esemény nem okozott kiesést, az FGSZ alternatív útvonalakon folyamatosan biztosítja a gázszolgáltatást. A kármentesítés a következő napokban is folytatódik, a gázátadó berendezéseinek vizsgálatával és a szükséges javítások elvégzésével. Az esemény okának kivizsgálása az illetékes hatóságokkal és külső szakértők bevonásával történik.

Taligás Ildikó kérdésünkre elmondta, hogy az eseménynek nem volt előjele. A távvezetéken történő földgázszállítás tekinthető napjainkban a legbiztonságosabb szállítási eljárásnak – a vasúti, vagy közúti szállítással összevetve –, ugyanakkor a távvezetékekben szállított földgáz is lehetséges veszélyforrást jelent a környezetre nézve. Ezért mindent megtesz a vállalat a kockázat minimális szinten tartása érdekében, a műszaki, biztonsági előírásokat betartva üzemeltetik és tartják karban a rendszereinket.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában