Jubileum

2024.05.10. 16:31

Európa élvonalába tartozik az 50 éves Urológiai Klinika

Az intézmény jelenlegi és korábbi vezetőinek és dolgozóinak köszönhetően messziföldön ismerik a Debreceni Egyetemet. Az Urológiai Klinika viszonlyag fiatal intézményként hihetetlen eredményeket ért el a gyúgyításban.

Hajnal László

Fennállásának 50. évét ünnepli idén az Urológiai Klinika

Forrás: Czinege Melinda

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte az Debreceni Egyetem (DE) Klinikai Központ Urológiai Klinika május 10-én, pénteken. A jubileumi alkalomból szinte teljesen megtelt a klinika felújított előadóterme, az intézmény korábbi és jelenlegi dolgozói együtt emlékeztek meg az elmúlt évtizedekről.

Az Urológiai Klinika évfordulója alkalmából szinte teljes megtelt a terem
Az Urológiai Klinika évfordulója alkalmából szinte teljes megtelt a terem
Forrás: Czinege Melinda

Szabó Zoltán köszöntőjében felidézte a központban 2021-ben megkezdett átalakulási folyamatot. Mint mondta, a klinikai integráció strukturális szegmense ugyan 2023-ban befejeződött, azonban a szakmai átalakulás folyamatosan zajlik a betegellátás színvonalának fejlődése érdekében. A DE Klinikai Központ elnöke ismertette az Urológiai Klinika történetének fontos állomásait az 1921-es kezdetektől. Megemlítette, 1958-ban önálló urológiai osztály kezdte meg működését a Sebészeti Klinikán, majd 1972-ben a jelenlegi helyére költözött az urológiai ellátórendszer, az Urológiai Klinika pedig 1974-ben alakult meg prof. dr. Kelenhegyi Márton vezetésével. 1990-től a klinikán működött az Országos Urológia Intézet és a Magyar Urológia folyóirat szerkesztése is.

Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ elnöke is köszöntötte a megjelenteket
Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ elnöke is köszöntötte a megjelenteket

Kiemelte, 1995-ben Tóth Csaba professzor kapott felkérést az Urológiai Klinika vezetésére, aki magas színvonalra emelte többek közt az endourológiai műtéti tevékenységet. Ezt követően 2006-ban Flaskó Tibor vette át a klinika irányítását, aki kiemelkedő eredményt ért a laparoszkópos urológiai műtétek területén, vezetése alatt a klinika valamennyi részlegének korszerűsítése is megtörtént.

Szabó Zoltán egy személyes kötődést is megosztott: néhai édesapja, Szabó Zoltán ugyanis 17 évig gyógyított betegeket az intézmény falain belül, így lehetővé vált számára, hogy már kisgyermekként megismerje a klinikát és azokat a nagy tudású szakembereket, akik későbbi orvosi pályafutása során is hatást gyakoroltak gyógyítói munkájára.

Nemzetközileg is elismert az Urológiai Klinika

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte az ünnepségen jelen lévő Tóth Csaba professzort, akinek munkásságához köthető az országosan is magas szintű Urológiai Klinika létrejötte, és – mint mondta – aki számos endoszkópos urológiai sebészeti eljárást vezetett be, emellett kiváló tanító és nemzetközileg is elismert szakember. Beszédében hasonlóképpen méltatta a klinika jelenlegi vezetőjét, Flaskó Tibort is többek közt a non-ivazív eljárásokban, a vesekő, a daganatos megbetegedések gyógyítása terén elért eredményei miatt. Mint mondta, munkássága alatt Debrecen nemcsak a magyar, hanem a külföldi urológusok iskolájává vált, a betegek pedig Európa minden részéről keresik a klinikát.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke
Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke
Forrás: Czinege Melinda

Debrecen városa épít a hagyományaira, és így tekint a jövő felé. A haladás és a fejlődés mellett megtartjuk azokat a sajátosságokat, képességeket és tulajdonságokat, amelyek jellemzik a várost. Van egy erős örökségünk és van egy olyan szellemi bázist nyújtó természetes szövetségesünk, mint a Debreceni Egyetem

 – mondta Papp László. A polgármester szerint az egyetem oktatói, kutatói és gyakorlati tevékenysége messzeföldön híres, hiszen a klinikák különböző szakterületei egyenként is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, az egész rendszert tekintve pedig még inkább büszkék lehetnek a debreceniek, mivel jó kezekben vannak.

Mint mondta, az Urológiai Klinika, melynek gyökerei több mint száz évre nyúlnak vissza, az egyik legjelentősebb zászlóshajó. Hozzátette, az itt felhalmozódott tudás, a folyamatosan fejlődő infrastruktúra, a robotsebészeti eszközök kiterjesztése, a műtéti technikák fejlődő színvonala mind azt szolgálja, hogy a klinika méltán tartozzon Európa élvonalába.

Papp László polgármester méltatta a klinikán folyó munkát
Papp László polgármester méltatta a klinikán folyó munkát
Forrás: Czinege Melinda

Papp László emlékeztetett, Debrecen gondoskodó város, melynek pilléreit az Urológiai Klinikához hasonló intézmények adják. Rávilágított, napjainkban egyre több beteg fordul klinika dolgozóihoz. Úgy véli, a rendszertelen életmód, a stressz és az egészségtelen ételek fogyasztása sok esetben az urológia területét érintő szervekben csapódik le. A polgármester kifejtette, a város vezetőiként ezen terhelések csökkentésére is kiemelt figyelmet fordítanak, elsősorban prevenciós módszerekkel, a mozgás jelentőségének és a tudatos életmódnak a hangsúlyozásával.

Múltbéli tudásból és jövőbeli technológiából építkeznek

Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja emlékeztetett rá, az Urológiai Klinika előadóterme néhány évvel ezelőtt egy beázást követően elsőként lett felújítva, így ma már 21. századi körülmények között tudja fogadni a hallgatókat.

Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja személyes példával támasztotta alá a világszínvonalú munkát
Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja személyes példával támasztotta alá a világszínvonalú munkát
Forrás: Czinege Melinda

A dékán úgy véli, Tóth Csaba vezetése meghatározta a klinika jövőjét, melynek köszönhetően tudományos igényességű oktatói és gyakorlati munka jellemzi az intézményt. Mint mondta, az Urológiai Klinika világhírű volta nem csupán hangzatos beszéd: megosztott egy személyes élményt, ugyanis Torontóban élő rokonának a kanadai orvosa a Debreceni Egyetemet ajánlotta. Mátyus László elismerően beszélt a klinika jelenlegi vezetőjéről és a munkatársairól is, akik empátiával, nagy munkabírással végzik nap mint nap tevékenységüket.

Szántó Árpád, a Magyar Urológus Társaság elnöke szerint a debreceni Urológiai Klinika túlzás nélkül a magyar urológia katedrálisa. Pécsi szakemberként felvázolta, az ottani klinikán a debreceniségnek egyfajta kultusza van, számos személyes kötődés, barátság alakult ki az évek során. Felelevenítette, ő maga is több emlékezetes előadáson és urológiai rendezvényen vett részt a debreceni klinikán.

Szántó Árpád, a Magyar Urológus Társaság elnöke
Szántó Árpád, a Magyar Urológus Társaság elnöke 
Forrás: Czinege Melinda

Flaskó Tibor, az Urológiai Klinika igazgatója hangsúlyozta, elődei valóban megérdemlik a dicséretet. Az 50. jubileumi ünnepség alkalmából köszöntötte a klinika 1974-es alapítótagjai közül megjelent Soltész István adjunktust is.

Flaskó Tibor, az Urológiai Klinika igazgatója szerint nehéz és felelősségteljes feladat az elődei munkáját továbbvinni
Flaskó Tibor, az Urológiai Klinika igazgatója szerint nehéz és felelősségteljes feladat az elődei munkáját továbbvinni
Forrás: Czinege Melinda

Személyes élményként felidézte, Szabó Zoltán édesapja volt a témavezetője a diplomamunkájának, mely a hipotermiában végzett veseműtétekről szólt. Megemlítette, Pintér József korábbi igazgató vezetése alatt új daganatsebészeti eljárás, endoszkópos műtét indult el, és bevezették az ultrahangos diagnosztikát, Tóth Csaba pedig új lendületet adott a klinikának. Flaskó Tibor kifejtette, nehéz és felelősségteljes feladat volt elődei munkáját továbbvinni. Hiszen – habár az akkori kor szintén, a lehetőségekhez képest a munkájuk nagyra értékelendő – a technológia fejlődésével új irányok nyíltak a gyógyításban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában