Előrejelzés

2024.06.22. 08:21

Brutális vihar csaphat le Hajdú-Biharra: jég, szél, eső, minden jöhet

Az ország keleti részén is van esély heves zivatarokra. A meteorológusok figyelmeztetést is kiadtak a várható szombati viharok miatt.

Haon.hu

A sok napsütést már gyakrabban zavarják felhők. Többfelé várható zápor, zivatar (a nap első felében főleg a dunántúli és középső tájakon, délutántól keleten). Az északnyugati szél megerősödik. 28 és 36 fok között változik a hőmérséklet – áll a Köpönyeg.hu szombati országos időjárás-előrejelzésében.

vihar debrecen
Elemi erővel csapott le a vihar június 1-jén Debrecenre
Forrás: Napló-archív

Debrecenben és környékén várhatóan 35 fok lesz a legmelegebb órákban.

Nagy viharok szánthatják fel Hajdú-Bihart is

Hidegfront érte el az országot északnyugat felől – ezt már a HungaroMet írja szombat éjfélig tartó figyelmeztető előrejelzésében. Hatására kezdetben főként a Dunántúlon és az ország középső észak-déli sávjában fordulhatnak elő zivatarok,

majd a nap folyamán a zivatartevékenység súlypontja várhatóan fokozatosan az ország keleti, délkeleti felére helyeződik, s ekkor már heves zivatarok kialakulásához is - nagy területen és akár több hullámban is - kedvezőek lehetnek a feltételek.

A zivatarokat általában viharos erejű szél (>60 km/h), intenzív csapadékhullás, valamint jégeső (< 2 cm) kísérheti. Heves zivatar esetén erősen viharos (>90-110 km/h) széllökés, nagy méretű jég (ált. 2-5 cm, egy-egy helyen akár 5 cm-t meghaladó átmérőjű), valamint felhőszakadás (ált. 30 mm körül, néhol akár > 50 mm) fordulhat elő. Várhatóan szombatról vasárnapra virradó éjszaka sem csillapodik a zivatartevékenység.

Felhívták a figyelmet, hogy az időjárási helyzetre való tekintettel akár a legmagasabb fokú, piros riasztás is érvénybe léphet.

A hidegfront az ország északi, északnyugati felén megszünteti a hőséget. Ezzel szemben a Dunántúl délkeleti részén, valamint az Alföldön északnyugatról délkelet felé haladva egyre magasabb középhőmérséklet valószínű: kiemelten Csongrád-Csanád, valamint Békés megyében a napi középhőmérséklet értéke elérheti a 29 fokot – tették hozzá az előrejelzésben.

Hajdú-Biharra zivatarveszély és magas középhőmérséklet veszélye miatt másod-, felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában