Gazdaság

2018.05.31. 14:38

Közgyűlés: Moszkva kell nekünk?!

Debrecen - Lezárult a nemzetközi iskola építésre kiírt közbeszerzés, még júniusban megkezdődhet a munka.

Debrecen - Lezárult a nemzetközi iskola építésre kiírt közbeszerzés, még júniusban megkezdődhet a munka.

A hónap közepén elkezdődik a 471-es főút Hajdúsámson és Debrecen közötti szakaszának négysávosra történő átépítése. A debreceni szakasz korszerűsítése a 2020-as évek elején várható. A kártalanításhoz szükséges pénzt az állam biztosítja – jelentette be a debreceni önkormányzat csütörtöki közgyűlésének kezdetén Papp László polgármester.

Hová lesz a szemétdíj?

Ezután a helyhatósághoz köthető cégek üzleti beszámolói következtek. A Debreceni Képző Központ kapcsán Papp László polgármester megjegyezte, hogy a cég jól gazdálkodik, az egyik legnagyobb nyereséget ők érték el.

A Debreceni Hulladék Közszolgáltató Kft. egyenlegével kapcsolatban Madarasi István szocialista képviselő arról beszélt, hogy a vállalatnak nagyon nagy a kintlévősége, mert a 2016-ban létrehozott állami „kukaholding” a mai napig nem számláz rendesen. Így a debreceni cégnek (illetve a mögötte álló AKSD-nek) az átmenetileg hiányzó pénzek pótlására 2-3 milliárd forintos hiteleket kell felvennie. Papp László polgármester elmondta: szerinte is meg kell oldani ezt a problémát, mind a holdinggal, mind az illetékes minisztériummal tárgyalt már erről. Az AKSD tavaly jelentősen növelte árbevételét – tette hozzá.

A Dehusz beszámolójának tárgyalásakor Varga Zoltán DK-s képviselő azt kérdezte, hogy hogyan változott a közmunkások száma a városban. A cég vezetője, Pethe Tamás kifejtette: az utóbbi hónapokban csökkent a náluk foglalkoztatottak száma, egyre többen tudnak rendes munkahelyeken elhelyezkedni.

Várni kell az új buszokra

A pallagi városrészbe tervezett debreceni nemzetközi iskola létrehozása kapcsán arról beszélt a város első embere, hogy lezárult az építésre kiírt közbeszerzés, a munka a jövő hónapban megkezdődhet. Az első becsengetést jövő szeptemberre tervezik.

A debreceni autóbuszos tömegközlekedést biztosító Cívisbusz Konzorcium tavalyi 1 milliárd 238 millió forintnyi vesztesége kapcsán Varga Zoltán arra volt kíváncsi, hogy meddig használja még a város az egyre rosszabb állapotba kerülő, immáron 9 éves autóbuszokat. Papp László válaszában kifejtette, hogy addig, amíg nem sikerül megoldani a közösségi közlekedés finanszírozási problémáit, nem tervezik új autóbuszok beszerzését. 2023 után talán már Debrecenben gyártott buszok járnak – tette hozzá.

Egyetértés Gemza személyében

Gemza László Péter lesz a debreceni Csokonai Színház új igazgatója. Gemza egyedül pályázott a Ráckevei Anna távozásával megüresedett igazgatói székre. A kinevezésére vonatkozó javaslatot mind 31 önkormányzati képviselő támogatta. A teátrum eddigi művészeti vezetője július 1-jén veszi át a színház igazgatását. Papp László sok sikert és színvonalas előadásokat kívánt az új direktornak, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem lesz könnyű a következő néhány év, mert a színház épületének felújítása miatt a társulatnak ideiglenes játszóhelyeken kell majd dolgoznia. Gemza László Péter megbízatása 2023-ig szól.

Az óvodákban indítható csoportok számáról szóló előterjesztés apropóján Papp László polgármester megjegyezte, hogy az utóbbi években végre folyamatosan növekszik a debreceni óvodákba beiratkozó gyerekek száma. Tavaly 1608, idén 1762 volt ez a szám. Ezért szükség van az Új Főnix Tervben is szereplő új bölcsődék és óvodák építésére. A katolikus és a református egyház is szeretne ilyen saját intézményeket – egészítette ki mondandóját.

Moszkvai testvéreink

A legnagyobb vitát az az előterjesztés váltotta ki mely szerint Moszkva északkeleti közigazgatási körzete legyen Debrecen legújabb testvérvárosa. Az ellenzéki képviselők közül többen nemmel szavaztak a javaslatra, mondván nekünk nem Moszkvával, hanem Európával kellene barátkoznunk. Az oroszoknak szinte semmi jót nem köszönhetünk – érveltek egyebek mellett.

Széles Diána alpolgármester elmondta: a testvérvárosi kapcsolatra gazdasági okokból is szüksége van a városnak. Abban bíznak, hogy - az új moszkvai repülőjáratnak is köszönhetően - az eddigieknél sokkal több orosz turista érkezik majd Debrecenbe. Papp László polgármester szerint a Moszkva északkeleti részével kötendő testvérvárosi szerződés ellenére nem változik Debrecen nyugati orientációja. A javaslatot végül 23-an támogatták, 4-en a nem gombot nyomták meg, 4-en pedig tartózkodtak.

Újabb sportparkok épülhetnek

A már elkészült Hajó és Vak Bottyán utcai mellé hamarosan további 5 sportpark létesülhet Debrecenben. A terv szerint az állam pénzéből most a Nagysándor telepen, a Furulya utca elején; a Hatvan utcai kertben, a Bartók Béla út 76. szám alatt; az Erzsébet utcai közparkban, a Kandia utcai játszótéren; valamint Debrecen-Józsán, a Gönczy Pál utcára tervezett sportcentrumban lesznek majd ezek. A karbantartásról az önkormányzatnak kell gondoskodni.

- Orosz Csaba -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!