helyszíni riport

2021.10.18. 13:28

Nappali fényben sem fest jobban a tamásipusztai Borostyán Med Hotel – fotókkal

A tetőszerkezet megsemmisült, mindössze néhány elszenesedett gerenda árválkodik rajta. A bámészkodókat a terület lezárása sem tartotta vissza.

Fotó: Molnár Péter

Hétfőn délelőtt szemügyre vettük, mi maradt a vasárnap esti pusztító tűz után Nyíradony emblematikus épületéből. A tetőszerkezeten helyenként egy-egy elszenesedett gerenda árválkodik, a többi elégett, vagy beszakadt. Míg este emberek sokasága nézte az épület előtt, hogyan a lángolt a mintegy négyezer négyzetméteres tetőszerkezet, addig hétfőn már csak a szakemberek jöttek-mentek a helyszínen.

Érdeklődésünkre Papp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője elmondta, hajnal fél egy körül oltották el a lángokat a tűzoltók, majd hozzáfogtak az utómunkához: hőkamerával átvizsgálták az épületet, olyan izzó, parázsló részek után kutatva, amelyek miatt visszagyulladhat az épület. Ez történt még hétfő délelőtt is. – Öt helyen mutatott izzó részt a műszer, ezeket át kellett vizsgálni, vízsugarakkal eloltani, valamint megbontani őket, hogy még jobban hozzáférjenek ezekhez a részekhez. Ezzel párhuzamosan elindult a vizsgálat, helyszíni szemle van kint, illetve elkezdődött a tanúk meghallgatása is – közölte.

A tűz a padlás- és tetőteret érintette, az utóbbiban szobák voltak, a padlástérben légtechnikai berendezések. Az éjszaka folyamán tizennyolc szerrel több mint hatvan tűzoltó dolgozott azon, hogy megfékezzék a lángokat.

Kilenc vízsugárral határolták körbe a hotelt, ebből hármat magasból, mentőről irányítottak, hatot pedig a földről, a tetőszerkezet azonban így is megsemmisült.

– Oltás közben a tűzoltók a földszintről nagy értékű orvostechnikai és diagnosztikai berendezéseket mentettek ki. A szállodában összesen nyolcvanöt ember tartózkodott, ők időben el tudták hagyni az épületet, így nem sérült meg senki – ismertette Papp-Kunkli Nóra.

– Mi is szállóvendégek voltunk a Med Hotelben – írta korábban a Hajdú Online-hoz eljuttatott beszámolójában egy vendég. Elmondása szerint már 18 óra előtt füstszagot lehetett érezni az egész szállodában, azt gondolták azért, mert begyújtották a kandallót, majd 19 óra 10 perckor elment az áram. – Amikor elment az áram kinéztünk a folyosóra, ahol az egyik vendég köntösben futott és kiabálta, hogy menjünk ki gyorsan, mert állítólag ég a hotel.

„A tűz- és a füstjelző meg sem mukkant, pedig már az első emeleten is borzasztó füst volt ekkor”

– írja, hozzátéve, hogy a vendégek maguktól menekültek ki a hotelből. – Az egyik dolgozó épp az étteremből jött ki, eltakarta az arcát, ő mondta, hogy a kandalló okozta a tüzet – idézte fel a megrázó történteket. – És egy kislány a hotelben maradt maciját siratta. Mi ki tudtuk hozni mindenünket, de sokan nem voltak ilyen szerencsések – zárta beszámolóját.

Míg ő bentről a füstre lett figyelmes, a környékbeliek a lángokra. Vasárnap este a környéket ellepték a katasztrófaturisták, a kis utcákban sorra parkoltak az autók, csak sokadik megszólításra találtunk helybelit. Többen Debrecenből jöttek a hír hallatán megnézni, hogyan ég a legendás hotel. Nem volt nehéz megtalálniuk, kilométerekről látni lehetett a füstöt. A hatalmas szálló mellett lakik az a hölgy, aki arról számolt be a Naplónak, hogy azt hitte, tűzijáték van az épületnél. – Egy szikrát láttunk, ami belobbant. Azt mondta nekem az ember: ez már nem tűzijáték, felgyúlt a hotel! Annyira égett, hogy borzasztó volt – szörnyülködött a korábban egyébként ott dolgozó szemtanú.

„Amikor felépült a hotel, valamivel később akkor is begyúlt ez a kémény, hogy az volt-e most is, majd kiderül”

– mondta lemondóan, nagyon sajnálja, hogy ez történt, sok helybéli dolgozik itt.

Hétfő reggel a hoteltől nem messze lévő kisboltnál elegyedtünk szóba egy tamásipusztai lakossal, ő is úgy látta, hogy a lángok először a kéménynél csaptak fel. – Onnan gondoltuk, hogy a kandallóból indult, mert az egyszer már kigyulladt, csak akkor nem terjedt el ennyire – mondta, miközben a közelben lévők is a történtekről beszélgettek. Az, hogy valójában mi okozta a tüzet, csak a vizsgálatok után fog kiderülni. A hét hektáron elterülő szálló kétmilliárd forintból épült, hogy mekkora lehet a kár, azzal kapcsolatban még korai becslésekbe bocsátkozni. A tetőszerkezet teljesen megsemmisült, ugyanakkor a vízkárral is számolni kell.

KD

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/nyiradonyi-hoteltuz-megszolalt-a-szemtanu-aki-elsokent-riasztotta-a-tuzoltokat-5750840/

https://haon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/az-elsok-kozott-jutottunk-ki-ujabb-szemtanui-beszamolo-a-borzalmas-szallodatuzrol-5750699/

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/nyiradonyi-hoteltuz-mi-ki-tudtuk-hozni-mindenunket-sokan-nem-voltak-ilyen-szerencsesek-5748263/

https://haon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/hajnalig-langolt-a-nyiradonyi-borostyan-med-hotel-5747786/

https://haon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/meg-hetfon-is-izzadtak-a-tuzoltok-a-vasarnapi-hoteltuz-helyszinen-5751866/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában