Salakmotor

2024.05.20. 19:58

Salakmotor: Leszakadt alkatrészek, villámgyors tempó a debreceni futamokon – fotókkal, videóval

Ismét kiváló versenyeket láthattak a kilátogatók Debrecenben. A salakmotor világbajnoki kvalifikációs futamokon derekasan helytálltak a magyarok.

Orosz Krisztofer

Szépen megtelt a Perényi Pál Salakmotor Stadion hétfőn, hiszen salakmotor világbajnoki kvalifikáció volt a cívisvárosban. Már a versenyzők bemutatásánál a hangosak voltak a kilátogatók, az időjárás pedig úgy tűnt, kegyes a verseny lebonyolításához. Az első futamon Adam Ellis, Denis Stojs, Sztaniszlav Melnicsuk és Frederik Jakobsen igyekezett a leggyorsabb lenni. Sok kérdés nem volt, Adam Ellis nyerte az első versenyt. A második futamon Magosi Norbert is bemutatkozott, és pontszerző harmadik helyen ért célba. Gyorsan pörögtek az események, a harmadik futamon a sztár Lebedevs is szóhoz jutott, de csak a harmadik helyet érte el, Pawlicki nagyon rutinosan versenyzett. A folytatásban is volt újabb magyar érdekeltség, Kovács Roland személyében, a közönség nagy ovációval fogadta a debreceni versenyzőt, aki a negyedik helyen futott be, Rohan Tungate nyerte a versenyt.

Salakmotor, Speedwolf, Magosi Norbert, Debrecen
Salakmotor: Izgalmas futamokat hozott a világbajnoki kvalifikációs verseny
Forrás: Kiss Annamarie

Folytatódott a salakmotorparádé 

A pályakarbantartás miatt kisebb szünet után folytathatták a versenyzők, s az első futamon ismét Kovács Roland igyekezett minél jobb eredményt elérni, de a magyar salakos technikai hiba miatt nem ért célba, így Thorssell nyert. Kovács után újabb debreceni motorosért szoríthattak a kilátogatók, Magosi Norbert bizonyíthatott. A cívisvárosi versenyző ismét harmadik lett. A folytatásban ismét Lebedevset láthatták a drukkerek, akik hangot is adtak neki, hogy a lett salakos az egyik kedvencük, a klasszis meg is nyerte a hetedik futamot. A szünet előtti utolsó versenyt pedig nagy izgalmak után Jakobsen hozta. 

Magosi élvezte a buzdítást 

A rövid szünetet követően a kilencedik futamon ismét Magosi Norbert igyekezett felejthetetlent motorozni, ám a debreceni salakos negyedikként ért célba, a versenyt Lebedevs nyerte. A folytatásban sem unatkoztak a nézők, többek között Lindback is versenyzett, s ha már ott volt, meg is nyerte Basso előtt a versenyt.  A verseny felét átlépve, a tizenegyedik futamot a lengyel Woryna nyerte. 

A kisebb pauza előtti utolsó versenyen Füzesi Richárd képviselte hazánkat, de Pawlickire egyszerűen nem volt ellenszer, salakmotorosoktól is ritkán látható előzéssel nyerte a futamot. 

Sztárok a salakon 

A verseny felén túl egyre élesedtek a futamok, a szünetet követően Antonio Lindback ismét a győzelemért motorozott, és nem is adott esélyt ellenfeleinek. A világbajnoki kvalifikációs verseny végéhez közeledve egyre jobb volt a hangulat a stadionban. A 14. futamon Füzesi Richárd képviselte hazánkat, de ezúttal sem sikerült pontot szereznie a kifejezetten erős mezőnyben. A 15. verseny előtt egy leszakadt alkatrész miatt körülbelül 10 percet állt az esemény, de a karbantartók gyorsan helyreállították a problémát. A soron következő futamon folytatódott Pawlicki dominanciája, a negyediket behúzta a lengyel klasszis. A 16. futamon ismét Magosi képviselte a magyar publikumot, de nem sikerült számára a pontszerzés. 

A vége is izgalmasra sikeredett 

A 17. versenyen ismét Pawlickié volt a főszerep, aki abban a tudatban versenyzett, hogyha nyer vagy második, biztosan övé az első hely. A lengyel klasszis így is tett, második pozíciója elég is volt a sikerhez. A 18. futamon Thorsell senkinek sem kegyelmezett, simán behúzta. Az utolsó előtti versenyen két magyar is próbált a legjobb lenni: Magosi és Füzesi is rajtrácshoz állt. Előbbi harmadik, míg utóbbi negyedik lett. A 20. futam hatalmas izgalmakkal kezdődött, de a végére Jakobsen simán nyert. Az utolsó megmérettetés után hárman is 12 ponttal álltak, így különfutam következett Jakobssen, Levedevs és Woryna között. A döntőn Levedevs és Woryna bizonyult a legjobbnak.  A végső sorrend így: Pawlicki, Woryna és Levedevs lett. 

20240520-salakmotor-Debrecen-KA_46
A verseny dobogósai
Forrás: Kiss Annamarie

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában