Közgyűlés

2024.01.25. 13:58

Megtudtuk, lesz-e idén díjemelés a debreceni közösségi közlekedésben

Debrecen gazdasági növekedése lehetővé teszi, hogy a debreceni családokat támogató intézkedéseket vezessenek be.

Bekecs Sándor

A közösségi közlekedés fejlesztését is fókuszba helyezték Debrecenben

Forrás: Napló-archív

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Debrecen önkormányzatának közgyűlése január 25-én tartott ülésén egyhangúlag elfogadta a helyi közösségi közlekedésben részt vevő 6 és 14 év közötti Debrecenben tanuló iskolások, helyi köznevelési intézménybe járó óvodások ingyenes utaztatásának bevezetését. 

A napirendi pont ismertetésében elhangzott, a kedvezményt április 1-től vezetik be a kedvezményt, amelyet előzetes regisztrációt követően a Debrecen Városkártyával rendelkezők vagy azt kiváltók vehetnek igénybe. A nem debreceni tanulók esetében pedig bevezetik a Junior Városkártyát, amely egyrészt szintén bérletként használható az utazások során, másrészt tartalmazza azokat a kedvezményeket, amelyeket a Debrecen Városkártya. A regisztráció február végén indul.

Debrecen gazdasági növekedése a jólét feltételeit teremti meg

Célunk egyrészt, hogy még ismertebbé, szimpatikusabbá tegyük a helyi közösségi közlekedés szolgáltatásait. Az elmúlt időszakban eszközölt járatsűrítések, minőségjavító intézkedések és egyéb népszerűsítő akciók ellenére jelenleg az érintett korosztály mindössze 25 százaléka veszi igénybe a DKV járatait. Szeretnénk, ha ez az arány minél jobban megközelíteni a 100 százalékot

– mondta a csütörtöki ülésen Papp László. Kifejtette, egy dinamikusan fejlődő város esetében egyre nagyobb kihívásként jelenik meg a helyi közlekedés fenntarthatósága. Az nem megoldás, ha csak az egyéni közlekedésre szolgáló infrastruktúrát fejlesztik.

– A helyi közösségi közlekedés prioritást jelent számunkra. Debrecen gazdasága – amely az elmúlt szűk tíz év alatt a háromszorosára nőtt – lehetővé teszi, hogy olyan jóléti intézkedéseket vezessünk be, mint az, hogy ingyenessé tesszük egy meghatározott korosztály számára a DKV szolgáltatásainak igénybevételét. Ahogy tovább erősödik a város gazdasági ereje, úgy nyílnak meg a lehetőségek a helyi családok mindennapjait könnyebbé tevő intézkedések bevezetésére – hangsúlyozta a polgármester. 

Hozzátette, mindezek mellett 2024-ben nem fognak emelni a DKV jegyeinek és bérleteinek az árán.

debrecen, közgyűlés, dkv, ingyenes közlekedés, papp lászló
Papp László a közgyűlésen hangsúlyozta, a helyi közösségi közlekedés prioritást jelent számukra
Forrás: Czinege Melinda

Jelentős segítség a debreceni intézményeknek

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), az önkormányzat Kulturális és Oktatási Bizottságának elnöke felhívta a figyelmet, hogy a kedvezmény bevezetése oktatási célokat is szolgál. Mint kifejtette, sok esetben többletteher vagy a diákok vagy az intézmények számára, hogy egy-egy iskolán kívüli programra tömegközlekedéssel, s annak során egy-két átszállással jutnak el a diákok.

Mindezek mellett óriási lehetőség az intézmények számára, hiszen jobban tudnak tervezni a külső helyszíneken tartott tanórákkal. Az óvodák könnyebben elérhetik a Sziget-kék parkját egy-egy foglalkozás alkalmával, az alsó tagozatosok a Vojtinát vagy a felsősök a Déri Múzeumot

– folytatta frakciótársa gondolatmenetét Piros Zoltán (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő. Papp Csaba (Fidesz-KDNP) megjegyezte, az ingyenes utazás jelentős támogatás mindazon családoknak, ahol a gyermek a Daefi szolgáltatásait veszi igénybe, illetve az egyéb, kötelező egészségügyi vizsgálatok, fejlesztő foglalkozásokra járóknak is.

debrecen, közgyűlés, dkv, ingyenes közlekedés, papp lászló
Többek mellett Papp Csaba is felszólalt az előterjesztés kapcsán 
Forrás: Czinege Melinda

A korszerűsítés mellett vonzóvá is kell tenni a debreceni közösségi közlekedést

A családok terhei csökkennek, a fiatalok könnyebben el tudják érni az oktatási intézményeket és a szórakozási lehetőségeket. Ráadásul gazdaságélénkítő hatású is, hiszen a városkártya a helyi szolgáltatások igénybevételére ösztönöz

– sorolta Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP) alpolgármester. Széles Diána (Fidesz-KDNP) alpolgármester megjegyezte, ötven cég vállalta, hogy saját bevételeinek terhére ad kedvezményt a városkártyával rendelkezőknek, mely lehetőség áprilistól nem csak debrecenieknek, hanem azoknak a gyerekeknek is jár, akik a városban tanulnak és nem múltak el 14 évesek.

Célunk, jövőképünk, hogy megújuló energiával még fenntarthatóbbá tegyük a helyi közösségi közlekedést, de kellenek olyan szolgáltatások is, amelyek vonzóvá teszik a fiatalok számára ezt a közlekedési módot. Ilyenek az új buszok, az éjszakai járatok, az olyan applikáció, amely valós időben ad tájékoztatást a járművek helyzetéről, s ilyen most ez a kedvezmény is

 – sorolta Balázs Ákos (Fidesz-KDNP) alpolgármester. Debrecen-Józsa képviselőjeként megjegyezte, a városrészen sok fiatal család él, rengetegen igénybe veszik a DKV járatait a településrészen belüli közlekedésre is.

Ahogy nő Debrecen gazdasági ereje, úgy nyílnak újabb lehetőségek

Szabó Bence (Momentum) önkormányzati képviselő arról érdeklődött, az intézkedés miért zárja ki a 14 év felettieket, s a városvezetés miért csak idén vezeti ezt be.

Budapesten szintén 14 a korhatár, bár az ottani városvezetés járatritkításokban gondolkodik. Szegeden napirenden a kérdés, de ott is 14 év a korhatár. Viszont, ahogy az előzőekben is hangsúlyoztam, nem zártuk le itt a kérdést, ahogy Debrecen gazdasága tovább erősödik, úgy kerülhet sor további intézkedésekre

– reagált Papp László. Hozzátette, nem az egyetlen intézkedés, amely a debreceni családokat segíti, hiszen a város az előző évben például 2,7 milliárd forinttal támogatta a debreceni diákok közétkeztetését.  

A kedvezményes korhatár emelésére tettek javaslatot Madarasi István (MSZP) és Gondola Zsolt (Civil Fórum Debrecen Egyesület) képviselők is. Továbbá előbbi arról is érdeklődött, hogy adottak-e a feltételek a bevezetésre, megtörténtek-e a teljes körű egyeztetések az intézményfenntartókkal. – Az eljárásrendet mind a 20 intézményfenntartóval egyeztettük, az informatikai háttér biztosított. Február végén indul a regisztrációs időszak, amelynek során a szülők, törvényes képviselők tudják igényelni a kedvezményre jogosító kártyát, amely szintén ingyenes, csupán regisztrációhoz kötött – hangsúlyozta válaszában Papp László. A korhatárra vonatkozóan ismételten kifejtette, annak előfeltétele a szükséges források előteremtése, a megfelelő feltételek megteremtése. 

– Többször elhangzik a baloldali képviselőktől, ha már ilyen nagy Debrecen gazdasági fejlődése, akkor merjünk nagyot álmodni, ne foglalkozzunk azzal, hogy mennyibe kerül. Isten óvja Debrecent az ilyen politikai gondolkodástól! Jól láthatják, hogy szisztematikusan építjük a város gazdaságát évről-évre, könnyű túllicitálni egy ilyen kezdeményezést, nem terheli kötelezettség az ellenzéket, ha nagyobbat mondanak – jegyezte meg Debrecen polgármestere.

Rámutatott, a debreceni gazdaságfejlesztés „nehéztüzérség alatt van”, a DK például egy sajtótájékoztatón a nagy gyárak bezárását javasolta. – A Debrecen2030 programot sem támogatták, pedig ha csak erre a ciklusra gondolunk, számtalan fejlesztés történt. A Debrecen2030 valós, megvalósuló program, amely mindennapjainkban meghatározó. Vele ki tudjuk harcolni azokat a lehetőségeket, amelyek a város gazdaságát úgy fejlesztik, hogy az valóban a debrecenieket szolgálja az élet minden területén. 2014-ben 10 milliárd volt a helyi iparűzésiadó-bevétel, az ideit már 35 milliárdra tervezzük – tette hozzá. 

A közgyűlés egyéb napirendi pontjairól itt írtunk: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában