Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.06.11. 14:26

Provokáció vagy rasszista megnyilvánulás?

<p>Nyíregyháza - A trianoni békeszerződésről tartottak megemlékezést az elmúlt vasárnap Nyíregyházán, ám a rendezvény nem fejeződött be a téren: rendőrségi feljelentés lett a vége, az eseményre pedig mindenki másképpen emlékszik.</p>

Mint ahogyan arról portálunkon beszámoltunk, vasárnap a trianoni békeszerződésről emlékezett meg Nyíregyházán a Jobbik Magyarországért Mozgalom – a rendezvényen felvonult a Nemzeti Őrsereg és a Magyar Gárda is –, néhány méterrel arrébb pedig a gárda ellen szervezett megmozdulást a Vitéz Klub Egyesület és a Zsutino Drom Roma Alapítvány. A megemlékezés nem fejeződött be a téren: rendőrségi feljelentés lett a vége, az eseményre pedig mindenki másképpen emlékszik.

A Hátrányos Helyzetű Emberekért Alapítvány elnöke, Pongó Ernő nem tudott a rendezvényről, így nem is tervezte, hogy részt vesz rajta. – Pár méterre lakom az események helyszínétől, s hallottam, ahogy azt kiabálták, hogy a cigányok takarodjanak ki a Kárpát-medencéből. Ez nagyon bántott, így fogtam a videokamerámat és lementem a térre. A Nemzeti Őrsereg tagjai azonnal üvöltözni kezdtek velem, s egy idő után én sem tűrtem ezt szó nélkül, s nem odaillő szavakkal illettem őket. Ekkor egyikük felém ütött, én elhajoltam, így tört el a kamera. A Magyar Gárda több tagjai is elkezdett közeledni felém, attól féltem, hogy lerohannak, végül a fiam szólt a rendőröknek, akik megakadályozták a további atrocitást.

Dr. Gyüre Csaba, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Szabolcs megyei szervezetének elnöke szerint az alapítvány vezetője provokálta a Nemzeti Őrsereg tagjait, akik hosszú ideig válaszra sem méltatták a férfit, egyetlen egy olyan mondat hangzott csak el, ami sértő lehetett a férfira nézve, s amit, annak tartalma miatt nem közölhetünk. – Pongó Ernő saját videófelvétele is ezt támasztja alá: minősíthetetlen stílusban szidta az őrsereg tagjait. Ő volt az, aki az egyik társunk felé ijesztett a kamerával, mire ő megijedt, maga elé kapta a kezét, s ekkor esett földre a kamera. De nemcsak ezt tartom elfogadhatatlannak, hanem azt is, hogy a magyar nép gyásznapját tánccal és zenével ünnepelték, ráadásul nem vették észre, hogy a cigányokat eszközként használták ara, hogy feszültséget szítsanak magyarok és magyarok között.

Előzmények:

  • Hangoskodás, provokáció a megemlékezésen
    Nyíregyháza olyan város, ahol egy kilométeres körön belül öt vallási felekezet temploma és imaháza áll egymással békességben, vasárnap délben egymástól 100 méterre rendeztek egy időben megemlékezést, és ellendemonstrációt, ami magában rejtette a feszültséget és a békétlenséget.         

Kapcsolódó cikkek:

  • Vonult a Magyar Gárda és a Nemzeti Őrsereg Nyírkátán
    Eddig nem látott erőkkel érkezett Nyírkátára a rendőrség, ugyanis előre bejelentett rendezvényen vonult a Magyar Gárda (kb. 120 fővel) és a Nemzeti Őrsereg (kb. 40 fővel) a településen.  

  • Vonul a Gárda Nyírkátán
    Szombat délután Nyírkátán demonstrál a Jobbik, a Magyar Gárda és a Nemzeti Őrsereg. Megfogalmazásuk szerint a vidéki lakosságot fenyegető közbiztonsági problémákra kívánják így felhívni a figyelmet.

- Száraz Ancsa -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!