Közgyűlés

2024.01.19. 11:07

Itt vannak a részletek a debreceni diákok ingyenes utazásáról!

Az előterjesztés, melyről csütörtökön szavaznak, a tervezett részleteket is tartalmazza.

Haon.hu

Áprilistól ingyen utazhatnak a 6-14 év közti diákok, ha a javaslatra igennel szavaz a közgyűlés

Forrás: Napló-archív

Soron következő ülésén, január 25-én dönthet a debreceni képviselő-testület arról, hogy ingyenessé tegye a 6 és 14 év közötti gyermekek számára a helyi közösségi közlekedést.

Mint korábban írtuk, Papp László polgármester január 9-én jelentette be, hogy terv szerint ez év április 1-től a debreceni köznevelési és közoktatási intézményben jogviszonnyal rendelkező, 14 éven aluli fiatalok ingyenesen vehetik igénybe a DKV járatait. Az előterjesztés annyit pontosít, hogy a tanulók annak a tanévnek az utolsó napjáig (augusztus 31.) vehetnék igénybe díjmentesen a szolgáltatást, amelyben a 14. életévüket betöltik.

Fentieket technikailag a Debrecen Városkártyával oldanák meg, azt használhatnák a fiatalok ingyenes diákbérletként, illetve új Junior Debrecen Városkártyát is bevezetnének.

„A Városkártyát kizárólag a 3. életévüket betöltött, debreceni lakóhellyel rendelkező természetes személyek igényelhetik. Tekintettel arra, hogy az újonnan bevezetni kívánt bérletet a debreceni lakóhellyel nem rendelkező, de a városban működő óvodákba, iskolákba vidékről bejáró gyermekek is igénybe vehetik majd, részükre, illetve azon 6-14 év közötti, debreceni lakóhellyel rendelkező gyermekek részére, akiknek nincs Városkártyájuk, vagy van Városkártyájuk, de különálló kártyán szeretnék a diákbérletet használni, létre kívánjuk hozni a Junior Debrecen Városkártyát” – áll az előterjesztésben.

A város minden költséget megtérít

A Városkártyát a Belügyminisztérium által létrehozott, erre a célra kialakított elektronikus rendszeren, applikáción keresztül a gyermekek törvényes képviselői igényelhetik meg egyszerűen kitölthető online felület alkalmazásával. Az igénylés alkalmával a törvényes képviselő hozzájáruló nyilatkozatot tesz az adatok kezelése tekintetében és feltölti a gyermek minimálisan szükséges adatait, fényképét. A névre szóló plasztikkártyákat köznevelési intézményenként, illetve azon belül óvodai csoportonként, iskolai osztályonként csoportosítva a városkártyakibocsátók állítják ki, majd átadják a köznevelési intézmények fenntartói részére, rajtuk keresztül kapja meg a szülő, illetve gyermek.

Az előzetes becslések alapján a városban 16 ezer – 6 és 14 év közötti – gyermek jár óvodába, általános iskolába, 6-8 osztályos gimnáziumba, akik jogosulttá válhatnak az ingyenes bérlet igénybevételére. A DKV Zrt. a „Junior Debrecen Városkártya bérlet” árát havi 100 forint + áfa, évi 1200 forint + áfa kedvezményes összegben határozta meg gyermekenként, melyet a fenntartók fizetnének meg a DKV Zrt. részére a gyermekek után, majd az önkormányzat támogatási szerződés keretében átadja a fenntartók részére az összeget.

Az önkormányzat a városban működő valamennyi érintett köznevelési intézmény fenntartójával támogatási szerződést kíván kötni, beleértve az egyházi és alapítványi iskolákat, a német iskolát és a nemzetközi iskolát is.

A DKV Zrt. pedig minden év január 31. napjáig beszámolót készít a közgyűlés részére a Junior Debrecen Városkártya bérlet értékesítéséről és a felmerülő költségekről, mely alapján az önkormányzat külön megtéríti a felmerülő bevételkiesést a DKV Zrt. részére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában