Időjárás

2024.06.22. 13:32

Küszöbön a szupercella? Kiadták a riasztást Hajdú-Biharra!

Zivatarveszély miatt másod-, felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Viharos szélrohamokra és 5 centis jégre is készülni kell.

Haon.hu

Ahogy még reggel írtuk, szombat délután lényegében bármikor lecsaphatnak akár heves viharok is Hajdú-Biharra, emiatt korábban másodfokú figyelmeztetést adtak ki a meteorológusok. Kora délután a másodfokú riasztás is kikerült zivatarveszély miatt az ország délkeleti részére és a vármegye szinte teljes egészére, felhőszakadás veszélye miatt pedig jelenleg elsőfokú a riasztás Hajdú-Biharban a HungaroMet térképe szerint.

zivatar vihar
Reméljük, hasonló jeleneteket azért nem okoznak majd a szombati viharok
Forrás: illusztráció / MW-archív

Vasárnap délelőttig velünk maradhatnak a viharok

Figyelmeztető előrejelzésükben azt írták, hidegfront hatására ma többfelé, több hullámban számíthatunk viharos erejű széllel (>60-70 km/h), intenzív csapadékhullással, valamint jégesővel (~1-2 cm) is kísért zivatarokra.

Az idő előrehaladtával fokozatosan az ország keleti, délkeleti fele, kétharmada fölé tevődik át a zivatartevékenység súlypontja, és az említett térségekben egyre kedvezőbbé válnak a feltételek - nagy területen és akár több hullámban - heves, károkozó zivatarok kialakulásához is.

Ezek esetén erősen viharos (>90-110 km/h) szélrohamok, nagy méretű jég (ált. 2-5 cm, egy-egy helyen akár 5 cm-t meghaladó átmérőjű), valamint felhőszakadás (ált. 25-35 mm körül, egy-egy adott pont fölött egymást követő intenzív zivatarcellákból néhol akár > 50 mm) fordulhat elő. Estétől holnap reggelig, délelőttig változatlanul főként az ország délkeleti felén, kétharmadán számíthatunk több hullámban zivatarokra (elsősorban a Tiszántúlon heves zivatarokra is a fentebb említett kísérőjelenségekkel), amelyek akár rendszerbe is szerveződnek.

A mai nap folyamán az időjárási helyzetre való tekintettel akár a legmagasabb fokú, piros zivatarriasztás is érvénybe léphet

– hívták fel a figyelmet.

Hajdú-Biharban ebben a viharszezonban már többször is pusztított zivatar, de a legemlékezetesebb az a szupercella volt, amely jégesővel, intenzív csapadékkal és óriási széllel tarolta le egész Debrecent június 1-jén.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában