Részletek

2024.01.24. 16:20

Megvan az időpont! – ekkortól igényelhetnek városkártyát azok a diákok, akik ingyen szeretnének utazni Debrecenben

„A város erősödésével a debreceniek jólétét is biztosítani kívánjuk” – hangsúlyozta Papp Viktor a szerdai sajtótájékoztatón.

Nagy Emese

Áprilistól ingyenesen utazhatnak a 6 és 14 év közötti gyerekek a DKV járatain

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a debreceni városvezetés célul tűzte ki, hogy 2024. április elsejétől a Debrecenben működő köznevelési intézményekben óvodai, illetve tanulói jogviszonnyal rendelkező 6-14 év közötti korú gyermekek, tanulók részére ingyenes helyi közösségi közlekedési bérletet biztosít.

A témával kapcsolatban Papp Viktor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője és Piros Zoltán önkormányzati képviselő január 24-én, szerdán tartott sajtótájékoztatót a debreceni Tourinform irodában. 

Az új bérlettípus bevezetéséről Debrecen közgyűlése január 25-re tervezett ülésén dönt

– hangsúlyozta Papp Viktor frakcióvezető. Kiemelte, amennyiben a közgyűlés támogatja, április 1-jétől bevezetik a gyerekek számára az ingyenes közösségi közlekedést.

Évi több tízezer forintot is spórolhatnak

– Az ingyenes diákbérlet a Debrecen Városkártya, illetve az erre a célra újonnan létrehozandó Junior Debrecen Városkártya segítségével lesz elérhető. A bérletet a debreceni lakóhellyel nem rendelkező, de a városban működő óvodákba, iskolákba járó gyermekek is igénybe vehetik majd. Részükre, illetve azon 6-14 év közötti, debreceni lakóhellyel rendelkező gyermekek részére, akiknek nincs Debrecen Városkártyájuk, vagy van városkártyájuk, de különálló kártyán szeretnék a diákbérletet használni, azok számára a város a Junior Debrecen Városkártyát hozza létre. 

A cívisvárosban a becslések, statisztikák szerint 16 ezer 6 és 14 év közötti gyermek tanul, az ő és családjuk számára ez a kezdeményezés óriási lehetőséget jelent. Debrecen gondoskodó városként mindig is szívén viselte a családok támogatását, és alapvetően, ha megnézzük, egy kétgyermekes család esetében a mostani segítség évi 120 ezer forintot jelent. Jelenleg egy diákbérlet 5 ezer forintba kerül, ez két gyermek esetén havonta 10 ezer forintra rúg. Tehát, amit a szülőknek nem kell kiadniuk diákbérletre, azt hasznos, kellemes időtöltésre, vagy netén gyermekükre tudják fordítani

 – részletezte Papp Viktor. Hozzátette, a Junior Debrecen Városkártyával nemcsak a közösségi közlekedés válik ingyenessé, hanem a birtokosa jogosulttá válik minden olyan kedvezmény igénybevételére, ami a városkártyával együtt érvényes. Számtalan szolgáltató, vendéglátóegység, kulturális intézmény, akár a fürdő igényévebételénél is kedvezményre lesznek jogosultak.

Debrecen, DKV, ingyenes utazás, diákok
Piros Zoltán (balról) és Papp Viktor számoltak be az ingyenes utazás részleteiről 
Forrás: Kiss Annamarie

Ekkortól igényelhetik a kártyát

Megjegyezte, Debrecen város gazdasága a 2014 óta tartó gazdaságfejlesztési törekvéseknek köszönhetően folyamatosan fejlődik, melynek előnyét a lakosok is élvezik. 

Ennek ékes példája a mostani kezdeményezés is, de természetesen számos olyan fejlesztést is megvalósítunk, amely a lakosok életminőségét hivatott szolgálni: útépítések, járdaépítések, beruházások, zöld fejlesztések, amelyek a mindennapi életüket könnyebbé teszik

– emelte ki. 

Megjegyezte, a városkártya igénylése február 5-én indul (a település honlapján biztosítanak igénylő felületet), és arra kérik a szülőket, ne hagyják az utolsó pillanatra, hiszen ezeknek a kártyáknak az elkészítése is időt vesz igénybe.

 – A város erősödésével a debreceniek jólétét is biztosítani kívánjuk – tette hozzá.

Debrecen, DKV, ingyenes utazás, diákok
Február 5-től igényelhető a városkártya
Forrás: Kiss Annamarie

Piros Zoltán elmondta, sokszor előfordul az óvodák, iskolák világában, hogy egy szabadidős program, tanórán kívüli tevékenység azért nem tud megvalósulni, mert az anyagi tényezők azt meggátolják. 

Ezek meg fognak szűnni néhány hónapon belül, ugyanis minden óvodás, kisiskolás számára teljesen ingyen lehetővé válik az egész város elérése. Az intézmények tudnak szervezni kulturális, közösségépítő foglalkozásokat, a város számos pontján

– mondta. Ő is felhívta a figyelmet arra, hogy a regisztrációt ne az utolsó napokra hagyják, hanem még a februári hónapban igényeljék meg, mert akkor gond nélkül átvehetik áprilisig a kártyát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában