szon-sportoldal

2008.03.04. 11:14

Fórián Éva nevének is helye lenne a falon

<p>Az egykori kiváló sportlövő az 1980-as, moszkvai játékokon még nyíregyházi színekben szerepelt, ám a pénteken átadott alkotásra egy korabeli sajtóbeli tévedés miatt nem kerülhetett fel a neve.</p>

Szomorú hangon hívta fel szerkesztőségünket Leviczky Zoltán, a Nyíregyházi PLE sportlövőinek edzője. A szakember sajnálattal vette tudomásul, hogy egykori tanítványa, Fórián Éva neve nem szerepel a pénteken, a Nyíregyházi Főiskolán átadott olimpiai falon. Mint beszámoltunk róla, az alkotással azon sportolóknak állítottak emléket, akik megyebeli sportegyesületek színeiben vettek részt valamelyik ötkarikás játékokon.

Nos, Fórián Éva legnagyobb sikereit valóban a Bp. Honvéd versenyzőjeként aratta, de mint az illetékesek elmondták: a fővárosi egyesületbe csak 1981 tavaszán igazolt, az 1980-as, moszkvai játékokon még az MHSZ Nyíregyházi Építők Városi Lövőklub versenyzőjeként szerepelt (bizonyosság erre a korabeli újságcikk is).

Az üggyel kapcsolatosan megkerestük Máté Jánost, a főiskola Sport és Tudományos Intézetének vezetőjét, az olimpiai fal ötletgazdáját. Elmondta, adminsztrációs okok vezettek a hibához, a szervezőkhöz nem jutott el a fenti információ.

A védelmükben csak annyit: mint a Kelet-Magyarország 1980. június 14-i cikkéből kiderül, egy helyreigazításról van szó, hiszen Fórián Éva nevét az előző napi számból, az első „kerethirdetésnél” kifelejtették a kollégák. A mostani fal elkészültekor a korábbi írás került az illetékesek kezébe... Ugyanakkor az olimpiaifal javítható és bővíthető, tehát Fórián Éva neve hamarosan felkerül rá a pekingi olimpikonokkal együtt.

Több olvasónk hiányolta Balczó András nevét is a felsorolásból. Nos, még egyszer... A falon a megyebeli színekben szereplő versenyzők szerepelnek, a jeles öttusázó pedig „csak” születését tekintve nyíregyházi. UgyanakkorMáté János jelezte: a következő lépcső az lesz, hogy készül egy márványtábla a megyebeli származású olimpikonoknak is. Erre pedig méltán kerülhet majd fel Balczó András, Csapó Gabriella vagy éppen Mitró György neve is. Mert kétségtelen, az ő nevüknek márványba vésésével lenne teljes az emlékmű!

- Bodnár Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!