Szomorú képek

2024.06.02. 10:12

Ezeken a fotókon látni csak igazán, mekkora pusztítást végzett a vihar Debrecenben

A szombati zivatar nyomait a facebookozók is megörökítették, egymás után kerültek fel a fotók és videók a közösségi médiába. A vihar miatt százötvennél is több bejelentést kaptak a hajdú-bihari tűzoltók, akik vasárnap is dolgoznak a károk felszámolásán.

Haon.hu

Összegzést adott ki a vármegyei katasztrófavédelem a Hajdú-Biharban, de főleg Debrecenben lecsapó, elsöprő erejű viharral kapcsolatos bejelentésekről vasárnap. Mint írták, szombaton összesen 157 bejelentés érkezett Hajdú-Bihar vármegyébe, ebből 93 helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. Az egységek az egyik címről a másikra vonulnak folyamatosan. A káresetek 90 százaléka Debrecenben történt. A kidőlt fák a közúti forgalmat akadályozták, a lehasadt faágak több autóban és kerítésben tettek kárt. Több bejelentés érkezett nagy mennyiségű összegyűlt csapadék miatt is, így a tűzoltóknak szivattyúzniuk is kellett, de sok helyszínen magától lefolyt a víz. A viharban senki sem sérült meg.

vihar időjárás debrecen
A vihar nyomai Debrecenben
Forrás: Facebook / Debrecenben Hallottam

Még mindig dolgoznak

A katasztrófavédelemnek még vasárnap is sok munkát ad a károk felszámolása. Mint írták, nagy méretű kidőlt fák, lehasadt öles ágak miatt van szükség tűzoltói beavatkozásra Debrecen több pontján. A Derék utcában a szél gyökerestől döntött ki egy fát, ami két másik fára dőlt. Az Apafi utcában egy közepes méretű fa kettétört és egy villanyvezeték tartja. A Budai Nagy Antal utcában egy öles ág egy családi ház tetejére zuhant. Az egységek motoros láncfűrész segítségével számolják fel a káreseteket.

Az Időkép cikke szerint szupercella csapott le Debrecenre.

Megdöbbentő fotókon a vihar nyomai

A közösségi médiát elárasztották a viharról és annak nyomairól készített fotók és videók, tele voltak velük a debreceni Facebook-csoportok. Faágak szakadtak az úttestre, több helyen összegyűlt a csapadékvíz, a szél tetőt is megbontott. A városban egy ideig a jelzőlámpák sem működtek, de a zivatar a DKV-járatok közlekedésébe is bekavart. A lenti, Facebookról származó képeken látszik csak igazán, mekkora volt a pusztítás.

További képek a viharról és a károkról ebben a cikkben érhetők el:

A debreceni polgármesteri hivatal az esti órákban közleményt is kiadott a zivatarról. Azt írták, mivel a város csapadékvízelvezető-rendszerei nem ekkora extrém méretű csapadékterhelésre vannak méretezve, ezért a csapadékvíz elvezetése számos helyen akadályokba ütközött, a lefolyókat ráadásul a lehulló levelek is eldugították. A kármentesítésben a tűzoltók mellett az önkormányzat városfejlesztési főosztályának munkatársai, a Debreceni Vízmű Zrt. és a Debrecennel szerződésben lévő mosatást végző cégek munkatársai és szakemberei is részt vettek. Azt írták, a munkálatokat vasárnap is folytatják.

Annyi eső esett, hogy a gyűjtőedény is megtelt

A leesett eső mennyiségét jól illusztrálja Szilágyi Edina vasárnapi bejegyzése. Az önkormányzati képviselő arról posztolt, hogy gyorsan meg is telt az újonnan beüzemeltetett esővízgyűjtő edénye.

A vasárnapi folytatás szerencsére ennél sokkal nyugodtabb lesz, Debrecenben nem várható csapadék, zivatarveszély miatt pedig csak két nyugati vármegyében van érvényben figyelmeztetés

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában