Partnerség

2023.12.05. 17:12

Magyarország és a Coca-Cola újkori gazdaságtörténete összefonódott egymással (videó)

Magyarország és a Coca-Cola újkori gazdaságtörténete összefonódott egymással, az amerikai vállalat működése önmagán túlmutató jelentőséggel bír hazánkban több szempontból is - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dunaharasztiban.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. új gyáregységének átadásán Dunaharasztiban

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. gyáravató ünnepségén azt közölte, hogy az amerikai tulajdonosi hátterű cég 8,7 milliárd forint értékben, 3000 négyzetméteren új egységét hozott létre, és ezzel 30 százalékkal bővül az üzem kapacitása, másodpercenként tíz palacknyi terméket állíthatnak elő. A projektet az állam 740 millió forinttal támogatta.

Rámutatott, hogy a Coca-Cola és Magyarország újkori gazdaságtörténete összefonódott egymással, és ezért is kötött a kormány az első közt stratégiai együttműködési megállapodást az italgyártó vállalattal, amely hazánkból tizenhét országba exportál, az alapanyagok kétharmadát magyar forrásból vásárolva.

Beszédében először is az utóbbi évek nehézségeire emlékeztetett, és a kormányzati intézkedések, főleg a beruházások ösztönzését célzó támogatások sikerét méltatta, amelyek nyomán sikerült megelőzni a tömeges munkanélküliség kialakulását.

Kiemelte, hogy visszautasították a segélyalapú gazdaságpolitikához való visszatérést célzó erőszakos kísérletet, s ehelyett a koronavírus-járvány alatt és az ukrajnai háború kitörését követően is robosztus beruházástámogatási programot hirdettek meg. Előbbi nyomán összesen 800 milliárd forint értékben, utóbbi keretében pedig 150 milliárd forintnyi értékben valósultak és valósulnak meg beruházások.

Amíg a világgazdaság a fekete éveket próbálta átvészelni, addig a magyar gazdaság 2022-ben a valaha volt legjobb évét produkálta

– jelentette ki, felidézve a beruházások, az export és a foglalkoztatottság rekordjának tavalyi megdöntését. Leszögezte: mindez a beruházások folyamatos érkezésének köszönhető Magyarországon. 

SZIJJÁRTÓ Péter; PÁNCZÉL Károly
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2), Pánczél Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b) és Békefi László ügyvezető igazgató (j2) koccint a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. új gyáregységének átadásán Dunaharasztiban 
Fotó: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

Szijjártó Péter úgy vélte, hogy az amerikai vállalatok nélkül nem lehetett volna ezeket az eredményeket elérni. Arról tájékoztatott, hogy ezek a cégek ma a második legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, a kétoldalú kereskedelem értéke pedig tavaly átlépte a nyolcmilliárd dollárt, és ezzel rekordot döntött, ráadásul idén mintegy 11 százalékos bővülés nyomán újabb csúcsokra lehet készülni.

Ráadásul a magyar-amerikai kapcsolatok legjobban működő terepe épp a gazdasági, kereskedelmi és beruházási együttműködés, ezért őszintén reméljük, hogy ezen folyamatosan javuló együttműködési szeletnek a hatása majd jótékonyan kiterjed az együttműködés valamennyi területére

– fogalmazott.

Békefi László a Coca-Cola HBC Magyarország ügyvezető igazgatója az MTI-nek küldött közleményben hangsúlyozta: 

a Coca-Cola HBC Csoporton belül elérhető legkorszerűbb gyártási technológiával a 21. század elvárásainak megfelelő gyártóbázist alakított ki Dunaharasztiban. 

A cég ezzel az újabb jelentős beruházással járulhat hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez. A beruházásnak köszönhetően az ország legnagyobb üdítőitalgyártó vállalata újabb nagy lépést tett afelé, hogy a dunaharaszti üzem a Coca-Cola HBC vállalatcsoport vezető közép-európai gyártóbázisává válhasson, írták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában