Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.03.07. 13:09

Helyi népszavazást kezdeményeztek a kazincbarcikai kórházért

<p>Kazincbarcika - Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere a pénteki rendkívüli képviselőtestületi ülés előtt sajtótájékoztatót tartott, ahol ismertette, hogy mit terjeszt majd az ülés elé. <A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/halapenz/cn/boon-news-em_01-20070809-032955"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Hálapénz a magyar egészségügyben</B></A> [.pdf - 323KB]</p>

A képviselőtestület ugyanis ma kell, hogy döntsön Kazincbarcikai Városi Kórház működtetésére benyújtott pályázatok ügyében. A polgármester összefoglalta hogyan jutottak idáig 2006 októberétől kórház-ügyben. Többszöri testületi ülésen is megvitatták a képviselők, hogy maradhat-e saját működtetésben a kórház vagy sem a számadatok azt bizonyították, hogy ez nem lehetséges, mert ezt nem bírná el az önkormányzat költségvetése. Az egyik alternatívaként megvizsgálták, hogy milyen módon tudnának együttműködni az ózdiakkal, ám a tárgyalások befejezésekkor az ózdiak elzárkóztak az együttműködéstől.

Szigorú kritérium rendszer kidolgozása után a testület úgy foglalt állást, hogy pályázatot írjon ki a kórház vagyonkezelői jogának átadásáról és teret engednek a versenyszellemnek. Pénteken kellene dönteni a megismételt pályázatok sorsáról - hangoztatta Szitka Péter. Ezzel összefüggésben azonban egy másik témát - amely ezzel szorosan összefügg - meg kell tárgyalnia a testületnek. Hatan - Juhász Imre, dr. Trencsényi Ezsébet, Rizner József, Hasulyó János, Kundrák László és dr. Minár Gyula - ugyanis helyi népszavazást kezdeményeztek a kórház-ügyben, mert ez nagy horderejű kérdés, amely több, mint 32 ezer embert érint, ezért ki kell kérni a lakosság véleményét.

A képviselőtestület két választ adhat erre, amennyiben leszavazzák és elutasítják a 13 órakor kezdődő testületi ülésen, akkor érdemben nem foglalkoznak vele. Ha viszont elfogadják és helyt adnak a kezdeményezésnek, akkor feltehetőleg május 18-án helyi népszavazásra kerül sor Kazincbarcikán.

Szitka Péter polgármester bohózatnak, politikai színjátéknak és gáncsoskodásnak nevezte a hatok kezdeményezését, holott a demokratikus intézménnyel, a népszavazással maximálisan egyetért, ha azt megfelelő célokra, ügyekre használják fel.

Az esetleges helyi népszavazás tízmillió forintjába kerülne az önkormányzatnak, amely egyébként is veszteséges. További három hónapig nem zárulhatna le kórház ügye, amely további 50 milliós hiányt okozna kórháznak. A népszavazási kezdeményezésnek a polgármester szerint jóval korábban lett volna itt az ideje, például tavaly szeptemberben, amikor nyugvópontra kellett volna vinni a kórház ügyét. személy szerint az a véleménye Szitka Péternek, ha a hat képviselő elindította e színjátékot, akkor játsszák is az utolsó felvonást, de vállalják a politikai pódiumát is. Amennyiben népszavazásra kerül sor és az érvényes és eredményes lesz, akkor az kötelezően érvényes a testületre nézve.

A kórház jelenlegi adóssága egyébként 224 millió forint, ehhez járul még hozzá a 200 millió forintos önkormányzati hitel, amely ennek ugyan nem szerves része, de ezt is rendezni kell. Fontos tudnivaló még, hogy a sikeres gyógyítás érdekében 1 milliárd forintot meghaladó fejlesztésre is szükség lenne. A Kazincbarcikai Városi Kórház költségvetése ebben az évben az OEP-bevételből 1,8 milliárd forint. Pályázatokból tavaly informatikai célokra 50 millió forintot nyertek, struktúrára 30 illetve 25 millió forintot.

A Kazincbarcikai Városi Kórház a rehabilitációs szakterületen 66 ezer embert lát el, a szakellátásban ugyanennyit. A belgyógyászat, a nőgyágyaszat, a sebészet, a gyerekgyógyászat és az intenzív ellátás területén 105 ezer ember gondoskodik a barcikai kórház. A szemészeti ellátásban pedig 185 ezer ember tartozik a barcikai kórházhoz.

Pénteken délben a kórház belső udvarán élőláncot szerveztek az egészségügyi intézmény dolgozói. Dr. Tóth Judit aneszteziológus azt kérte a mintegy száz jelenlévőtől, hogy ne hagyják azt hogy a tőke martalékává válljon a kórház.

B.Gy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!