Kánikula

2024.06.20. 07:00

Hogyan védekezzünk a kánikula ellen? – itt van a debreceni orvos, és a helyiek tippjei!

Elérkezett a nyár első igazi hőhulláma. Mutatjuk, a kánikula ellen miként védekeznek a debreceniek.

Nagy Emese

Noel és Lili édesanyjukkal, Judittal vészelik át együtt a kánikulát

Forrás: Kiss Annamarie

Ahogy arról a napokban beszámoltunk, harmadfokú hőségriasztás lépett életbe szerda 0 órától Hajdú-Biharban is. Szó szerint berobbant a nyár, a kánikula pedig az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek. Az NNGYK és az OKF ezért azt kéri mindenkitől, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet. A déli órákban ne tartózkodjanak a tűző napon, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, a sapka vagy kalap viseléséről, továbbá aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban pedig kerülje a megterhelő fizikai munkát.

A kánikula az idősekre is hatással van, sokan a fa alatt hűsölnek Debrecenben
Haon meleg nyár hőség
A kánikula az idősekre is hatással van, sokan a fa alatt hűsölnek Debrecenben
Forrás: Kiss Annamarie

Így védekeznek a kánikula ellen a debreceniek

Kíváncsiak voltunk, a debreceniek hogyan védekeznek a kánikula ellen, van-e bármilyen bevált tippjük, vagy csak próbálják túlélni az év első igazi hőséghullámát. Noel és Lili édesanyjukkal, Judittal sétált a Csapó utcán, amikor leszólítottuk őket. A gyerekek láthatóan élvezik a nyári napsugarakat, de anyukájuk sem bánja, hogy végre berobbant a nyár. 

Megpróbáljuk a késő délelőtt letudni a sétát, ugyanis hiába nyarat írunk, a gyerekeknek valamikor mozogniuk kell. Próbálunk minél több folyadékot fogyasztani, és fényvédővel is be vannak kenve a kicsik, hiszen már ilyenkor is vigyázni kell a napsugarakkal. Igazából, amikor csak tehetjük, akkor hűsölünk, örülünk, hogy már a Dósa nádor térre is kihelyezték a mobil párakaput, így útközben is fel tudunk kicsit frissülni, és láthatóan Noel és Lili nagyon élvezi, hogy átszaladhatnak a párakapu alatt

 – fogalmazott Judit, aki elmondta, nem bánja, hogy még most robbant be az igazi nyár, viszont jól tudja, ennek most van itt az ideje, és mikor máskor legyen meleg, ha nem június közepén.

Hőség, kánikula, debrecen, védekezés
A párakapu alatt sokan átsétálnak
Forrás: Kiss Annamarie

Az idősebb korosztály tagjai jobbára a belvárosi fák alatt a padon hűsölnek, ami nem is csoda, a tűző napon lenni még a fiatalabb szervezetnek is megterhelő. Mária nyugdíjasként úgy véli, az a legjobb, ha a reggeli órákban megjárja a piacot, és utána már csak otthon van a nagy kánikulában. Ugyanúgy vélekedett, ahogyan az előtte szólok, ilyenkor a legjobb, ha minél több vizet és gyümölcsöt fogyasztunk. 

Napközben leginkább otthon tartózkodom, megpróbálok minél többet hűsölni, reggel átszellőztetem a lakást, aztán beárnyékolok, amennyire csak tudok. Klímám nincs otthon, de nem is nagyon bírnám, inkább ventilátort használok, az már napokkal ezelőtt bevittem a nappaliba, ha nagyon melegem van, akkor bekapcsolom

 – hangsúlyozta.

Szofi anyukájával, Kingával játszott szerda délelőtt a Piac utca 16. szám előtt található szökőkút körül. – Örülök annak, hogy Szofi nyári gyerek, így jól bírja a meleget, de természetesen a nagy hőségben ő is több folyadékot fogyaszt, és nem cukros üdítőt kér, hanem vizet. Továbbá imádja a szezonális gyümölcsöket, leginkább a görögdinnyét, aminek jól tudjuk, igen magas a víztartalma, szóval azzal nincs gond, hogy ne akarna folyadékot bevinni. Délelőtt mindig megpróbáljuk letudni úgy a délelőtti mozgást, hogy utána ebéd után könnyen elaludjon, majd miután felkel, utána vagy otthon foglaljuk el magunkat, vagy kimegyünk egy játszótérre, persze már akkor, amikor nem tűz nagyon a nap – nyomatékosította Kinga.

Szofi kánikula idején is imád pancsolni és a szabadban lenni
Haon Debrecen meleg nyár hőség
Szofi kánikula idején is imád pancsolni és a szabadban lenni
Forrás:  Kiss Annamarie

A nyári meleg ellen fontos védekezni

Késmárky András debreceni sürgősségi szakorvos, belgyógyász és háziorvos a Haonnak korábban azt nyilatkozta: a meleg ellen való védekezés, pontosabban az alapos felkészülés mindenképpen fontos, ugyanis nem kell hozzá sok, hogy baj történjen. 

A meleg nem egyformán hat a különböző korcsoportok szervezetére. A kisgyermekek és a csecsemők hőháztartás-szabályozása még nem teljes mértékben érett, ebből következően könnyen felborulhat az egyensúlyuk. Ez azt eredményezi, hogy akár enyhébb gyomor-bélrendszeri, lázas betegségek során is gyorsan kiszáradhatnak. Emellett, ha tartósan magas a környezet hőmérséklete, akkor a testhőmérsékletük is jelentős mértékben emelkedhet, és egy idő után úgynevezett hőstressz éri a szervezetüket, amely komoly egészségügyi károsodásokhoz vezethet

– hívta fel a figyelmet. Mint elmondta, további veszélyt jelent, hogy a kardiovaszkuláris rendszert is nagyban megterheli a meleg, ezáltal sok esetben akár a vérnyomás ingadozását is eredményezheti. – Ez azok számára veszélyes, akik vérnyomáscsökkentő kezelésben részesülnek, ugyanis a hirtelen jött meleg hatására kitágult erek miatt rendkívül alacsony vérnyomás is kialakulhat, amely akár eszméletvesztéshez is vezethet – mondta.

Figyeljünk a folyadékra

Késmárky András rámutatott, mindenkit érint, hogy a melegben a szervezet párologtatással próbálja hűteni magát, ezért is fontos a megfelelő folyadékbevitel.

Ha nincs megfelelő folyadék- és ionbevitelünk, akkor hiányállapot alakulhat ki, amely kiszáradásban, vagy az elektrolit-háztartás felborulásában nyilvánulhat meg. Emellett, ha tartósan magas hőmérsékletnek van kitéve a szervezet, akkor a népi nyelvben hőgutaként ismert hőstressz állapotába kerülhetünk, amely a napszúrástól a túlhevülésig bármilyen tünetben megjelenhet

– hangsúlyozta.

A hőártalmak leginkább a gyermekek és az idősek korosztályának tagjait veszélyeztetik

A szakember leszögezte, a hőártalmak leginkább a gyermekek és az idősek korosztályának tagjait veszélyeztetik, de bárkit ledönthet a lábáról, ha túlságosan felhevül a teste. Ilyenkor fülzúgás, homályos látás jelzi a közelgő ájulást. Napszúrás esetén a melegtől egy pici agyödéma keletkezik, ez okozza az ismert tüneteket, a hányingert, hányást, erős fejfájást. 

Továbbá kihangsúlyozta, a megelőzés a legjobb módszer, nem lehet elégszer elmondani, hogy a legmelegebb órákban kerüljük a közvetlen napfényt, ha pedig útnak indulunk, szellős ruhában tegyük, viseljünk fejfedőt, ellenőrzött napszemüveget, és gondoskodjunk a folyadékpótlásról, akár izotóniás italokkal a fokozott verejtékezés következtében elveszített elektrolitok bevitelére. 

Ha már megtörtént a baj, a napszúrást szenvedőknek azt tanácsolja, egy-két napig hűvös szobában pihenjenek, homlokukat vizes kendővel borogassák, a bevált fájdalomcsillapítót alkalmazzák. Jót tesz ilyenkor a cukros ital. – A hőguta és a hőkimerülés állapota akár intenzív osztályos kezelést is igényelhet. A hőhatással járó verejtékezés következtében ugyanis kialakulhat a folyadékháztartás zavara, ami életveszélyes is lehet. Mivel az aszfalt magába vonzza a sugarakat, 10-20 fokkal melegebb lehet a környezeténél, így a rajta álló, hűtetlen, zárt jármű belseje 50-60 fokig emelkedhet, ebben 10 perc alatt eljuthatunk az életveszélyes állapotig, akárcsak a járműben hagyott gyermek vagy kisállat – húzta alá. Hozzátette, ezért mindig ügyeljünk arra, gyermeket és állatot még csak rövid ideig se hagyjunk autóban nyáron.

Másodfokú égési sérülést is szerezhetünk

Az orvos szólt korábbi cikkünkben a bőrünket érő káros hatásokról is. Mint mondta, a többféle hullámhossz közül bőrünket nagyban az UV-B sugárzás érinti, amely első és másodfokú égési sérüléseket is okozhat. Erre akár 15 perc is elég a tűző napsütésben. A fedetlen bőrfelületet ezért érdemes naptejjel óvni.

Kifejtette: a faktorszám olyan mérőszám, ami megmutatja, hogy a bekenés nélküli biztonságos idő hányszorosát tölthetjük a napon ezzel a fényvédelemmel. Az átlagos bőrű felnőttek számára 30 fölötti faktorszámú naptejeket javasol, míg a gyerekeknek az 50 faktorosnál kezdődik a biztonságos krém.

 – A fokozott verejtékezéssel járó veszteségek visszapótlásában támogathatjuk a szervezetünket, ha a szokottnál kissé több sót hintünk az ételünkre, illetve ha mellőzzük a vízhajtó üdítőket, azaz a koffein- és alkoholtartalmú folyadékokat, és mérsékeljük a kávéfogyasztásunkat. Egy kis odafigyeléssel tehát élvezhetjük a nyár minden örömét, a szabadtéri szórakozási lehetőségeket – nyomatékosította. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában