Teljesen megújult

2023.06.15. 17:50

A lélek erejéről tanúskodik az újjászületett nyíradonyi kastélyszálló - fotókkal

Két hét múlva nemcsak régi pompájában, hanem kibővítve nyithat meg a Borostyán Med Hotel.

Forrás: Molnár Péter

Ünnepélyes keretek között mutatták be csütörtökön délután az újjáépített Borostyán Med Hotelt. Boros József, a Borostyán Med Hotel tulajdonosa köszöntőjében visszaemlékezett a 2021. október 17-ei tragikus napra, amikor Magyarország legnagyobb szállodatüzében a gyógyszálló tetőszerkezete megsemmisült. Mint fogalmazott, a baj esetén elhatározta: előre menekül, ezért a felújítás mellett döntött, amely a meglévő hibák kijavítására is lehetőséget adott.

Boros József, a Borostyán Med Hotel tulajdonosa
Forrás: Molnár Péter

Újításokból nincs hiány

– A korábbi 46 szobás szálloda csaknem 40 szobával bővült. Emellett egy 40 személyes gyógymedencével, és egy 300 fő befogadására alkalmas terasszal is szépítettük a külső környezetet, melyet márvány és gránit díszít – vázolta fel. Hozzátette, gyarapodott a gyerekszobák száma is, ehhez szintén egy gyermekmedencét építettek, mely csúszdával lesz ellátva. Ezen felül új, saját terasszal rendelkező lakosztályokat is kialakítottak.

Kívül-belül megújult a szálloda
Forrás: Molnár Péter

A járóbeteg szakrendelést megszüntették, két műtő azonban megmaradt. Helyet kapott emellett egy 200 fős, hangosítással és kivetítőkkel ellátott konferenciaterem, ennek a különálló résznek a falát a Boros József korábbi tulajdonában lévő Aranybika szállóból származó festmények díszítik.

Hamarosan megnyithat a szálló

Habár a munkálatok még nem értek véget, várhatóan két héten belül már a nagyközönség számára is megnyithat a hotel. A tulajdonos elmondta, a felújításra eddig ráfordított költség meghaladja a három milliárd forintot. Boros József szerint azonban mindez megéri, hiszen az újítások lehetőséget adnak arra, hogy a szálló a környék büszkesége legyen.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke
Forrás: Molnár Péter

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke beszédében rámutatott a szálloda, és a névadó növény jellemzői közötti párhuzamra. Mint fogalmazott, a borostyán mindig felfelé tör, a legnehezebb szirteken is leküzdhetetlenül végig előre megy. Úgy véli, ez Boros József jellemét is meghatározza.

– Egy ehhez hasonló trauma után nagyon komoly lelkierőre van szükség, hogy a veszteséget pozitívvá fordítsa át az ember. Az anyagi felkészültség mellett számos áldozatot kellett hozni, hogy ez az álom újraépüljön – mondta az elnök. Pajna Zoltán emlékeztetett rá, a Boros József születési helyének közelében megépült szálloda jól érzékelteti a szülőföldhöz való kötődését. Mint mondta, a szálloda a korábbi évek vendégéjszakáit alapul véve, Nyíradony a negyedik legnagyobb turisztikai forgalmat lebonyolító településsé vált a térségben.

A törődés végigkísérte a megújulást

Tasó László országgyűlési képviselő visszaemlékezve a tragédia éjszakájára elmondta, amikor telefonon értesítette Boros Józsefet a tűzről, egy nyugodt ember hangját hallotta. Mint fogalmazott, ezt a higgadtságot akkor is megőrizte, amikor a feladás helyett a szálloda bővítése mellett döntött. Felelevenítette, végigkísérve a hotel felépülését majd újjászületését, a tulajdonos törődését látta minden részletében.

Tasó László országgyűlési képviselő
Forrás: Molnár Péter

– Boros Józsefnek ebben a szállodában nemcsak a pénze, a fantáziája, a szándéka, hanem a lelke is benne van – mondta Tasó László. A képviselő szerint ez az erő az, ami a magyar emberek nagy részét meghatározza. Mint mondta, legyen az művészet, sport vagy vállalkozás, a magyarok nem elégednek meg a középszerűséggel, hanem a lehető legtöbbet kihozzák magukból, hiszen a nemzet ereje az alkotásban rejlik.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért felelős miniszter beszédében hangsúlyozta, példaértékű a nemzet számára az az elhatározás, amellyel Boros József a szállodatűz után az újjáépítésen túl a bővítés mellett döntött. Emlékeztetett rá, a magyar állam azért áll szilárd talajon, mert Szent István olyan fundamentumra építette fel a nemzet katedrálisát, hogy nem fognak rajta az évszázadok. Úgy véli, az egykori államfő legfőbb tulajdonsága, hogy országépítő.

Magyarország akkor marad fent, ha azon a helyen, ahová a gondviselés állított minket, mindannyian országépítők vagyunk. Ekkor leszünk hűségesek Szent István örökségéhez 

– mondta. Példaként említette Nyíradony-Tamásipusztát, a kis települést, melyről senki nem gondolta, hogy egyszer a Tiszántúl legcsodálatosabb szállodája fog itt felépülni.

Az ünnepség egyik legnagyobb meglepetéseként Semjén Zsolt egy kitüntetésben is részesítette Boros Józsefet. A borgazdálkodásban, a vadászatban és a vadászati kultúra ápolásában végzett példamutató munkájáért az Országos Magyar Vadászati Védegylet Nimród Vadászérmet adományozta a vállalkozónak.

A köszöntőket követően Boros József körbevezette a vendégeket a szállodában. Megtekinthettük a megújult külső környezetet, a Wellness részleget, valamint betekintést nyerhettünk a megújult lakosztályokba is.

A nyugalom ideje

– Az induláshoz képest nagyszerű és csodálatos érzés volt ideáig eljutni, hiszen nagyon sok szenvedésen és munkán vagyunk túl. Még van tennivaló, de úgy gondolom két hét elegendő lesz ahhoz, hogy vendégeket is tudjunk fogadni – nyilatkozta a Haonnak Boros József. A tulajdonos elmondta, mélyen érintette a veszteség, ám úgy fogja fel, ezt meg kellett élnie. A további, esetleges bővítéssel kapcsolatos kérdésünkre úgy válaszolt, ennél a pontnál megáll, hiszen egy egészséges határt nem szeretne túllépni. A jelenlegi méreteiben pedig még jól üzemeltethető a hotel.

Érdeklődtünk arról is, tervezi-e a jövőben, hogy feljebb teszi a mércét, és belekezd egy hasonlóan nagy vállalkozásba. Erre a hotel tulajdonosa azt válaszolta, egyelőre szeretne megnyugodni, bár nem lehet tudni, mit hoz a jövő. Nem zárkózik el az ötlettől, hiszen szeret alkotni, azonban a későbbiekben a fiának engedi át a stafétát.

Hajnal László

Mint ismert, 2021. október 17-én a Borostyán Med Hotelben hatalmas tűz ütött ki, melyben épület tetőszerkezete teljesen megsemmisült.

A katasztrófavédelemet este 7 óra után riasztották a helyszínre, 64 tűzoltó kilenc vízsugárral oltotta a három-négyezer négyzetméteren lángoló épületet, ám a beavatkozás ellenére két órával később annak tetőszerkezete teljesen összeomlott. A bent tartózkodó 85 ember idejében elhagyta az épületet, így személyi sérülés nem történt, azonban jelentős, egymilliárd forintot meghaladó anyagi kár keletkezett. A későbbi vizsgálatok alapján feltehetőleg a kandallóból terjedt tovább a tűz.

Egy évvel később, a tragédia évfordulóján a szálloda vezetősége közzétett egy bejegyzést, miszerint a Borostyán Med Hotel tulajdonosa nemcsak a gyógyszálló felújítása döntött, hanem az épület bővítését is célul tűzte ki. Akkor hozzátették, habár bíztak abban, hogy gyorsan fog haladni a felújítás, a folyamatos munka ellenére a globális helyzet – az alapanyaghiány és az áremelkedések – lassították az építkezést.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában